VIDEO Premieră națională în tratarea adenomului de prostată, prin terapia Rezūm. Dr. Marcel Rad, Spitalul MedLife Humanitas: Este o afecțiune foarte des întâlnită la pacienții de peste 50 de ani
Terapia Rezūm a fost efectuată în premieră națională de către Dr. Marcel Rad, medic primar urolog în cadrul Spitalului MedLife Humanitas Cluj, și reprezintă o nouă tehnică de tratament pentru adenomul de prostată. “Avantajul major care primează în astfel de tratamente este funcția sexuală”, ne-a explicat Dr. Rad. Am fost în sala de operații pentru a vedea cum este realizată o astfel de procedură și am discutat cu medicul despre simptomele adenomului de prostată, cum se tratează un astfel de diagnostic, dar și despre perioada de recuperare post-intervenție.
Terapia ”Rezūm”, folosită, în premieră, în cadrul intervenției efectuată la Spitalul MedLife Humanitas, presupune injectarea de abur de peste 180 de grade pentru a distruge țesutul adenomatos.
Simptomele adenomului de prostată
Deși nu este un motiv major de îngrijorare, adenomul de prostată reprezintă o afecțiune care trebuie tratată.
Patologia prostatică este foarte des întâlnită la pacienții peste 50 de ani: “Până la 60% din pacienți pot să prezinte simptome urologice, simptome urinare joase, cu o frecvență și mai mare odată cu înaintarea în vârstă”, a precizat Dr. Marcel Rad.
Simptomele adenomului de prostată sunt de 2 tipuri:
- Simptome urinare obstructive: ezitare micționala, jetul urinar pornește mai greu, urinarea este foarte slabă, senzația că nu golim complet vezica.
- Simptome iritative: senzația de a merge urgent la toaletă, frecvența urinară mai crescută, mersul la toaletă pe timpul nopții.
„La un pacient, de la o anumită vârstă, trebuie să excludem întotdeauna, pe lângă adenomul de prostată, prezența unui cancer de prostată”, a precizat Dr. Rad.
În cazul pacientului din sala de operații, acest lucru s-a realizat printr-o analiză de sânge: monitorizarea valorilor PSA-ului, antigenul specific prostatei.
„Din păcate, concepția pacienților care înaintează în vârstă este de a pune simptomatologia pe seama înaintării în vârstă, ceea ce nu întotdeauna este bine pentru că, de multe ori, își întârzie un diagnostic, un diagnostic care poate să pună probleme din punct de vedere al siguranței aparatului urinar, al felului în care pacientul urinează, iar pe termen lung poate să ducă și la complicații ireversibile”, a avertizat Dr. Marcel Rad.
Cum se tratează adenomul de prostată?
În ceea ce privește terapia Rezūm, “tehnica în sine este destul de simplă. Vorbim de o evaluare endoscopică a uretrei, a zonei prostatice și a vezicii urinare”, ne-a explicat Dr. Marcel Rad.
“La nivel prostatic, sub ghidaj endoscopic, adică cu o cameră, cu ajutorul unui ac se injectează din centimetru în centimetru abur de peste 180 de grade, o cantitate mică de abur, 0,42 cmc, care duce – în timp, nu imediat – la distrugerea țesutului adenomatos”, a adăugat acesta.
Rezultatul terapiei este că, în timp, la câteva săptămâni după efectuarea tratamentului, pacientul va remarca o îmbunătățire sensibilă a simptomelor urinare.
Varianta tradițională, care încă este principalul mod de tratament al adenomului, este rezecția transuretrală de prostată.
Tehnica Rezūm, terapia cu vapori de apă, reprezintă o completare pentru pacienții care prezintă simptome. Procedura este una eficientă, având în vedere că aceasta nu prezintă o rată de reintervenție mai mare de 4% la 4 ani de zile.
„Este o procedură foarte eficientă din punct de vedere al rezolvării simptomatologiei, iar avantajul major – care primează în astfel de tratamente – este funcția sexuală. Aici ne raportăm la tot ceea ce înseamnă cantitatea de lichid seminal pe care pacientul o ejaculează în timpul orgasmului și, bineînțeles, partea de erecție care, indiferent de vârstă, pentru unii pacienți este un element foarte important în stabilirea unei calități a vieții”, ne-a explicat medicul.
Terapia „Rezūm”
„Aburul pe care îl injectăm în zona prostatei acționează pe trei căi și anume: distruge celula din interiorul adenomului de prostată, acționează pe vascularizația din zona respectivă (reducând vascularizația nici celulele nu mai pot să se regenereze în zona respectivă) și al treilea lucru foarte important – acționează pe terminațiile nervoase”, ne-a explicat Dr. Marcel Rad.
Potrivit acestuia, este de preferat ca această tehnică să nu fie utilizată pentru pacienții care au trecut printr-un alt tip de tratament pentru adenomul de prostată: “Nu este imposibil, dar acel pacient are nevoie de o evaluare suplimentară, o evaluare endoscopică într-o primă fază, pentru a studia noua anatomie a prostatei, după o astfel de intervenție”.
Terapia Rezūm este recomandată tuturor pacienților care au o prostată de până la 100-120 de centimetri cubi, pacienților care prezintă simptomele specifice, fiind o alternativă pentru cei care nu doresc să urmeze un tratament medicamentos.
„Dacă ajungem la prima și a doua linie de tratament medicamentos pentru adenomul de prostată, orice medicament vine și cu efecte secundare. Și dacă vorbim de unele medicamente, acestea pot să ducă la scăderea libidoului și la o calitate a vieții sexuale mult mai redusă. Comparativ cu o rezecție standard, această procedură prezervă mult mai bine funcția sexuală a pacienților”, a precizat medicul.
Cum decurge recuperarea după operație?
Pacientul va fi externat imediat după operație, dar „fiind un efect termic în interiorul prostatei de la injectarea de abur, într-o primă fază, în primele zile postoperator, se întâmplă un efect nedorit, dar de înțeles, și anume umflarea suplimentară a prostatei. Asta înseamnă că blochează și mai mult canalul urinar”, a spus chirurgul. Astfel că pacientul va trebui să țină o sondă urinară timp de 3-5 zile, iar ulterior se va prezenta la spital pentru monitorizare.
„Efectele scontate apar după ce începe perioada de vindecare”, a spus Dr. Rad.
Premieră națională la Spitalul MedLife Humanitas Cluj
Terapia ”Rezūm” reprezintă o premieră națională și a fost realizată la Spitalul MedLife Humanitas din Cluj: „Avem și celelalte tehnici disponibile în cadrul spitalului, dar voiam să venim cu o gamă mult mai diversificată pentru a ajuta pacientul să aleagă ceea ce i se potrivește”, a spus Dr. Rad.
În cadrul spitalului operează o echipă de tineri urologi, Dr. Rad, Dr. Elec, Dr. Pop și Dr. Enache, toți fiind familiarizați cu tehnica Rezūm. Medicii au participat la traininguri și la cursuri de perfecționare pentru a se perfecționa în terapia ”Rezūm”.
Spitalul Humanitas, parte din Sistemul Medical MedLife din 2017, este un proiect rezultat din experienţa şi încrederea acumulate prin colaborarea îndelungată a unui grup de medici cu diverse specialităţi. Prin experţii care lucrează în echipe multidisciplinare, Spitalul MedLife Humanitas oferă tratamente chirurgicale avansate pentru rezolvarea unor situaţii patologice complexe, acoperind chirurgia endocrină, neurochirurgia, chirurgia vasculară, chirurgia oncologică, chirurgia plastică, estetică și funcțională, chirurgia reparatorie a peretelui abdominal și chirurgia estetică ș.a.
Citește și:
- VIDEO Operație de micșorare a stomacului, Life Memorial Hospital: Bătălia cu obezitatea nu se sfârșește odată cu o intervenție chirurgicală, ci trebuie să continue toată viața
- VIDEO Premieră în cadrul unei operații de reconstrucție a peretelui abdominal. Dr. Victor Radu: Datorită acestei noi tehnologii nu a fost necesară pregătirea preoperatorie, riscurile au fost minime, iar pacientul a fost externat a doua zi
- VIDEO Operație de înlăturare a unei tumori colorectale cu metastaze hepatice, la Spitalul MedLife Brașov: O boală tot mai prezentă în societate, cu șanse 100% de supraviețuire dacă e depistată la timp