Sari direct la conținut

VIDEO Se prefigurează un eșec pe A0 Sud în 2023? Loturile de autostradă construite de turci, șanse mici să fie deschise integral anul acesta / Cum arată acum

HotNews.ro
Centurile Capitalei - Proiectele rutiere în lucru: A0, pasaje și lărgirea DNCB, Foto: Hotnews
Centurile Capitalei - Proiectele rutiere în lucru: A0, pasaje și lărgirea DNCB, Foto: Hotnews

Autostrada de centură a Capitalei A0, o nouă șosea de mare viteză care va dubla actuala șosea de centură și va ocoli Bucureștiul, măsoară pe partea de Sud circa 52 de kilometri, iar toate trei loturile sunt în lucru. Lotul 3, construit de grecii de la Aktor este cel mai în urmă, deși pe el se lucrează încă din 2021, iar pe Loturile 1 și 2 turcii de la Alsim Alarko, teoretic, ar trebui să finalizeze anul acesta și să deschidă traficul pe circa 33,5 km de autostradă, de la A2 la DN6 (Bragadiru). Lucrările, însă, au început să bată pasul pe loc, iar șansele pentru o finalizare completă a celor două loturi au scăzut considerabil…

Autostrada de Centură A0 Sud – trei loturi în construcție, dar cu întârzieri și un risc major ca în 2023 să se rateze marile inaugurări

Autostrada de Centură a Capitalei A0 măsoară circa 100 de kilometri, iar partea de Sud are 52 de kilometri împărțiți în trei loturi, de la intersecția cu Autostrada „Soarelui” A2 și până la A1 spre Pitești.

Tronsonul 3 construit de grecii de la Aktor – circa 18 kilometri de la autostrada A1 și până aproape de DN6 – este cel mai rămas în urmă. Atât de îngrijorătoare e întârzierea acumulată încât Asociația Pro Infrastructura avertizează că tronsonul 3 riscă să nu fie gata nici la final de 2024.

Pe celelalte două loturi turcii de la Alsim Larko aveau la începutul anului premise bune pentru finalizarea și darea în trafic a circa 33,5km de autostradă, de la intersecția cu A2 până la intersecția cu DN6 (Bragadiru). Ba chiar se discuta apăsat în 2022 de o deschidere parțială în primăvara acestui an a măcar unui tronson, cei 10 km dintre DN5 și DN6. Nu s-a întâmplat până acum…

Mai mult, avansul lucrărilor pe cele două tronsoane ale turcilor nu a crescut considerabil în ultima perioadă, iar șansele ca cele două loturi să fie date în trafic în totalitate în acest an sunt din ce în ce mai mici.

Conform ultimelor date centralizate de CESTRIN, pe Tronsonul 2 (Lungime tronson: 16,5km / Valoare: 750 mil. lei) stadiul fizic e de 72%, iar peTronsonul 1 din A0 Sud (lungime tronson: 16,93 km / Valoare: 831 mil lei) stadiul fizic e de doar 60%.

Cum arată acum Autostrada A0 Sud – Lotul 1 și Lotul 2

„Lălăiala pe șantiere, varianta cu baclava”. Pro Infrastructura: „Întreg lotul 1 iese din discuție pentru 2023”

„Lălăiala pe șantiere, varianta cu baclava. În loc de autostradă între DN5 și DN6 încă din 2022, primim în continuare gogoși tradiționale românești amestecate cu baclavale turcești”, scria recent Asociația Pro Infrastructura, care atrăgea atenția că, în ciuda promisiunilor constructorilor sau autorităților de la Transporturi, „deschiderea parțială pe DN5-DN6 a rămas o nălucă”.

„E greu să apeși butoanele birocratice și contractuale necesare. Dar e ușor să promiți și doar să-ți faci poze pe șantiere”, scria organizația.

  • „Cu această mobilizare la mișto, abia dacă vom vedea cei 10 kilometri dintre DN6 și DN5 inaugurați prin toamnă. Întreg lotul 1 iese din discuție pentru 2023. În opinia noastră, cu MARI eforturi și forțe concentrate ale constructorului și MULTE insistențe din partea oficialilor CNAIR, (încă) este posibilă și o deschidere parțială pe relația DN5-DN4 în decembrie 2023. Atât”, nota Pro Infrastructura, amintind că termenele de finalizare contractuale sunt septembrie 2023 pentru Lotul 1 și mai 2023 pentru Lotul 2.

„Turcii merită niște penalizări de întârziere, chiar dacă luăm în considerare blocajele birocratice tergiversate de stat și problemele cu aprovizionarea cu balast pentru terasamente”, mai spune Pro Infrastructura.

„Transporturile și CNAIR nu și-au făcut treaba, nu au rezolvat problemele birocratice la timp”

„Astăzi ar trebui sa circulăm pe Autostrada de Centură București”, a declarat pentru HotNews.ro fostul secretar de stat în Transporturi din mandatul lui Cătălin Drulă, Horațiu Cosma.

Acesta amintește și el că primul termen contractual – mai 2023 pentru Lotul 2 – a fost deja depășit.

„Din păcate, sunt întârzieri majore pe toate cele 3 tronsoane ce constituie semi-inelul sudic al A0”, spune Cosma, care subliniază și el că pentru Lotul 1 sunt „șanse foarte mici de deschidere chiar și până la finalul anului, la cum arată lucrurile în teren”.

De ce merg lucrurile așa greu, deși vorbim de proiecte de autostrăzi relativ simple

De ce merg așa de greu șantierele, în condițiile în care discutăm totuși de lucrări banale din punct de vedere tehnic, o autostradă construită la câmpie, fără probleme tehnice deosebite?

„Ministerul Transporturilor și CNAIR nu și-au făcut treaba, nu au rezolvat problemele birocratice la timp. Abia anul acesta s-au tranșat ultimele exproprieri, relocări de rețele electrice, gaz etc.”, spune Horațiu Cosma, fost secretar de stat.

„Același minister și companie nu au fost capabili să impulsioneze constructorii să se mobilizeze corespunzător. Vedem reportaje video săptămânale de pe proiecte, avansul e foarte mic, puțini muncitori, utilaje. E un concurs de făcut poze în șantier de către guvernanți, promisiuni sforăitoare, dar prea puțin se materializează în realitatea șantierelor. În 2021 cu Cătălin Drulă și cu echipa nu știam cum să ne dăm peste cap ca să mai câștigăm câteva luni și să devansăm finalizarea proiectelor. Fiecare zi in plus de trafic infernal pe actuala centură a Capitalei înseamnă pierderi economice, timp inutil petrecut în trafic. Dar pare că actualilor guvernanți nu le pasă de aceste lucruri. Merg pe principiul „se va termina când se va termina, dacă se poate, înainte de alegeri, spune Horațiu Cosma.

Potrivit acestuia, o altă cauză indirectă pentru întârzieri ar fi și inflația materialelor de construcție.

„A ajuns Guvernul la a 6-a ordonanța de urgență într-un an pe tema asta, numai nu le iese o formulă concretă de actualizare a prețurilor pe contracte. De fapt nu vor, ca să nu scoată banii din buzunar, lasă piața de construcții să se descurce, dar asta înseamnă falimente”, spune Cosma

Autostrada de Centură Sud A0 – Lotul 1

Lungime: 17 km (A2 – CF 902), două noduri rutiere – cu DN4 și A2.

Cost: 830 mil lei lei fără TVA

Constructor: Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS

Execuție începută în: martie 2021

Stadiu (mai 2023): 60%

Contract semnat: august 2019 / Licitația începută în iulie 2017

Termen de finalizare: septembrie 2023 (realist: Q1-Q2 2024)

Autostrada de Centură Sud A0 – Lotul 2

Lungime: 16,3 km (CF 902 – DN6), două noduri rutiere – cu DN6 și DN5.

Cost: 751 mil lei fără TVA

Constructor: Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS

Execuție începută în: august/octombrie 2020

Stadiu (mai 2023): 72%

Contract semnat pe 9 martie 2019 / Licitația începută în iulie 2017

Termen de finalizare: octombrie-noiembrie 2023 (măcar parțial)

h2 Lotul construit de greci, cel mai întârziat dintre toate

Pe Lotul 3 din A0 Sud – cei 18 km de la A1 la DN6 (care conțin doar un singur nod rutier pe traseu – cel cu A1) – lucrează grecii de la Aktor. După o bâlbăială prelungită cu avizarea proiectului de execuție, lucrările au demarat în octombrie 2021.

În prezent stadiul lucrărilor este circa 32%, conform CESTRIN, asta deși au după ce au trecut aproape 20 de luni din cele 30 de luni ale contractului.

Termenul oficial pentru greci e luna aprilie a anului viitor, dar „cu „mobilizarea” actuală, începem să avem emoții că vom circula între A1 și DN6 în 2024”, atrage atenția și Asociația Pro Infrastructura.

Mobilizarea slabă o recunoaște și Cristian Pistol, șeful de la Autostrăzi care spune că s-au acordat deja mai multe certificate negative constructorului și că au avut loc mai multe întâlniri cu compania unde s-a discutat accelerarea lucrărilor.

Comparație între constructori pe A0: Românii de la UMB – Peste 50% în 10 luni / Grecii de la Aktor – Sub 40% în 20 luni

Pe A0 Nord, două loturi sunt contractate cu UMB. Pe A0 Nord – Lotul 2, de la DN1 spre A3 și DN2, UMB a început să pregătească lucrările încă din primăvara anului trecut și a intrat în forță pe șantier din luna august 2022.

La nici două luni după constructorul așternea primele straturi de asfalt în unele zone de pe lot. Acum, conform estimărilor din teren, stadiul lucrărilor depășește 50% și e în linie dreaptă pentru o deschidere de trafic în 2023.

  • „Aici s-a intrat pe șantier și s-a dat ordin de începere în 16 august. Zilele în care s-a lucrat aici efectiv – exceptând zilele de sărbătoare sau cele când vremea nu-ți permite – sunt undeva la 96-97 de zile efectiv lucrate pe acest șantier. Suntem la un stadiu de 51-52%. Înseamnă un progres extraordinar de bun”, spunea în luna aprilie Sorin Grindeanu, în vizită pe șantier.

Cum arată acum lucrările rămase în urmă de Lotul 3 din A0 Sud, lotul grecilor de la Aktor:

A0 Sud – Lotul 3

Lungime: 18 km (DN6-A1), 1 nod rutier cu A1

Cost: 853 mil lei (fără TVA)

Constructor: Asocierea Aktor – Euroconstruct Trading

Execuție începută în: noiembrie 2021

Stadiu (mai): cca 30-35% / Proiectare avizată abia în octombrie 2021

Contract semnat pe 14 aprilie 2019 / Licitația începută în iulie 2017.

Termen de finalizare: Q2 2024 (realist: Q4 2024)

Hartă – Autostrada A0 Sud pe loturi

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro