Sari direct la conținut

VIDEO Noi modificări în programa de liceu anunțate de ministrul Educației. Se introduce materia „Geografia României”

Daniel David, rector UBB, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
Daniel David, rector UBB, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că a discutat cu mai mulți experți despre noile planuri-cadru pentru liceu, care vor fi în vigoare pentru elevii care intră în clasa a IX-a în 2026. În urma acestor discuții, ministrul spune că a stabilit că „vom avea din nou Geografia României” ca materie la liceu. 

Într-un live pe Facebook făcut joi seara, în care a prezentat ce a făcut în ultimele zile ca ministru, Daniel David s-a referit și la noile planuri-cadru pentru liceu. 

„Avem nevoie de acea componentă despre care discutam, și anume o componentă de cultură și identitate națională, în care eu văd elementele de gramatică, elementele de istorie, dar nu orice istorie, ci istoria românilor și a României, componentele de geografie, dar nu orice geografie, ci geografia României”, a spus Daniel David. 

Momentul în care ministrul vorbește despre introducerea materiei Geografia României la liceu, de la minutul 2:35:

El spune că este „dispus” să se gândească la numărul de ore alocat pentru fiecare disciplină, „în condițiile în care venim cu noi modele, în care promovăm istoria, geografia și gramatica”. 

„Nu putem continua cu ce avem acum”

Ministrul Educației a spus că a avut o întâlnire cu istorici, unde aceștia i-au propus un nou model „de a gândi istoria la nivelul liceului”, dar a vorbit și despre o întâlnire cu geografi. 

„Am avut o întâlnire cu geografi, care și ei mi-au dat un alt model de a regândi geografia la nivelul liceului, astfel încât, după foarte mulți ani, vom avea din nou materia de Geografia României, lucru pe care mi l-am dorit de la început”, a spus Daniel David. 

„Eu le-am gândit inițial, dacă țineți minte, să le aduc în clasele a IX-a și a X-a, pentru a le putea oferi tuturor copiilor, dar am fost deschis și la alte modele. Am spus că nu putem continua cu ce avem acum”, a explicat ministrul. 

Noile planuri-cadru pentru liceu puse în dezbatere publică în 6 martie de către Ministerul Educației au fost primite cu reticență de specialiști, care și-au exprimat îngrijorarea privind schimbările care vor fi făcute în programa liceenilor dacă acestea vor fi aprobate. 

Facultatea de Istorie a Universității din București și-a exprimat dezacordul față de propunerile de modificare a planurilor-cadru făcute de Ministerul Educației, în special în ceea ce privește reducerea drastică a orelor alocate disciplinei Istorie.

Societatea de Studii Clasice a criticat propunerea făcută de Ministerul Educației de a scoate limba latină din programa liceală pentru filiera teoretică.

Specialiștii în studii clasice au denunțat această decizie drept „o barbarie comisă de un grup de persoane neidentificabile, în mod evident fără niciun fel de orizont cultural și în deplin dispreț față de cultura națională și identitatea noastră europeană”, potrivit unui comunicat de presă citat de Libertatea.

Reprezentanții sindicatelor din educație au acuzat lipsa de transparență în elaborarea noilor planuri-cadru pentru liceu, susținând că nu au fost implicați în proces și că Ministerul Educației nu a făcut publice numele celor care au lucrat la documente. În replică, oficialii ministerului explică motivele pentru care componența grupurilor de lucru nu a fost dezvăluită și subliniază că sindicatele vor fi incluse într-o etapă de consultări.

INTERVIURILE HotNews.ro