Sari direct la conținut

VIDEO Proteste masive în Armenia pe fondul returnării a patru sate de graniță Azerbaidjanului / Zeci de persoane au fost rănite

HotNews.ro
protest antiguvernamental in Armenia dupa predarea a 4 sate catre Azerbaidjan, Foto: Karen MINASYAN / AFP / Profimedia
protest antiguvernamental in Armenia dupa predarea a 4 sate catre Azerbaidjan, Foto: Karen MINASYAN / AFP / Profimedia

Zeci de persoane au fost rănite miercuri în Armenia în timpul unei demonstrații în fața Parlamentului pentru a cere demisia prim-ministrului Nikol Pașinian, după ce poliția a folosit grenade asomatoare, a relatat un fotograf AFP.

Protestatarii răniți au fost duși la spitale cu ambulanțele, unii având răni la picioare sau la abdomen.

Ministerul de Interne al acestei țări caucaziene a raportat reținerea a 60 de persoane din cele câteva mii de manifestanți prezenți pentru „că nu au respectat cererile legitime ale poliției”.

Manifestația, care a avut loc în semn de protest față de predarea a patru sate către Azerbaidjan, a dat naștere unor scene haotice, manifestanții încercând să treacă de cordonul poliției.

Protestul împotriva lui Pașinian este condus de carismaticul Arhiepiscop Bagrat Galstanian, care s-a adresat miercuri mulţimii denunţând transferul de teritorii către Azerbaidjan, pe care le consideră „ilegale”. El a denunțat „concesiile unilaterale și umilitoare” din partea Armeniei. Acesta a mai organizat proteste și în trecut.

Adresându-se parlamentarilor, Nikol Pașinian a asigurat că Erevanul este gata să semneze un acord de pace cu Baku „într-o lună”.

Pașinian apără recenta cesiune a satelor de graniță către Azerbaidjan ca o concesie necesară pentru a evita un nou conflict cu Baku.

Cele două țări s-au confruntat în două războaie, unul în anii 1990 câștigat de Armenia și al doilea în 2020, câștigat de Azerbaidjan. Baku a obținut de asemenea o victorie fulgerătoare în 2023 asupra separatiștilor armeni din Nagorno-Karabah, recâștigând controlul asupra acestei enclave.

Această înfrângere a înrăutățit relațiile dintre Armenia și aliatul ei tradițional rus, acuzat de Erevan de inacțiune.

Pașinian a declarat miercuri că țara sa va părăsi Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianță militară a țărilor din fosta URSS condusă de Moscova. Cu toate acestea, el nu a dat un termen clar pentru această mișcare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro