Sari direct la conținut

VIDEO Pe cine a arestat FSB pentru că ar fi trimis Ucrainei, din sudul Rusiei, secrete militare despre „arsenale, baze și depozite”

HotNews.ro
VIDEO Pe cine a arestat FSB pentru că ar fi trimis Ucrainei, din sudul Rusiei, secrete militare despre „arsenale, baze și depozite”
Fotografie ilustrativă: Operațiune a Serviciului Federal de Securitate și a poliției din Rusia pentru reținerea unor suspecți, 20 mai 2024. FOTO: TASS / ddp USA / Profimedia

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a arestat o angajată din cadrul unei unități militare din sudul Rusiei pentru că ar fi transmis informații Ucrainei, relatează marți presa de stat, potrivit The Moscow Times.

Femeia, rezidentă a orașului Rostov pe Don, s-ar fi alăturat unei unități din Districtul Militar de Sud în ianuarie 2023. Acolo, ea a adunat „informații despre arsenale, baze și depozite”, a transmis FSB, citat de agenția de presă TASS.

Autoritățile ruse nu au dezvăluit numele sau funcția femeii, afirmând doar că aceasta l-a contactat pe un membru al serviciilor ucrainene de informații militare prin intermediul aplicației de mesagerie Signal, care a fost blocată în Rusia săptămâna trecută pentru presupuse încălcări ale legii.

„Ea a transferat datele colectate către serviciul de informații străin comunicând prin intermediul acestui serviciu de mesagerie”, a afirmat filiala din regiunea Rostov a FSB.

O înregistrare video difuzată de TASS arată agenți mascați ai forțelor de ordine care o arestează pe femeie, îi percheziționează apartamentul și o escortează în interiorul unui tribunal.

Dacă va fi găsită vinovată de trădare, aceasta riscă până la 25 de ani de închisoare.

Generalul Sîrskîi: Ucraina controlează 1000 de km pătrați în Kursk

Ucraina a revendicat luni controlul asupra a circa o mie de kilometri pătraţi de teritoriu rus în provincia de frontieră Kursk, unde a lansat marţea trecută o ofensivă ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă, scriu agenţiile AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

„Continuăm să desfăşurăm operaţiuni ofensive în regiunea Kursk. La ora actuală, controlăm aproximativ o mie de kilometri pătraţi din teritoriul Federaţiei Ruse”, a spus comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, vorbind la o reuniune cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, din care acesta din urmă a publicat imagini pe platforma de mesagerie Telegram.

Zelenski a afirmat că a ordonat pregătirea unui „plan umanitar” pentru respectiva zonă, unde armata ucraineană a lansat pe 6 august o ofensivă mecanizată şi a ajuns până la o distanţă de circa 30 de kilometri în interiorul teritoriului rus, însă între timp armata rusă a trimis acolo întăriri şi susţine că a oprit înaintarea ucraineană, dar situaţia se menţine confuză.

„Avem astăzi 28 de localităţi sub controlul inamicului, profunzimea penetrării teritoriului regiunii Kursk este de 12 kilometri, pe o lăţime de 40 de kilometri”, a precizat guvernatorul provinciei Kursk, Alexei Smirnov, vorbind la o reuniune de criză convocată de preşedintele rus Vladimir Putin şi de la începutul căreia au fost transmise imagini televizate.

În cele 28 de localităţi trăiesc circa 2.000 de persoane, „a căror soartă este necunoscută”, de asemenea „avem 12 civili morţi şi 121 de răniţi, printre care 10 copii”, a adăugat guvernatorul. Potrivit acestuia, au fost evacuate din provincia Kursk circa 121.000 de persoane şi alte aproximativ 60.000 aşteaptă evacuarea.

„Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unităţile de luptă ucrainene”, a explicat Alexei Smirnov, care a insistat că în situaţia actuală „este foarte important să se ştie unde se află inamicul”.

Potrivit bloggerilor militari ruşi, armata ucraineană nu controlează un teritoriu coerent în provincia Kursk şi acţionează acolo cu unităţi mobile de sabotaj dificil de localizat şi care pot provoca haos în rândul unităţilor ruse trimise ca întăriri.

Preşedintele Putin a ordonat la o reuniune Ministerului Apărării să expulzeze trupele ucrainene din Kursk şi a estimat că această ofensivă ucraineană are mai multe obiective, printre care a menţionat încercarea de destabilizare a Rusiei, slăbirea presiunii trupelor ruse pe frontul din estul şi sudul Ucrainei unde armata rusă înaintează şi câştigarea de Kiev a unei poziţii mai bune la eventuale negocieri de pace cu Rusia, negocieri pe care acum liderul de la Kremlin le exclude.

„Despre ce fel de negocieri se poate vorbi acum? Cu oameni care bombardează la întâmplare civili (…), care caută să creeze ameninţări pentru instalaţiile nucleare?”, s-a întrebat Putin la reuniunea de criză, în timp ce trupele ucrainene sunt la câteva zeci de kilometri de centrala nucleară Kursk şi după ce Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de provocarea unui incendiu la centrala nucleară ucraineană Zaporojie aflată sub control rusesc.

Zelenski: „Catastrofa acestui război pentru Rusia”

Tot luni, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că incursiunea declanşată marţea trecută de forţele ucrainene în regiunea Kursk este „catastrofa acestui război” pentru Moscova, amintind de tragedia submarinului Kursk, produsă exact cu 24 de ani în urmă, potrivit agenției EFE şi publicației Unn.ua.

„Putem vedea ce se întâmplă cu Rusia (sub preşedintele Vladimir) Putin: în urmă cu 24 de ani a avut loc dezastrul Kursk, începutul simbolic al guvernului său”, a declarat Zelenski în discursul său video adresat zilnic națiunii, referindu-se la scufundarea submarinului rusesc cu acelaşi nume, în care au murit toţi cei 118 membri ai echipajului.

„Şi acum este clar care va fi sfârşitul pentru el. Tot un Kursk. Catastrofa acestui război”, a declarat Zelenski, care până luni nu s-a referit în mod explicit la operaţiunea ofensivă începută marţea trecută.

„Rusia a adus războiul la alţii, acum acesta se întoarce la ea acasă. Ucraina a dorit întotdeauna doar pacea şi cu siguranţă vom garanta pacea”, a conchis Zelenski.

Este nevoie ca Rusia să fie forţată să facă pace, întrucât preşedintele Vladimir Putin vrea să lupte, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

El a declarat că asaltul transfrontalier major al Kievului în Kursk a fost o chestiune de securitate pentru Ucraina şi că Kievul a capturat zone din care Rusia a lansat lovituri împotriva teritoriului ucrainean.

„Dacă Putin vrea atât de mult să lupte, Rusia trebuie să fie forţată să facă pace”, a declarat Zelenski.

El a declarat că regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, care se află în dreptul regiunii ruse Kursk, a fost de aproape 2.100 de ori ţinta atacurilor transfrontaliere ruseşti începând cu 1 iunie.

Zelenski a postat mesajul său la scurt timp după reuniunea cabinetului de război în cadrul căreia a primit raportul de la generalul Oleksandr Sîrskîi privind situaţia de pe front.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut luni trupelor sale să respingă unităţile ucrainene dincolo de graniţă după ofensiva lor surpriză în regiunea Kursk.

„Principala sarcină a Ministerului Apărării este acum să alunge inamicul de pe teritoriile noastre şi să asigure o securitate fiabilă frontierelor”, a ordonat Putin în deschiderea reuniunii pe care a condus-o, pe tema situaţiei de criză în regiunile de la frontiera cu Ucraina.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro