VIDEO "La piel que habito" de Almodovar – un film bun, dar nu rupt din soare. Si controverse despre calitatea primului film despre ascensiunea lui Nicolas Sarkozy
Declarat persona non grata de catre Festivalul de la Cannes pentru declaratiile inacceptabile despre nazism (pe care probabil nici nu le crede), Lars Von Trier isi taie singur craca de sub picioare. Chiar daca filmul lui a fost pastrat in competitie, e de asteptat ca el sa nu mai fie luat in discutie pentru palmares si sa puna un semn de intrebare asupra carierei cineastului. In materialul de azi, inregistrat inaintea comunicatului oficial al festivalului care il excomunica pe danez, vorbesc despre „La piel que habito” de Almodovar. In scris ma refer si la filmul ascensiunii la putere a lui Nicolas Sarkozy, „La Conquete”. Ieri a fost si petrecerea romaneasca, pe care am sarbatorit-o prin somn.
Citeva vorbe despre Lars Von Trier: Eu una nu cred ca Lars Von Trier e melancolic dupa Hitler si dupa nazism, ci ca mai degraba nu judeca sanatos si ca, dorind sa socheze, i-a scapat porumbelul din gura, iar pe urma n-a mai avut cum sa inchida subiectul decat facandu-si si harakiri. „Cum sa ies din situatia asta?”, i-a intrebat pe colegii de echipa de la masa. „Ok, recunosc. Sunt nazist.” Pentru aceasta gluma sinistra va trebui acum sa plece ‘imediat’ din Cannes, asa cum spune comunicatul de presa al festivalului.
Acum despre Almodovar: „La piel que habito” nu s-a bucurat, surprinzator, de atata interes cat m-as fi asteptat. Jurnalistii nu s-au imbulzit la vizionarea de presa (desi sala a fost plina), dupa cum nu s-au imbulzit nici la conferinta de presa. Daca Lars Von Trier a fost scuipat afara din Cannes, filmul lui Almodovar ar putea intra in palmares, desi nu e de nivelul lui „Volver” sau al lui „Hable con ella”, pentru care spaniolul a fost premiat aici (si niciodata cu Palme d’Or).
Scrisoarea Video de la Iulia Blaga (Cannes 2011):
Si daca tot vorbeam zilele trecute despre revenirea (melancolica) a trecutului, Almodovar a spus la conferinta de presa in auzul echipei (care nu stia pana acum) ca la inceput a dorit sa faca din „La piel que habito” un film mut si in alb-negru, ca sa aduca mai bine cu Fritz Lang. Mai bine ca nu l-a facut asa, ar fi concurat cu „The Artist” al lui Michel Hazanavicius. Mai multe despre acest film bun, dar nu rupt din soare in scrisoarea VIDEO.
Si despre Sarkozy: Incarnat de Denis Podalydès in „La Conquete”, actualul presedinte al Frantei e prezentat in ascensiunea sa rapida la putere, culminand cu alegerea sa in fruntea statului, moment in care Cecilia Sarkozy (Florence Pernel), care il sprijinise timp de 20 de ani, il paraseste pentru a sprijini pe altul. Regizorul Xavier Durringer spune ca a dorit sa faca un film politic de fluenta si forta filmelor politice anglo-saxone. Reactiile franceze sunt amestecate. De pilda, jumatate dintre cronicarii revistei „Les Inrockuptibles” sunt pro, jumatate contra filmului. Jumatate spun ca e credibil, jumatate ca e complezent.
Cotidianul „Le Monde” scrie ca, desi apeleaza la efecte destul de facile, „La Conquete” e un film care merita vazut, macar pentru faptul ca face figura separata intr-o cinematografie prea timorata atunci cand e sa vorbeasca despre viata publica contemporana. Interesul pentru filmul lui Durringer a fost aici mai degraba unul national. Presedintele Frantei nu a venit pe Croazeta si, oricum, eroul zilei de ieri a fost ereticul Lars Von Trier.
- Tocmai am primit o depesa de la un agent de presa cum ca trei vedete din Romania vor veni maine la Cannes invitate de Chivas si daca ma intereseaza sa le intervievez. Vedetele sunt Andreea Berecleanu, Catalin Botezatu si Virgil Iantu. Ma intereseaza? Nu ma intereseaza.
Aseara a fost petrecerea romaneasca, organizata de Celluloid Dreams, agentul de vanzari al filmului lui Catalin Mitulescu, „Loverboy”, si Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc. Vin romanesc, Taraful Haiducilor din Clejani, echipa de la „Loverboy”, Corneliu Porumboiu (care e aici membru in juriul Scurtmetraje-Cinefondation), Marius Moga (care a colaborat la coloana sonora de la „Loverboy”) cu Iulia Vantur. (Vedeti si pozele oferite de APFR). Petrecerea romaneasca a fost organizata cu ocazia premierei lui „Loverboy”, care a fost vazut la Cannes cu salile pline in cele trei zile de proiectii.
Incalec acum repede pe-o sa ca sa alerg la o proiectie in avans a filmului lui Radu Mihaileanu (oficial, cea de presa e in 21 mai), dar maine dimineata am intrerviu cu el.