Sari direct la conținut

VIDEO Premierul Ungariei, singurul politician european de rang înalt care a mers la înmormântarea lui Gorbaciov / Mii de ruși la coadă pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului lider sovietic

HotNews.ro
Inmormantarea lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, Foto: Evgenia Novozhenina / AFP / Profimedia Images
Inmormantarea lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, Foto: Evgenia Novozhenina / AFP / Profimedia Images

Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a murit la vârsta de 91 de ani, a fost înmormântat sâmbătă, la Moscova, iar premierul ungar Viktor Orban este singurul lider european care a mers la ceremonie, conform AFP. Gorbaciov este înmormântat fără onoruri de stat și în lipsa președintelui rus Vladimir Putin. Mii de ruși au stat la coadă pentru a aduce un ultim omagiu la sicriul depus în Sala Coloanelor din Casa Sindicatelor din capitala Rusiei.

Gorbaciov a fost înmormântat în cimitirul Novodevichy din Moscova, alături de soția sa Raisa, care a murit în 1999.

16:08Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate, i-a adus un omagiu lui Gorbaciov sâmbătă, la fel ca și alți politicieni de rang înalt pro-Kremlin, conform Reuters.

15:33Mii de oameni din Rusia i-au adus ultimul omagiu lui Mihail Gorbaciov, unii dintre ei stând la coadă ore în șir, scrie BBC.

„A fost un făcător de pace, a fost unul dintre fiii lui Dumnezeu”, a spus pentru Reuters Tatiana, în vârstă de 80 de ani.

14:18Viktor Orban a ajuns la funeraliile lui Gorbaciov, fiind singurul lider european care a mers la Moscova pentru a-i aduce un omagiu fostului președinte al URSS.

12:00Rușii stau la coadă pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului lider sovietic, în faţa Casei Sindicatelor din Moscova, unde a fost depus sicriul cu trupul lui Gorbaciov.

În interior, un portret al fostului lider tronează alături de sicriul deschis, lângă care stătea aşezată Irina, fiica lui Gorbaciov.

Potrivit secretarul ungar de stat pentru comunicare internaţională, premierul Ungariei „îi va aduce un omagiu lui Mihail Gorbaciov”. El va fi însoţit de o delegaţie ungară.

Gestul vine la o zi de la anunţul gigantului rus Gazprom, care închide gazoductul Nord Stream, vital pentru Europa, remarcă AFP.

Orban este singurul lider european important care și-a anunțat prezența la funeraliile lui Gorbaciov.

Mulți șefi de stat și de guvern din Occident care ar fi venit cu siguranță vor fi absenți, ținuți la distanță de prăpastia produsă în relațiile est-vest de invadarea Ucrainei de către Putin în 24 februarie.

Mihail Gorbaciov, liderul sovietic care a fost foarte admirat în Occident și care a trăit suficient pentru a vedea anulate toate reformele pe care le susținea, va fi înmormântat sâmbătă fără onoruri de stat și în absența lui Vladimir Putin.

O ceremonie publică de rămas bun pentru Gorbaciov, care a murit la vârsta de 91 de ani, a început la ora locală 10:00 și va dura până spre amiază, în Sala Coloanelor din Moscova, locul care a a găzduit funeraliile de stat ale foștilor lideri sovietici precum Iosif Stalin și Vladimir Lenin, scrie CNN.

Mihail Gorbaciov a murit la 91 de ani

Mihail Gorbaciov, care a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să prevină prăbușirea Uniunii Sovietice, a murit marți la vârsta de 91 de ani.

Mihail Gorbaciov, ultimul președinte sovietic, a încheiat acorduri de reducere a înarmării cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru îndepărtarea Cortinei de Fier care a divizat Europa Europa de la al Doilea Război Mondial, ducând la reunificarea Germaniei.

Când protestele pro-democrație au cuprins națiunile din blocul sovietic din Europa de Est comunistă în 1989, el s-a abținut de la folosirea forței – spre deosebire de liderii anteriori ai Kremlinului, care trimiseseră tancuri pentru a zdrobi revoltele din Ungaria în 1956 și Cehoslovacia în 1968.

Dar protestele au alimentat aspirațiile pentru autonomie în cele 15 republici ale Uniunii Sovietice, care s-au dezintegrat în următorii doi ani într-o manieră haotică.

Gorbaciov s-a luptat în zadar să prevină acel colaps.

Devenind secretar general al Partidului Comunist Sovietic în 1985, la 54 de ani, el și-a propus să revitalizeze sistemul introducând libertăți politice și economice limitate, dar reformele sale au scăpat de sub control.

Gorbaciov declara atunci că sistemul economic sovietic era osificat și că reorganizarea lui era imediat necesară. La început, reformele lui au fost cunoscute ca „uskorenie” (accelerare), dar, mai apoi, termenul „perestroika” (reconstrucție) a devenit mult mai popular.

Politica sa de „glasnost” – libertatea de exprimare – a permis critici până atunci de neconceput la adresa partidului și a statului, dar i-a încurajat și pe naționaliștii care au început să facă presiuni pentru independență în republicile baltice din Letonia, Lituania, Estonia și din alte părți.

Mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov pentru turbulențele declanșate de reformele sale, considerând că scăderea ulterioară a nivelului lor de trai este un preț prea mare de plătit pentru democrație.

Susținător al unei politici de apropiere de Occident, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro