Sari direct la conținut

VIDEO Rezolvarea subiectelor la Limba română de la Evaluarea Națională 2024. „Subiectele nu au fost dificile, dar au existat câteva provocări la anumite exerciții”

HotNews.ro
VIDEO Rezolvarea subiectelor la Limba română de la Evaluarea Națională 2024. „Subiectele nu au fost dificile, dar au existat câteva provocări la anumite exerciții”

Subiectele primite de elevii de clasa a VIII-a la proba de Limba română la Evaluarea Națională 2024 sunt rezolvate de profesoara de limba română Cristina Tunegaru.

Profesoara Cristina Tunegaru de la Școala nr 75 Sector 3 București a explicat pentru HoNews.ro care a fost gradul de dificultate a subiectelor.

„Gradul de dificultate a subiectelor la română la Evaluarea Națională nu a fost unul crescut”

Profesoara spune că în subiectele primite de elevi la română de la Evaluarea Națională 2024 nu au existat capcane care să țină de modul în care au fost formulate.

„Anul acesta, grilele și exercițiul care cere să stabilim dacă un enunț este adevărat sau fals au fost foarte clar formulate. Nu mi se pare că a fost o problemă din punctul acesta de vedere. Poate doar ușoare capcane la gramatică”, a declarat, pentru HotNews.ro, Tunegaru.

Potrivit acesteia, gradul de dificultate nu a fost unul crescut.

„A fost, cred eu, un subiect cu o dificultate medie, poate ușor crescută, iar dificultatea aceasta ușor crescută cred că este dată mai ales de înțelegerea primului text, e vorba de un fragment din „Cireșarii”. Pentru lectura corectă a acestui fragment e nevoie de puțină atenție și un pic de efort, poate chiar și câteva lecturi în spate. Pentru că dacă ne uităm cu atenție nu este foarte clar de la început despre ce personaj este vorba. Adică e nevoie de un oarecare grad ce concentrare”, a spus pentru HotNews.ro profesoara Cristina Tunegaru.

La fel ca anul trecut, la compunere elevii au avut de făcut tot caracterizare de personaj: „Este o compunere de caracterizare, cerința este identică, trebuie dezvoltat în același fel în care se cerea și anul trecut. Din punctul acesta de vedere, subiectul nu are suprize față de anii trecuți”.

Alte exerciții cu un oarecare grad de dificultate mai crescut au fost la gramatică. De exemplu, la exercițiile șase și șapte. Cel puțin, prima parte a exercițiului șapte în care li se cere elevilor ca verbul infinitiv „a avea” să aibă funcția de atribut: „Știu că aici elevii au oarecare dificultăți pentru că au tendința să tranforme în adjectiv participial și atunci ar fi greșit”.

La fel, și exercițiul de sintaxă, care cerea transcrierea propozițiilor subordonate din frază și precizarea tipului acestora: „Cred că e posibil ca propoziția a doua din frază să le pună oarecare dificultăți”.

„Cred că cei mai mulți elevi se descurcă să obțină o notă bună, cred că se poate obține destul de ușor o notă în jur de 7-8, fără foarte mult efort, din păcate”, a mai spus profesoara.

VIDEO Rezolvarea subiectelor la română la Evaluarea Națională 2024

Subiectele primite de Elevi la română la Evaluarea Națională 2024

Elevii care au susținut marți proba la Evaluarea Națională 2024 au primit la subiectele I și II textele „Cireșarii”, de Constantin Chiriță și „Portret”, de Cella Delavrancea.

La punctul 1, elevii au avut de scris doi termeni care să facă parte din câmpul lexical al naturii.

La exercițiile 2-5 elevii au avut de rezolvat exercițiile valorificând informațiile din cele două texte primite.

La exercițiul șase, candidaților li s-a cerut să transcrie două figuri de stil dintr-o secvență dată, iar la șapte elevii au trebuit să prezinte un element comun al celor două texte primite.

La subiectul al doilea la Evaluarea Națională 2024 la Română, elevii de clasa a VIII-a au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să îl caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță.

La exercițiul opt elevii au fost întrebați dacă ei consideră că este plăcut să își petreacă vacanțele în compania prietenilor. Răspunsul trebuia motivat cu secvențe din textul 2.

La exercițiul nouă elevilor li s-a cerut să asocieze textul „Cireșarii” cu o altă operă literară citită, prezentând o valoare comună.

Partea B

La partea B a subiectului I elevilor li s-a cerut la exercițiilor 1-4 să aleagă forma corectă a cuvintelor primite.
La exercițiul 5 elevii au avut de găsit, dintr-o secvență dată, trei verbe la moduri diferite, pe care să le precizeze.

La exercițiul șase candidaților li s-a cerut să scrie un enunț asertiv în care verbul „a avea” să fie atribuit și o propoziție negativă, în care substantivul „expediție” să fie complement expozițional.

La exercițiul șapte candidaților li s-a cerut să identifice propozițiile subordonate dintr-o frază dată, iar la opt elevii au trebuit să identifice forma corectă a unor cuvinte.

Calendar Evaluarea Națională 2024

Conform Ministerului Educației, calendarul Evaluării Naționale 2024 este următorul:

  • 11-14 iunie – înscrierea la Evaluarea Națională 2024;
  • 25 iunie 2024 – proba la Limba și literatura română;
  • 27 iunie 2024 – proba la Matematică;
  • 28 iunie 2024 – proba la Limba și literatura maternă;
  • 3 iulie 2024 – afișarea rezultatelor inițiale, înainte de contestații;
  • 3 iulie (orele 16.00 – 19.00) și 4 iulie (orele 08.00 – 12.00) – depunerea contestațiilor;
  • 4 – 9 iulie – soluționarea contestațiilor;
  • 9 iulie – afișarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2024.
INTERVIURILE HotNews.ro