Sari direct la conținut

VIDEO Noul trailer al filmului „Megalopolis” face un lucru pe care puțini l-ar îndrăzni

HotNews.ro
VIDEO Noul trailer al filmului „Megalopolis” face un lucru pe care puțini l-ar îndrăzni
Adam Driver într-o secvență din „Megalopolis”, filmul epopee al lui Francis Ford Coppola, FOTO: American Zoetrope - Caesar Film / AFP / Profimedia

„Megalopolis”, filmul-epopee al regizorului american Francis Ford Coppola, are un nou trailer înainte de lansarea în cinematografe iar acesta face un lucru pe care puțini l-ar îndrăzni: sugerează că regizorul din spatele său este un „geniu neînțeles”.

„Adevăratul geniu este adesea neînțeles”, afirmă naratorul la începutul trailerului, care trece apoi în revistă timp de peste 30 de secunde unele dintre recenziile proaste de care au avut parte trei dintre filmele anterioare ale lui Francis Ford Coppola: The Godfather, Apocalypse Now și Bram Stoker’s Dracula. Primele două au ajuns să fie considerate în deceniile care au urmat lansării lor clasice ale cinematografiei.

„Un cineast a fost mereu înaintea vremurii sale. Acum… de la scenaristul și regizorul vizionar Francis Ford Coppola vine un eveniment pentru care nimic nu vă poate pregăti…”, continuă naratorul înainte de a-i preda ștafeta personajului principal interpretat de Adam Driver.

După cum menționează și site-ul de specialitate The Wrap, începutul trailerului pare un atac direct la adresa criticilor de film care au desființat filmul pe care Coppola l-a finanțat singur și pe care a dorit să îl facă de decenii, fiind proiectul său de suflet.

„Megalopolis” i-a divizat pe critici după premiera la Festivalul de Film de la Cannes

„Sunt 138 de minute de teme prost concepute, scene pe jumătate terminate, interpretări care seamănă cu zgâriatul tablei cu unghiile, dialoguri ce sunt o salată de cuvinte și efecte vizuale urâte care par în căutarea unei povești care nu e acolo”, scrie de exemplu The Times în recenzia sa cu titlul „Epopeea lui Coppola este o abominație care îți zdruncină capul”, publicată după ce Megalopolis a fost difuzat în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

„Recenzia noastră despre Megalopolis de Coppola: dormim în picioare”, scrie și Le Figaro, criticând încă din prima frază a recenziei „tirade împopoțonate” și „imagini pseudo-poetice”. „Foarte așteptat, filmul lui Coppola aflat în competiție ne face să adormim în picioare”, rezuma cotidianul francez.

Evident, nu toți criticii au fost la fel de dezamăgiți. De exemplu, revista Rolling Stone nota în recenzia sa numită „Proiectul la care Francis Ford Coppola a visat timp de decenii este cu adevărat epic” că acesta „este exact filmul pe care Coppola a vrut să îl facă – fără compromisuri, unic din punct de vedere intelectual, romantic fără remușcări, pe larg satiric însă în același timp remarcabil de sincer despre dorința de, nu doar brave lumi noi, ci unele mai bune”, scrie și revista.

Însă Megalopolis are o rată a aprobării din partea specialiștilor de doar 53% pe agregatorul de recenzii Rotten Tomatoes, una foarte slabă pentru un lungmetraj de o asemenea anvergură.

Despre ce este „Megalopolis”, filmul-epopee al regizorului american

Deși vorbește de decenii despre acest film, regizorul acum în vârstă de 85 de ani a ținut mereu secrete detaliile legate de povestea sa.

Însă Le pacte, compania responsabilă cu distribuţia Megalopolis în Franţa, a profitat de lansarea primului trailer al lungmetrajului mai devreme în cursul acestei luni pentru a dezvălui într-un comunicat de presă liniile generale ale scenariului:

Megalopolis este o epopee romană plasată într-o Americă modernă imaginară aflată în plină decadenţă. Oraşul Noua Romă trebuie neapărat să se schimbe, ceea ce creează un conflict major între Caesar Catiline, un artist genial cu puterea de a opri timpul, şi primarul arhiconservator Franklyn Cicero. Primul visează la un viitor utopic ideal, în timp ce al doilea rămâne ferm ataşat de un status quo regresiv care protejează lăcomia, privilegiile şi miliţiile private. Fiica primarului, Julia Cicero, îndrăgostită de Caesar Catilina, este împărţită între cei doi bărbaţi şi va trebui să descopere ce crede ea că este mai bine pentru viitorul omenirii”.

„Un arhitect vrea să reconstruiască orașul New York ca o utopie după un dezastru devastator”, explică mai succint IMDb.

Când apare lungmetrajul de suflet al lui Francis Ford Coppola și în cinematografele din România

Noul trailer pentru film a fost lansat de studioul Lionsgate, distribuitorul său internațional, înainte de premiera Megalopolis în cinematografele din America de Nord și pe alte piețe în data de 27 septembrie.

Însă în România filmul va avea premiera abia pe 8 noiembrie, după cum arăta HotNews.ro încă din luna iunie.

Nu este neobișnuit ca un lungmetraj produs de Hollywood să aibă premiera pe alte piețe ceva mai târziu decât pe cea internă din America de Nord, însă în cazul de față decalajul este neobișnuit de mare. Asta se datorează faptului că Megalopolis a avut mari dificultăți în a găsi un distribuitor din cauza solicitării lui Coppola de a păstra jumătate din încasările de bilete pe care le va genera filmul său.

Regizorul american a investit 120 de milioane de dolari din averea sa pentru a-l produce. O altă problemă a reprezentat-o solicitarea lui Coppola ca distribuitorii să investească o sumă consistentă pentru promovarea filmului înaintea lansării în cinematografe.

Studioul Lionsgate a anunțat abia după premiera la Cannes a filmului că a ajuns la un acord cu Coppola pentru distribuirea filmului său în cinematografele din America de Nord. În România Megalopolis va fi distribuit în cinematografe de Independența Film.

Ca întotdeauna, poți citi mai multe informații noi din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta:

INTERVIURILE HotNews.ro