Sari direct la conținut

​VIDEO Romano Prodi pentru HotNews: "Gazele de sist sunt o amenintare pentru Rusia"

HotNews.ro
Romano Prodi, Foto: Hotnews
Romano Prodi, Foto: Hotnews

Intretinand legaturi apropiate cu Vladimir Putin, cu actualul presedinte al Kazakhstanului, Nursultan Nazarbaiev si, in trecut, cu dictatorul libian, Muammar Qaddafi, Romano Prodi a facut parte vreme de un deceniu din elita rarefiata a puterii europene. Politicianul socialist a fost presedintele Comisiei Europene si, in doua randuri, premierul Italiei.

Astazi, la 74 de ani, isi foloseste relatiile pentru a netezi asperitatile dintre diferite centre de interese, in special in domeniul energiei. Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Romano Prodi a vorbit despre influenta Rusiei in estul Europei si despre spectrul politic care pandeste Europa.

CE SE MAI INTAMPLA IN RUSIA CU DEMOCRATIA

Vlad Mixich:Cum sunt influentate interesele Rusiei in Europa de Est de aparitia potentialelor exploatari de gaze de sist? In timp ce Bulgaria le-a interzis, Romania si Ucraina sunt pentru.

Romano Prodi: Gazele de sist sunt, desigur, importante pentru Rusia dar e dificil pentru mine sa spun ca exista un interes direct. Pentru ca in Europa sunt tari care au interzis gazele de sist, cum e Franta, in timp ce in altele inca se dezbate. Gazele de sist sunt mai degraba un subiect de politica interna pentru ca deschide o dezbatere despre protectia mediului. Cel putin asa trebuie sa o abordez din punct de vedere politic.

Exploatarea gazelor de sist depinde de guvernele nationale, de aliantele politice din diferite tari, care desigur pot fi influentate de actori externi, cum e Rusia. Dar exista cazuri in care gazele de sist sunt localizate sub zone metropolitane sau parcuri si acolo apare o problema…

Deci gazele de sist nu sunt o amenintare pentru Rusia?

Romano Prodi: Sunt o amenintare pentru Rusia. Chiar si gazele de sist din Statele Unite sunt o amenintare pentru Rusia pentru ca au o influenta mare asupra preturilor. Orice poate scadea pretul gazului e negativ pentru Rusia.

Intr-un interviu de acum zece ani spuneati ca „democratia evolueaza incet”. La un deceniu de atunci, privind Rusia, credeti ca democratia in Rusia stagneaza sau evolueaza incet?

Romano Prodi: In ciuda a toate, democratia progreseaza peste tot.

Chiar si in Rusia?

Romano Prodi: Da. Pentru ca avem acum forte alternative care intr-o zi sau alta… Sa luam exemplu primavara araba care este un caz tipic in care am vazut o mai mare dispersie a puterii decat era inainte. Exista un progres, intr-un mod ciudat, a rolului difuz al opiniei publice. In Africa vedem aceasta tendinta, peste tot vedem aceasta tendinta.

Chiar si in Rusia?

Romano Prodi: Ei bine, in societatea rusa da. Dar nu uitati ca schimbarea puterii vine dupa schimbarea societatii. Puterea e mult mai mobila decat credem, atunci cand societatea se misca. In Rusia, in China, exista acum discutii cu studentii pe care nici nu ai fi visat sa le ai inainte. Nu e inca democratie, in sensul ca nu au aparut inca schimbari in structura partidelor, dar exista o participare crescuta si acolo. Ce ma ingrijoreaza este ca aceasta participare poate fi manipulata prin Internet, care aduce un progres fantastic, dar nu e imun la manipulari.

UNIUNEA EUROPEANA E DOAR PE JUMATATE COAPTA

Eurozona a inregistrat cea mai lunga recesiune din istorie. De ce credeti ca recuperarea e atat de anevoioasa?

Romano Prodi: Criza e atat de mare si indelungata pentru ca e inca nevoie de unanimitate pentru cele mai importante decizii. Dar la nivel european nu exista un acord general. Stiti, Europa a fost intotdeauna asa dar, in ciuda progresului impresionant, e nevoie de timp pentru a o construi si astazi, Uniunea Europeana e doar pe jumatate coapta. Procesul de luare a deciziilor este foarte lent, interesele tarilor sunt diferite si nu exista un factor puternic de decizie care sa-i poata impaca pe ceilalti. Avem astazi o situatie diferita fata de trecut: nu mai avem Franta, Germania, Marea Britanie care sa decida impreuna. Avem o singura tara mult mai puternica decat toate celelalte si Germania este obsedata de inflatie.

Obsedata intr-un mod patologic?

Romano Prodi: E o pozitie intelectuala cu radacini adanci, atat de profunda incat, de la un anumit moment incolo, merge impotriva intereselor germane. Astazi, Germania este intr-o pozitie foarte speciala: are un surplus enorm in comertul exterior, inflatie aproape zero si crestere zero. E un caz tipic in care, in orice tara independenta ar trebui sa pui benzina in rezervor. Dar opinia publica germana este convinsa ca orice actiune in directia asta nu va fi in favoarea Germaniei, ci in favoarea „europenilor lenesi”, ca mine si ca tine. Deci politic nu e convenabil. Dar, totusi, eu nu inteleg aceasta pozitie. Rezultatul e o situatie absurda: toata lumea crede ca Euro e slab, ca e aproape de cadere, dar e singura valuta puternica din lume.

Cum ar trebui sa reactioneze europenii cei lenesi la abordarea germana? E suficient ce spune acum Sudul?

Romano Prodi: Nu. Cred ca trebuie sa cada impreuna de acord pentru o strategie comuna. Nu pentru ca sa fie impotriva Germaniei, ci pentru ca e necesar pentru viitorul nostru. Cu un an in urma puteai spune ca exista cercetari care afirma ca austeritatea aduce mai multa crestere, ca FMI-ul spune ca austeritatea e cel mai bun medicament pentru lume. Acum avem alte cercetari care spun pur si simplu ca asta nu e adevarat. FMI-ul spune ca aplicarea austeritatii in Europa a mers prea departe si ca trebuie sa ne schimbam strategia. Nu doar Sudul trebuie sa cada de acord, caci Franta nu e Sudul. Trebuie sa cada de acord Franta, Irlanda, Italia, Spania, Romania. Ele trebuie sa prezinte o platforma comuna.

INGRIJORARE IN PRIVINTA UNGARIEI, IN TIMP CE DESPRE ROMANIA…

Anul trecut, in decembrie, secretarul de stat american Hillary Clinton a vorbit intr-un discurs despre regresul democratiei in tari ca Ungaria si Romania. Ce credeti despre evolutia democratiei in aceste doua noi state membre UE?

Romano Prodi: De obicei nu judec starea interna a unei tari daca nu am studiat-o profund. Dar am citit si sunt acum ingrijorat de anumite decizii luate de guvernul maghiar.

Si Romania…?

Romano Prodi: Nu am urmarit cele mai recente evenimente din Romania.

Participati in aceste zile la Forumul Economic de la Astana al carui subiect este somajul. Somajul in randul tinerilor in Europa a crescut foarte mult. Cum rezolvam aceasta problema?

Romano Prodi: Somajul e o consecinta a crizei. Dar este si o problema in sine. Pentru ca aceasta revolutie a comunicatiilor nu e ca cele anterioare. Cand a fost inventata masina, cei care lucrau cu caii au fost foarte nefericiti, dar in cativa ani au aparut fabrici de masini, de drumuri, rafinarii. Insa cu aceasta revolutie a comunicatiilor au disparut sute de meserii, iar slujbele nou aparute sunt mai bine platite dar si mult mai putine. In lipsa cresterii economice cum am putea avea angajati tineri, atunci cand trebuie sa crestem varsta de pensionare din cauza problemei sistemului de pensii? Stiu ca exista cateva tari europene care cauta solutii pentru a scadea somajul in randul tinerilor. Ok, sper ca vor face ceva dar, daca nu exista crestere nu exista speranta pentru tanara generatie.

PARTIDELE TRADITIONALE PIERD PARTIDA

Cel mai important eveniment din politica italiana a ultimilor ani este ascensiunea miscarii lui Beppe Grillo. Cum va explicati acest fenomen?

Romano Prodi: Am iesit din politica italiana, nu ma mai amestec. Pur si simplu e vorba de o schimbare in politica care nu cred ca se va limita la Italia. Exista o slabire generalizata a partidelor politice traditionale. Acum exista spatii goale si, de aceea, au aparut noi moduri de organizare a societatii. Cazul italian nu va fi unic. Mai sunt putine tari europene in care sa existe partide cu o structura [solida]. In Germania, inca exista. Dar in alte locuri aceste partide traditionale nu-i mai atrag pe tineri.

E o situatie constructiva sau distructiva?

Romano Prodi: E o situatie foarte periculoasa, dar nu stim directia in care se va indrepta. Mutarea de la partidocratie, cu toate limitele ei, catre mediacratie, mediocratie, adica democratia mass-mediei, continua.

Va referiti la videocratie?

Romano Prodi: Nu, nu. Beppe Grillo a fost cel care s-a organizat pe Internet intr-un mod foarte stiintific, iar televiziunea a fost o consecinta acestei organizari. Reteaua [lui Grillo] a fost un fenomen atat de interesant, incat televiziunea a inceput sa se ocupe de ea. Dar sa nu intram in astfel de detalii… Repet: nu cred ca acest fenomen se va rezuma la Italia.

Mai multe despre declaratiile lui Romano Prodi puteti citi aici.

Sursa video: www.caleaeuropeana.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro