Sari direct la conținut

VIDEO Lituanienii din întreaga lume au intonat imnul național, de pe frontul din Ucraina până în Vanuatu, într-o tradiție care marchează o mie de ani de istorie

HotNews.ro
Sute de mii de lituanieni au intonat sâmbătă simultan imnul național, de pe frontul ucrainean până pe insulele Vanuatu din Oceanul Pacific, într-o demonstrație anuală de unitate, scrie duminică Reuters.
VIDEO Lituanienii din întreaga lume au intonat imnul național, de pe frontul din Ucraina până în Vanuatu, într-o tradiție care marchează o mie de ani de istorie
Statuia dedicată poetului și medicului Vincas Kudirka, autorul muzicii și versurilor imnului național lituanian, în Vilnius, Lituania, 28 septembrie 2020. Sursa foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Această tradiție, lansată în 2009 pentru a marca 1.000 de ani de istorie, unește națiunea europeană, de 2,9 milioane de locuitori, cu diaspora sa, estimată la sute de mii de oameni.

Aproape jumătate dintre lituanieni au cântat în 2009 în cel puțin 56 de locuri din întreaga lume, conform unui sondaj Nordstat. De atunci, tradiția este reluată anual pe data de 6 iulie, la ora 21.00 (ora Vilniusului).

Raimundas Daubaras, care a organizat primul eveniment în 2009, a declarat că ideea i-a venit după ce i-a auzit pe emigranții din Australia intonând imnul lituanian: „Ei cântă imnul Lituaniei foarte diferit. Pentru ei, este vorba despre menținerea vie a legăturii”.

Sâmbătă, la Vilnius, peste 65.000 de oameni au cântat „Lituania, patria noastră, țara eroilor demni de laudă…” într-o piață în aer liber, în cadrul concertului final al unui festival național de cântec și dans.

În înregistrările video publicate online, imnul a fost intonat de voluntari lituanieni din armata ucraineană, aflați pe linia frontului, de scafandri de anduranță care cântă sub apele unui lac și de alpiniști din Georgia, pe vârful muntelui Kazbegi, al doilea cel mai înalt munte din Caucaz.

Eimantas Kazlauskas, care locuiește de șase ani în Vanuatu, o mică insulă din Pacific, a declarat pentru Reuters că a cântat imnul sub steagul lituanian, care, după cum au observat localnicii, are aceleași culori, galben-verde-roșu, ca și drapelul țării lor.

„Făcând acest lucru, simțim că suntem mai aproape de țara noastră, de familiile noastre, de strămoșii noștri care au luptat pentru independență”, a spus el.

INTERVIURILE HotNews.ro