Sari direct la conținut

VIDEO Reportaj BBC: Femeile instalator – rezolvarea crizei de apă din Iordania

HotNews.ro

Tahani și Khawla Shatti sunt unele dintre primele femei instalator din Iordania. În 2011, au făcut parte din primul grup „Water Wise Women”, format din 17 membri – un program organizat de Ministerul Apelor și Irigării al Iordaniei și finanțat parțial de Agenția Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ), scrie BBC.

O problemă majoră în Iordania este problema scurgerii apei. În unele zone, până la 76% din apă se pierde înainte de a ajunge la robinet, toaletă sau duș.

Unele dintre aceste scurgeri sunt aproape invizibile, numai cineva care este instruit ar ști să le găsească. Altele sunt vizibile, dar sunt greu de rezolvat datorită unei probleme logistice și culturale. În multe comunități, un bărbat care nu este o rudă nu poate intra în casa cuiva, dacă în casă sunt doar femei. Însă majoritatea soților femeilor lucrează, ceea ce înseamnă că doar femeile sunt acasă în timpul zilei. Până de curând, toți instalatorii erau bărbați.

În prezent, au fost instruite mai mult de 300 de femei din 15 locuri din întreaga țară, dintre care aproximativ 10% sunt refugiați sirieni. Cererea pentru program este în creștere. Programul se va extinde în primăvară într-un nou oraș – Mafraq, unul dintre locurile cele mai afectate de criza refugiaților – în care se vor forma alte 75 de femei.

Iordanul este o țară mică, afectată de seceta, formată în proporție de 75% din deșert. Regatul deține în prezent aproximativ 150 de metri cubi de apă disponibilă pe cap de locuitor, pe an. Mai puțin de jumătate din volumul unui bazin de înot de dimensiuni medii, care reprezintă o șesime din cantitatea de apă disponibilă rezidenților din SUA – și un sfert din media globală.

Timp de decenii, o problemă majoră a fost conflictul politic (și militar). Acest lucru s-a datorat lipsei de cooperare în ceea ce privește resursele de apă și, uneori, a fost cauzat chiar de accesul la apă. Acest lucru a împiedicat nu numai încercarea de a împărți apă, ci și de a proteja râul – unde atât calitatea apei cât și cantitatea a scăzut în ultimele decenii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro