Sari direct la conținut

VIDEO Podul peste Dunăre de la Brăila: Cât de mult au avansat lucrările în ultimele 3 luni

HotNews.ro
Podul peste Dunăre de la Brăila - martie 2023, Foto: Captura YouTube
Podul peste Dunăre de la Brăila - martie 2023, Foto: Captura YouTube

Podul peste Dunăre de la Brăila – cea mai complexă lucrare de infrastructură rutieră ce se execută în acest moment în România – a ratat deschiderea în anul 2022, așa cum au tot promis Transporturile, dar acum se află în grafic pentru o posibilă inaugurare în vară.

O filmare publicată pe contul de YouTube Raducu P Drum și realizată din dronă cu Podul propriu-zis, dar și cu drumurile de legătură arată comparativ cum au avansat lucrările în ultimele trei luni.

În urmă cu o săptămână, pe pod au demarat lucrările de asfaltare, iar în prezent una din căile de circulație a fost asfaltată în întregime.

În paralel constructorul lucrează la realizarea drumurilor de legătură, pe relația scurtă Brăila-Măcin/Smârdan, drumuri fără de care circulația rutieră pe pod nu va putea fi deschisă.

VIDEO – Podul peste Dunăre de la Brăila – Avansul lucrărilor: martie 2023 vs ianuarie 2023

Podul de la Brăila, un eșec pe anul 2022 și o inaugurare încă incertă pentru vara lui 2023

Poate cel mai mare eșec din 2022 la capitolul infrastructură a fost nu doar că Podul peste Dunăre de la Brăila nu a fost inaugurat, ci că nici măcar nu a fost finalizată structura podului propriu-zis…

Vorbim de cel mai complex proiect al CNAIR și unul dintre cele mai scumpe în execuție în acest moment. Aici lucrările la pod aveau toate șansele să fie finalizate de japonezii de la IHI, însă lucrările ce țin de infrastructura rutieră au acumulat întârzieri mari, iar italienii de la WeBuild (ex-Astaldi) nu au forțat pentru o inaugurare, profitând și de neînțelegeri cu Ministerul Transporturilor și beneficiind de extensii ale termenului contractual câștigate în instanță.

Ministerul Transporturilor a dat vina pe constructor, deși mare parte din responsabilitatea întârzierilor este în cârca autorităților de la drumuri. De-a lungul timpului, atât autoritățile de la Transporturi, cele de la Drumuri, dar și constructorul au promis că podul și o parte din drumurile de legătură vor fi gata la final de 2022…

Când ar putea fi deschis traficul pe Podul de la Brăila

Acum, în ultimele săptămâni, constructorul a lucrat la așternerea hidroizolației pe pod și a trecut la realizarea etapei de asfaltare. În paralel se lucrează și la montarea primelor parapete, dar și la ultimele elemente ale hobanelor și a cablurilor de susținere.

După așternerea asfaltului, vor urma testele de rezistență și finalizarea tuturor detaliilor la pod.

Pentru deschiderea traficului, însă, e nevoie și de finalizarea drumurilor de acces, măcar parțial…

Mai exact, circulația ar putea fi deschisă pe „relația scurtă”, dacă ar fi finalizat drumul de pe malul brăilean și dacă ar fi gata și șoseaua de pe malul tulcean pe ramura scurtă până la Smârdan/Măcin. Lucrările la drumuri sunt în curs, dar o finalizare a acestor rute ar putea veni abia la vară.

Cu alte cuvinte, în condițiile actuale, o deschidere a traficului, chiar și parțial, ar putea avea loc cel mai probabil în iulie-august, urmând ca deschiderea circulației pe restul drumului până la Jijila să se facă la final de an.

Podul de la Brăila – „Golden Gate-ul” de peste Dunăre

Lungimea totală a podului suspendat peste Dunăre este de 1.974,30 metri, iar deschiderea centrală este de 1.120 metri. Comparativ, celebrul pod Golden Gate din San Francisco are o lungime de 1.970 de metri și o deschidere centrală de 1.280 de metri.

„La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii”, notează Compania de Drumuri.

Cele două turnuri ale Podului ating o înălțime de 192 metri și sunt practic cele mai înalte construcții din România (dincolo de coșuri de fum sau antene).

Lungimea totală a drumurilor (inclusiv podul) este de 23,413 km și cuprinde două secțiuni: drumul principal Brăila – Jijila, cu o lungime 19,095 km și drumul de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin, în lungime de 4,328 km.

  • Drumul principal Brăila – Jijila. Va avea o lungime de 19,095 Km si va fi prevăzut cu două benzi de circulație pe sens, benzi de încadrare, acostamente, zona mediană și zona de parapete.
  • Drumul de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin. Cu o lungime de 4,328 km, acest drum va fi prevăzut cu o bandă de circulație pe sens. Drumul de legătură urmează să pornească de la km 7+940 al drumului principal (Brăila- Jijila) si se va intersecta cu DN22 Smârdan-Măcin.

Click pe planuri pentru a le deschide mai mare, într-o fereastră separată:

–-

Podul peste Dunăre de la Brăila

Lungime: Pod + Drum Brăila – Jijila (19 Km) , Drum legătură DN22 Smârdan Măcin (4,3 km)

Valoare: 1,99 mld lei (fără TVA)

Constructor: We Build (fost Astaldi – Italia) – IHI Infrastructure System (Japonia)

Contract semnat: 15.01.2018 (termene: 12 luni proiectare și 36 de luni execuție)

Lucrări începute: decembrie 2018 (autorizațiile de construire drumuri de legătură au venit abia în martie/mai 2021)

Stadiu fizic – întreg proiectul (martie 2023): pod – 90% / drumuri – 60%

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro