VIDEO Ion Iliescu: Spargerea sistemului energetic national in bucatele, cu conducere separata, a fost o greseala / Cred ca trebuie sa rediscutam acordul cu FMI
„Cred ca s-a facut o greseala prin spargerea sistemului energetic national in bucatele cu conducere separata […] Noi avem un sistem pus la punct, de ce trebuie sa il faramitam? De ce a trebuit sa il impartim? Mi se pare nerational. De aceea a aparut si categoria aceea de intermediari, baietii destepti. Asa se fac afaceri”, a declarat presedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, vineri seara la B1TV. Liderul social-democrat a argumentat ca ar trebui deschisa o dezbatere pentru a vedea cum poate fi refacuta „entitatea comuna a sistemului energetic si nu faramitarea lui si privatizarea asta pe bucatele. Acestea nu sunt rationale” dupa care a atras atentia ca o problema similara poate fi observata si in cazul CFR.
Alte declaratii facute de Ion Iliescu:
- Improvizatia guvernului a parut cam brusca. Nu urmaresc activitatea curenta de partid, cred ca nici Ponta n-a avut timp sa se consulte cu conducerea de cadre pentru alegerea ministrilor. Nu stiu de unde a aparut propunerea Corinei Dumitrescu, pentru Mang nu erau probleme, deci a fost o surpriza aparitia scandalului.
- Victor Ponta a lipsit ieri din tara si nu cred ca a fost o actiune premeditata sa nu-i raspunda la telefon lui Mang.
- Trebuie o munca mai serioasa in pregatirea candidatilor pentru diferite functii. Acest incident trebuie sa reprezinte o invatatura.
- Imi place cum a inceput Ponta, arata maturitate, e o schimbare rapida in bine si constat cu placere o evolutie interesanta, pozitiva in abordarea problemelor si in modul de lucru.
- Despre conflictul de interese de la Ministerul Agriculturii: Eu sper ca Daniel Constantin prin raspunderea pe care o are sa manifeste un act de independenta si sa se debaraseze de amprenta lui Dan Voiculescu.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/77b4db0512f751beb93b1c8206f6de08/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
- Masura brutala de reducerea salariilor cu 25% a dus la nemultumirea populatiei fata de PDL. Nicaieri in toata Europa, nici macar in Grecia, asemenea masuri nu s-au luat.
- Asumarea raspunderii de catre USL reprezinta un avantaj pentru pregatirea alegerilor. Toata structura administrativa putea sa prezinte slabiciuni. USL nu-si permite sa nu faca corect toate operatiunile.
- Guvernul Romaniei nu trebuie sa mai admita functionarilor organismelor internationale sa se mai substituie Guvernului. Functionarul sa isi faca datoria de functionar. Vine sa discute cu reprezentantii Guvernului, nu sa iasa in public si sa dea lectii guvernantilor.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/58bd60b68db51c2b1085df492d79f449/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
- Noi am avut relatii cu FMI-ul si inainte, insa niciodata reprezentantii FMI nu ieseau in public sa faca declaratii si sa dea indicatii. Discutau civilizat cu reprezentantii guvernului, cu ministrul de Finante, uneori ii primea presedintele tarii; la asta se limita prezenta lor. Trebuie invatati si functionarii acestor institutii sa aiba un comportant civilizat, de respect fata de Guvernele cu care au de-a face.
- Eu cred ca este valabila pentru noi si astazi cand se pune problema unor privatizari necesare, multe din ele chiar necesare, un avertisment pentru tarile fost comuniste. Este vorba despre o noua moda – privatizarea ca scop in sine, privatizarea solutia miracol modernizare, eficientizarea economiei etc.
- Trebuie privit ca un instrument pentru a eficientiza niste activitati si nu un scop in sine.
- Pentru fiecare asemenea obiectiv (n.r. de privatizare) trebuie deschisa o dezbatere publica. Trebuie facute niste analize, discutate toate consecintele.
- Trebuie evitate niste fenomene de coruptie si aparat interesul national. In ceea ce priveste marile infrastructuri, cu atat mai mult. Acum se pune problema privatizarii sistemului energetic national sau parti ale lui.
- Cred ca s-a facut greseala prin spargerea sistemului energetic national in bucatele cu conducere separata.
- Noi avem un sistem pus la punct, de ce trebuie sa il faramitam? De ce a trebuit sa impartim? Mi se pare nerational. De aceea a aparut si categoria aceea de intermediari, „baietii destepti”. Asa se fac afaceri.
- Ar trebui deschisa o dezbatere nationala in legatura cu ceea ce e rational si ce nu e rational de facut ca sa refacem entitatea comuna a sistemului energetic si nu faramitarea lui si privatizarea asta pe bucatele. Acestea nu sunt rationale.
- Si CFR-ul merita o privire mai atenta, si acolo vor sa privatizeze pe bucatele.
- Infrastructura CFR a fost lasata de izbeliste, nu se mai fac de vreo 20 de ani investitii, viteza comerciala a coborat la jumatate fata de cea dinainte de razboi. In Europa se mareste viteza, in Franta TGV-urile au devenit dominante. Asta a insemnat o consolidare o infrastructurii care sa admita trenurile de mare viteza. Asta e singura cale de a face din calea ferata un instrument modern. Altfel e compromisa.
- Sa nu lasam lucrurile sa mearga sub impulsul unor porniri spontane.
- Eu cred ca trebuie sa rediscutam acordul cu FMI. S-au acceptat niste lucruri fara sa se judece.
- Sunt posibilitati sa mentinem un anumit echilibru in economie in aceste sase luni.
- Sunt doua directii majore care trebuie sa insoteasca aceasta crestere economica din ultimul trimestru al anului: acest final de an sa consolideze situatia de stabilitate si relansarea cresterii economice – a incurajarii intreprinzatorilor proprii din sectorul industriei si relansarea agriculturii etc.
- Trebuie o strategie speciala pentru relansarea agriculturii romanesti si incurajarea micilor proprietari pentru a se reuni, a se relansa, pentru a construi impreuna niste structuri eficiente.
- Despre uninominalul pur: Este initiativa Ponta – Antonescu insa are la baza referendumul presedintelui Basescu. Mie nu imi place nici una, nici alta (initiativa Ponta-Antonescu si propunerea lui Traian Basescu). Eu prefer sistemul pe care l-am avut (sistemul proportional). Era mai democratic: o prezentare mai ampla a candidatilor, o posibilitate mai mare de alegere.
- S-a facut referendum ca sa se mearga pe un asemenea sistem uninominal.
- Nu vreau sa dau judecati rigide, fiecare are ratiunea lui cand face niste propuneri. Personal nu sunt de acord cu asa ceva si as prefera sistemul vechi, dar presedintele Basescu a lansat ideea si a bulversat lumea.
- Problema UMF Targu Mures: Sunt doua lucruri aici. Prima chestiune, in legatura cu UDMR-ul. UDMR-ul a avut o anumita optiune si de aceea a spus Ponta dupa aceea ca este bine ca UDMR-ul sa fie in Opozitie. Este logic si firesc sa se instaureze un sistem civilizat de dialog intre Opozitie si Putere.
- In al doilea rand, in ceea ce priveste Universitatea, acolo a fost o actiune abuziva a fostului Guvern. Decizia Guvernului curent este legala si democratica.
- Am apreciat modul in care Victor Ponta a evoluat si in munca de partid si cand a preluat presedintia partidului, felul in care si-a asumat formarea Guvernului. La vremea respectiva ma gandeam ca este un risc.
- Relatia cu Crin Antonescu: Lucrurile s-au corectat in mers. Am apreciat virtutile lui de orator, din Parlament.