Sari direct la conținut

Subiectele la Evaluarea Națională 2024 Limba și literatura română au fost publicate. Texte din „Cireșarii” și Cella Delavrancea. Cum trebuiau rezolvate subiectele

Evaluare școală, Foto: Shutterstock
Evaluare școală, Foto: Shutterstock

Evaluarea Națională 2024 a început marți cu proba la limba română și va fi urmată joi de cea la matematică. Examenul la limba română a început la ora 09:00, iar elevii au avut la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele la română pe care le-au primit la Evaluarea Națională 2024.

UPDATE 8 iulie 2024: Rezultatele finale la Evaluarea Națională se afișează marți, 9 iulie.

UPDATE 12.38: VIDEO Rezolvarea subiectelor la Limba română de la Evaluarea Națională 2024.

Subiectele primite de elevii de clasa a VIII-a la proba de Limba română la Evaluarea Națională 2024 sunt rezolvate de profesoara de limba română Cristina Tunegaru.

Profesoara Cristina Tunegaru de la Școala nr 75 Sector 3 București a explicat pentru HoNews.ro care a fost gradul de dificultate a subiectelor.

„Gradul de dificultate a subiectelor la română la Evaluarea Națională nu a fost unul crescut”

Profesoara spune că în subiectele primite de elevi la română de la Evaluarea Națională 2024 nu au existat capcane care să țină de modul în care au fost formulate.

„Anul acesta, grilele și exercițiul care cere să stabilim dacă un enunț este adevărat sau fals au fost foarte clar formulate. Nu mi se pare că a fost o problemă din punctul acesta de vedere. Poate doar ușoare capcane la gramatică”, a declarat, pentru HotNews.ro, Tunegaru.

UPDATE 11.14: Apariția în presă a subiectelor la română la Evaluarea Națională 2024 încă din timpul desfășurării probei se va lăsa cu dosar penal. Autoritățile din educație vor să afle cine a „scurs” subiectele în presă.

La primul subiect elevii au primit două texte, având de rezolvat mai multe cerințe. Primul text a fost din „Cireșarii”, de Constantin Chiriță, iar cel de-al doilea, „Portret”, de Cella Delavrancea.

La punctul 1, elevii au avut de scris doi termeni care să facă parte din câmpul lexical al naturii.

La exercițiile 2-5 elevii au avut de rezolvat exercițiile valorificând informațiile din cele două texte primite.

La exercițiul șase, candidaților li s-a cerut să transcrie două figuri de stil dintr-o secvență dată, iar la șapte elevii au trebuit să prezinte un element comun al celor două texte primite.

La subiectul al doilea la Evaluarea Națională 2024 la Română, elevii de clasa a VIII-a au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să îl caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță.

La exercițiul opt elevii au fost întrebați dacă ei consideră că este plăcut să își petreacă vacanțele în compania prietenilor. Răspunsul trebuia motivat cu secvențe din textul 2.

La exercițiul nouă elevilor li s-a cerut să asocieze textul „Cireșarii” cu o altă operă literară citită, prezentând o valoare comună.

Partea B

La partea B a subiectului I elevilor li s-a cerut la exercițiile 1-4 să aleagă forma corectă a cuvintelor primite.
La exercițiul 5 elevii au avut de găsit, dintr-o secvență dată, trei verbe la moduri diferite, pe care să le precizeze.

La exercițiul șase candidaților li s-a cerut să scrie un enunț asertiv în care verbul „a avea” să fie atribuit și o propoziție negativă, în care substantivul „expediție” să fie complement expozițional.

La exercițiul șapte candidaților li s-a cerut să identifice propozițiile subordonate dintr-o frază dată, iar la opt elevii au trebuit să identifice forma corectă a unor cuvinte.

Citește și Cine a fost Cella Delavrancea, autoarea care a picat la Limba română la Evaluarea Națională 2024

Cine a fost Constantin Chiriță, autorul romanului „Cireșarii”, care a picat la Limba română la Evaluarea Națională 2024 

Subiectele la Evaluarea Națională 2024, Limba și literatură română au fost publicate pe site-ul ȘtirilePROTV.ro.

Oficial, subiectele vor fi publicate la ora 15:00

Subiectele la Evaluarea Națională 2024 vor fi publicate oficial de Ministerul Educației după ora 15:00. Tot atunci, Ministerul va publica și baremul la Evaluarea Națională 2024, pe subiecte.edu.ro. HotNews.ro va prezenta subiectele și baremul la Evaluarea Națională 2024 imediat ce acesta va fi disponibil.

Calendar Evaluarea Națională 2024

Evaluarea Națională 2024 continuă joi, 27 iunie, cu proba la matematică. În 28 iunie va fi proba la limba și literatura maternă.

Primele rezultate la Evaluarea Națională 2024 vor fi publicate în 3 iulie. În aceeași zi, între orele 16:00-19:00 și în 4 iulie, orele 9:00-12:00, elevii nemulțumiți de nota primită pot depune contestații. Urmează apoi ca elevii să primească rezultatele finale la Evaluarea Națională 2024, după soluționarea contestațiilor, pe 9 iulie.

Admitere liceu 2024

Admiterea la liceu pentru anul 2024 va avea loc după următorul calendar:

  • 11 – 12, 15 – 22 iulie 2024 – Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a;
  • 11 – 12, 15 – 19 iulie 2024 – Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere;
  • 11 – 12, 15 – 19 iulie 2024 – Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată;
  • 22 iulie 2024 – Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la centrul de admitere județean/al municipiului București;
  • 23 iulie 2024 – Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată;
  • 24 iulie 2024 – Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024 – 2025. Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București
  • 25 – 30 iulie 2024 – Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;
  • 30 iulie 2024 – Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere;
  • 31 iulie – 2 august 2024 – Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată;

Cum se calculează media de admitere la liceu 2024

Media de admitere la liceu se calculează în modul următor:

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

Pentru „admiterea în învățământul liceal vocațional, profilurile artistic, sportiv, teologic și militar, pentru anul școlar 2024 – 2025” media de admitere pentru intrarea la liceu se calculează astfel:

  • Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel: (3 APT + MA)/4 = MFA, unde: APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA = media finală de admitere;
  • Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel: (APT + MA)/2 = MFA, unde: APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA = media finală de admitere;
  • Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel: 0,2 MA + 0,8 NP = MFA, unde: NP = nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limba și literatura română și Matematică; MA = media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA = media finală de admitere.

INTERVIURILE HotNews.ro