Sari direct la conținut

VIDEO Judecator CSM: "Feriti arestatii preventiv de lumina reflectoarelor! Sa incetam spectacolul catuselor"

HotNews.ro

Judecatorul CSM Mircea Aron a declarat marti, in cadrul sedintei comisiei juridice din Senat, ca este scandalos ce se intampla in „spatiul public romanesc” cu privire la „spectacolul catuselor” in cazul arestatilor preventiv, afirmand ca aceste situatii „nu sunt conforme cu morala crestina”.

„Exista o placere morbida in a exhiba situatii de genul asta care nu sunt conforme cu morala crestina – desi nu pot sa spun ca toata ziua bat templele – dar este scandalos ce se intampla in spatiul public romanesc. Am incercat si am atras atentia – feriti arestatii preventiv de lumina reflectoarelor. Eu am fost cel care a zis ‘sa incetam spectacolul catuselor’. Ma gandeam sa umblam in lege a audiovizualului sa vedem daca este normal ca la televiziuni trei sferturi din timp sa fie ocupat de arestati. As vedea in legea audiovizualului asa ceva.”

Senatorul Ioan Chelaru s-a declarat insa potriva acestei idei: „Nu trebuie sa schimbam legea audiovizualului, cred ca este bine ca media este bine aiba acces nelimitat si liber si sa raspunda pentru tot”, a spus senatorul PSD.

Prezent la sedinta comisiei unde urma sa se dezbata propriul sau proiect, care are o prevedere ce se refera la incatusare (aceasta a fost adoptata ulterior – vezi aici) senatorul Serban Nicolae (PSD) a completat: „Problema nu este ca este data la televizor ci ca se foloseste fie in mod excesiv fie in mod arbitrar.”

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’; document.write(”); if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_auto/aa4c2ca13ce895a74ce3c9a88e660723/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Declaratiile judecatorului CSM au fost facute in contextul discutarii in comisie a unui proiect de lege al Guvernului de modificare a codului de procedura penala, mai exact al unui amendament la acest proiect depus de senatorul UDMR Pataki Csaba care se refera tocmai la interzicerea incatusarii in spatiul public.

Vezi aici proiectul de lege al guvernului de modificare a Codului penal si al Codului de procedura penala

Ce prevede acest amendament, care adauga un articol dupa art. 240 din codul de procedura penala:

„(1) Pe perioada deplasarii in spatiul public a inculpatului fat de care s-a dispus una din masurile preventive mentionate la art. 202 alin (4) lit. a), d) si e) ori a suspectlui fata de care s-a dispus masura retinerii se interzice folosirea catuselor, cu exceptia cazurilor in care acestia sunt cercetati pentru infractiuni comise prina cte de violenta, s-au opus masurii dispuse, s-au sustras urmaririi penale ori au incercat sa evadeze”

„(2) Recurgerea la folosirea catuselor sau, dupa caz, a altor mijloace de imobilizare se face cu respectarea drepturilor consacrate de Constitutia Romaniei, revizuita, precum si de alte conventii internationale la care tara noastra este parte, aplicabile in astfel de situatii, si trebuie sa fie proportionala cu starea de pericol pentru ordinea publica care poate fi generata de aceste persoane, sau in, cazul in care exista indicii temeinice, cu existenta riscului de a se produce autovatamare, vatamarea altor persoane sau producerea de pagube materiale”.

Discutarea acestui proiect si a amendamentelor si adoptarea unui raport de catre Comisia Juridica au fost amanate pentru saptamana viitoare, 5 mai.

***

Un alt amendament la acest proiect de lege al Guvernului a fost propus de senatorii Cristiana Anghel, Ioan Chelaru si Ovidiu Dontu, si se refera la „indicii temenice” pentru arestarea preventiva.

Mai exact, amendamentul spune:

<<dupa 1="" 1.1,="" al="" articolului="" cu="" cuprins:

„Alineatul 1 al articolului 202 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1)Masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni”.>>

Si asupra acestui amendament Comisia se va pronunta pe 5 mai.

Proiectul de modificare a Codului de Procedura Penala al Guvernului are termen de adoptare tacita in Senat data de 14 mai. Camera Deputatilor este camera decizionala.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro