VIDEO Povestea lui Vladimir, tânărul care a îngenuncheat oamenii pe drumul către cimitir
Vladimir Ghii este unul dintre tinerii care s-au oferit voluntar ca să lupte pentru Ucraina. Locuia în Storojineț iar luna trecută împlinise 20 de ani. În urmă cu câteva zile, a fost împușcat în timpul luptelor de lângă Kiev.
Tatăl lui Vladimir este și el pe front și a participat la confruntările de la Poltava. După înmormântare, s-a întors la unitatea sa și luptă în continuare – transmite Ilie Pintea, corespondentul de război de la Radio România Actualități, aflat în Ucraina.
Sutele de oameni veniți la înmormntarea băiatului, au îngenuncheat pe drumul către cimitir. La fel s-a întâmplat și la funeraliile celorlalți militari căzuți la datorie. Din cei șase oameni din Storojineț care au murit până acum în luptele din estul și din centrul Ucrainei, Vladimir era cel mai tânăr.
Foto: Ilie Pintea/RRA
”Este un război în care se omoară frate cu frate!”
Vasile Covalciuc, protopop la Storojineț:” Trăim un timp foarte dureros. Și e foarte greu, băiatul pe care l-am înmormântat azi avea numai 20 de ani. Când a auzit că a a început războiul, a avut voință să se ducă să lupte pentru apărarea țării și pentru aceia care vor să trăiască sub cerul senin, să aibă pace și un viitor frumos aici.
În urmă cu o lună jumătate a venit în concediu și l-am spovedit în Postul Crăciunului. Era un băiat foarte bun. Sunt sute de morți, ne mor copiii nevinovați, mor și soldați nevinovați care își pun sufletul pentru aproapele său. Este un război care nu are niciun sens pentru că se omoară frate pe frate. Ne rugăm ca bunul Dumnezeu să dea pace și în Ucraina și în toată lumea, să nu moară copii nevinovați”
Foto: Ilie Pintea/RRA
”Dă, Doamne, să se termine războiul!”
Familia lui Vladimir a primit o scrisoare din partea președintelui Ucrainei și un drapel. Băiatul de 20 de ani este considerat un erou.
Igor Grigorievici Mateiciuc, primarul orașului Storojineț: ”Câți soldați de la noi sunt încorporați în armată nu vă pot spune, însă până acum avem șase tineri care au murit. Al șaselea este cel ai tânăr, avea doar 20 de ani.
Este foarte dureros, pentru părinți este jale mare, deoarece au murit așa de tineri. Noi suntem aici, dar ei mor pentru noi, pentru Ucraina noastră. Este o durere mare, o tristețe mare de care vom putea trece foarte greu. Este greu de conceput că se poate întâmpla așa ceva. Dă, Doamne, să se termine războiul în scurt timp.
Avem toate speranțele în victorie și succesele armatei noastre ne dau speranțe, într-o victorie pe toate fronturile. Sper ca într-un timp foarte scurt se va termina totul”.
FOTO: Ilie Pintea/RRA
IPS Longhin, mitropolit și stareț de Bănceni: ”Noi nu puteam vedea toate lucrurile, ni le povestesc, mai sună unii, alții. Dar cel mai greu este când pui în mormânt ce ai iubit mai mult: pe mamă, pe fiu, pe tată.
Și în fiecare zi, în toate satele, în toate orașele sunt înmormântări, cum duc săracele mame durerea asta? De ce nu vede nimeni suferința acestui popor? De ce nu văd lacrimile și durerea copiilor care plâng?
Ar trebui fiecare să înțeleagă, să fim oameni, să nu mai călcăm așa si să omorâm și să distrugem! Ar trebui să rămână ceva omenesc în noi.
Nu vreau să mă mai gândesc la nimic rău, aș vrea să mă gândesc că totul va fi bine și aștept zi de zi ca să răsară soarele într-o dimineață și să spui că s-a terminat toată suferința…și să zâmbească toți, să se îmbrățișeze părinții cu copiii, să fim la un loc”
Ucraina e de o lună în război, iar numărul victimelor crește de la o lună la alta. Pe lângă militari, peste 2.500 de civili au murit de la începutul războiului.
Video: Ilie Pintea/RRA
Imagini cu un puternic impact emoțional
La sunetul alarmelor din Ucraina, care anunță un potențial atac aerian, oamenii se grupează cu calm si coboara in buncărele special amenajate în majoritatea orașelor.
Video: Alex Buzică/RRA