Sari direct la conținut

VIDEO Sebastian Bodu, candidat independent: Mizez pe faptul ca dreapta a abandonat sectorul sase. De ce ce a abandonat, intrebati liderii dreptei ce au avut in cap. Parerea mea ca nu au avut nimic sau vreun blat

HotNews.ro
Sebastian Bodu, Foto: Hotnews
Sebastian Bodu, Foto: Hotnews

Sebastian Bodu afirma intr-un interviu pentru HotNews.ro ca mizeaza pe faptul ca dreapta a abandonat sectorul 6 si vorbeste despre un posibil blat, motiv pentru care a decis sa candideze ca independent. Fostul europarlamentar isi critica contracandidatii, pe care-i numeste fie interlopi, fie masoni sau continuatori ai politicii actualului primar, Rares Manescu, despre care spune ca este detestat de cetateni. Cum va putea conduce insa primaria cu un consiliu dominat tocmai de partidele pe care le ataca? Ce isi propune sa faca si ce sanse spune ca are actiunea deschisa in instanta in incercarea de a determina revenirea la doua tururi de scrutin?

Dan Tapalaga: Sebastian Bodu si-a anuntat candidatura la primaria sectorului sase ca independent. De ce la sectorul sase si de ce n-ati ales o cariera la Bruxelles, unde ati fost europarlamentar aproape vreo 9 ani?

Sebastian Bodu: Am ales sectorul sase pentru ca, pe de-o parte, avand in spate vreo zece ani de politica, am zis ca ar merita sa continui, si in al doilea rand pentru ca sectorul sase este sectorul abandonat de dreapta. Liberalii, principalul partid de dreapta, au abandonat sectorul sase. In momentul in care il pui sa candideze din partea PNL pe continuatorul lui Manescu, Manescu avand un potential negativ urias, cred ca nu mai exista om politic care sa fie atat de urat, de detestat de cetateni, in momentul in care pui drept candidat un continuator al lui dupa ce negociezi cu unii si altii la fel de ciudati e clar ca ai abandonat sectorul sase.

DT: V-a oferit vreun partid sa candidati pe listele lui inainte sa va anuntati candidatura ca independent?

SB: Nu mi-a oferit nimeni inainte, mi-a oferit dupa, dar nu conteaza care, e o discutie privata. Dar eu merg inainte independent pentru ca pur si simplu mi se pare o magarie ce se intampla la sectorul sase din punct de vedere al potantialilor candidati.

DT: De ce ati refuzat candidatura cu sustinerea unui partid?

SB: Pentru ca vreau sa fac ceva pe cont propriu, pe propriile forte. Vreau sa-mi testez propriile forte astfel incat cetatenii din sectorul sase sa voteze efectiv omul. Domne’, eu il votez pe Sebastian Bodu asa cum este el, imi place sau nu, daca imi place imi pun votul pentru ceea ce este el, nu pentru ca are in spate un partid care poate sa insemne orice si care poate sa nu se defineasca exact cu personalitatea mea.

DT: Doua probleme aici. Foarte idilic si frumos ce spuneti, sa votam omul…

SB: E singurul moment cand ne uitam si la om.

DT: Sa ne faca un om sectorul minunat, dar poate domnule Bodu sa faca un singur om ceva din pozitia de primar? Cata vreme va avea un Consiliu General dominat de partidele astea pe care le injurati.

SB: Este o intrebare pe care in general mi-o pun oamenii pe strada. Si raspunsul este foarte simplu. Am invatat asta din postura de parlamentar european. Unde stiti ca nu exista putere si opozitie. Nu exista un partid care sa aiba majoritate parlamentara in PE. Si atunci, daca tu vrei sa-ti treci un proiect legislativ, un raport, trebuie sa negociezi cu celelalte grupuri politice. In Romania, din pacate, termenul de negociere pentru un proiect administrativ este inexistent. La noi in general negocierile se poarta intre sefii de partide si de obicei se numeste blat. Negocierile adevarate, care sa duca la un rezultat pozitiv, si va dau un exemplu concret, in Consiliu Local, de ce, pentru ca membrii partidelor care alcatuiesc Consiliul Local se urasc atat de mult intre ei din punct de vedere administrativ incat oricat de bun ar fi de bun proiectul propus de primarul dintr-o culoare politica nu este votat de cei de alta culoare politica decat daca le iese si lor ceva.

DT: Bun, dar asta nu va fi valabil si cand dvs. veti negocia cu ei?

SB: Nu, pentru ca neavand miza politica, nu au de ce sa-mi respinga un proiect bun. Deci, daca proiectul este bun pentru cetateni, nefiind miza politica n-au de ce sa spuna nu. Ca eu nu reprezint un partid sa zica, „Bai, e bun proiectul, imi place, dar da-l dracu’, nu votez, ca tu esti de la partidul X”. Ceea ce se intampla, si stiti foarte bine, mi s-a intamplat cand eram in Guvern. Ma duceam in Parlament cu un proiect legislativ si nu-l votau, de’al dracu’ nu-l votau.

DT: Deci garantati ca veti face ce promiteti prin faptul ca veti negocia cu aceste partide?

SB: Garantez prin faptul ca experienta de sapte ani in Parlamentul European imi confera un avantaj constand in puterea de negociere si abilitatile de negociere pe care le am cu ceilalti avand in vedere ca nu exista miza politica.

DT: Si acum intrebarea e ce vreti sa faceti pentru sectorul sase, proiecte concrete, nu lozinci de genul vreau sa fie bine.

SB: Am un proiect. Nu lozinci, sa fie bine ca sa nu fie rau, e frumos, da. Chiar daca unele din punctele mele din programul electoral pe care inca nu l-am publicat, il voi publica pentru ca vreau sa fie intr-o forma frumoasa si buna din punct de vedere al marketingului politic, deci trecand peste aspectele tehnice, este de exemplu anveloparea blocurilor. Stiu ca toti o zic. Dar cu ce vin eu in plus? Eu vin cu experienta a sapte ani de PE, sapte ani de Bruxelles, sapte ani in care eu am invatat ce inseamna fonduri europene. Nimeni nu poate sa stie mai bine ca mine cum se pot aduce fondurile europene pentru astfel de proiecte. Nu au cum sa stie. Deci eu aduc asta in plus. Asta este un element de originalitate pe care il pun pe masa si-l ofer cetatenilor. Al doilea proiect de originalitate si care la fel se bazeaza pe experienta de la Bruxelles este cel al investitiilor. Stiti foarte bine ca in sectorul sase dupa cartierul Brancusi este teren destul. Acolo se pot face investitii straine, investitii productive.

DT: Sectorul sase pentru cei care nu sunt din Bucuresti e asta cum intri de pe A1 in Bucuresti, cartierul Militari, Drumul Taberei, toata zona asta de blocuri, multe neanvelopate intr-adevar, ramas in urma fata de alte cartiere.

SB: Nu este nimic anvelopat de catre primarie in sectorul sase. Ceea ce s-a facut e realizat de cetateni, de locuitori, de proprietarii respectivelor imobile. Arata horror pentru ca fiecare si-a facut apartamentul lui, sau daca si-au facut din 20 pe scara 18 si-au facut si doi nu, i-au lasat efectiv acolo. Din punct de vedere estetic este un dezastru. Revenind la investitii, avand in vedere ca in cei sapte ani in PE mi-am facut o serie de relatii cu oameni politici din strainatate in special din Germania, Franta si Olanda sunt in masura ca prin aceste contacte sa ating investitori straini carora sa le propun prin facilitati date conform legii de catre primaria sectorului sase de a investi in aceasta zona. Tinand cont ca in sectorul sase avem una din cele mai universitati din Romania, Politehnica.

DT: Aici o sa va spuna adversarii dvs, aha, vine Bodu cu clientela lui.

SB: Nu, nu-i clientela. In general un om este perceput prin faptele trecute. Deci eu acum pot sa promit orice fel de gogosi. Pana la urma te uiti la ce a facut omul pana la momentul promisiunii. Deci daca eu am fost perceput ca un om care are o clientela economica care ar urma sa obtina profituri pe baza unei concurente neloiale va inselati. Ideea pe care o am este de a aduce investitori care sa investeasca in conditiile legii, sa creeze locuri de munca, mai mult, sa fac un parteneriat – bine, nu depinde numai de mine dar il voi propune – sa fac un parteneriat intre fiecare investitor strain pe care-l aduc si Politehnica Bucuresti, nu numai Politehnica. Ma refer la toate universitatile. Dar avand in vedere ca ne referim la investitii productive, ne referim in primul rand la forta de munca din sectorul tehnic, ingineri. Si atunci, as incerca sa propun universitatilor, care nu vad de ce n-ar accepta, sa facem un protocol intre universitate si fiecare investitor, astfel incat fiecare student sa faca training, sa faca practica, si in final sa obtina un contract de la investitorul respectiv.

DT: Problema numarul doi este ca in calitate de independent, fara o structura de partid si fara resurse in Romania e cam complicat sa castigi alegerile intr-un sector al Capitalei.

SB: Dar ce-i simplu in Romania? Nu-i nimic simplu, dar mizez pe doua aspecte, unul vi l-am relevat, faptul ca sectorul sase a fost abandonat de dreapta. Sectorul sase fiind cu un mare potential de electorat crestin democrat, liberal, dreapta in general. Prin urmare asta este un element pe care ma bazez: ca fiind abandonat de dreapta, eu fiind de dreapta voi reusi sa atrag catre mine electoratul din dreapta. Al doilea aspect este acela ca alegerile locale sunt singurul moment electoral in care conteaza foarte mult persoana candidatului. Adica oricat ar fi de bun partidul, in afara nucleului foarte foarte dur care s-a diminuat din cauza administratiei Manescu, electoratul de dreapta este tentat sa voteze alternativa la actualul candidat al PNL, care este asumat continuatorul lui Manescu. Manescu are si candidati trimisi sub forma de iepure cum ar fi interlopul Florescu, care dupa cum stiti s-a dus la Blaga sa negocieze…

DT: Cand spuneti interlopul Florescu aveti vreo proba ca e interlop?

SB: Cand spun interlopul Florescu ma refer la filmuletele care au aparut pe internet despre batausii din clanul Sportivilor pe care i-a angajat sa bata inclusiv jurnalisti. Si sunt pe net.

DT: Si din care ce rezulta, eu nu le-am vazut.

SB: Cine ne urmareste sa dea search Florescu – Dan Bucura si sa vada cam cu ce se ocupa acest om.

DT: Am vazut ca principalii dvs rivali sunt Mironescu sustinut de PNL, alt independent …

SB: Pseudo – independent pentru ca a fost prins in curtea PDL negociind cu Blaga, Blaga la asta se pricepe sa faca cate un blat politic.

DT: Si-l mai aveti pe Gabriel Mutu…

SB: Si-l am pe Gabriel Mutu de la PSD, incerc de acolo sa atrag strict pe baza de proiecte pentru ca profilul meu nu este unul de stanga. Dar daca proiectele sunt bune de ce nu.

DT: Daca ne uitam la aceasta scena politica vedem ca pe dreapta sunt unu, doi, trei candidati…

SB: …A, si revin. Mutu este coleg de loja masonica cu Mironescu. Exista o emisiune la Realitatea TV, o puteti gasi pe net, in care este intrebat Mironescu: e adevarat ca sunteti coleg de loja masonica cu Mutu Manescu si va intalniti o data pe saptamana, si el spune, „da, ba chiar mai des cu dl Mutu”, dl Mutu fiind acolo in studio. Dar zice, „care-i problema, toti politicienii sunt masoni, ba chiar toti jurnalistii sunt masoni”. Mi se pare halucinant. Eu nu sunt mason. Mi se pare ca masoneria in Romania este o adunatura de traficanti de interese. Cu parere de rau fata de ce a insemnat masoneria acum o suta de ani, dar din pacate masoneria actuala este o adunatura de traficanti de interese.

DT: Revenind insa la scena politica din sectorul sase, avem unu, doi, dvs al treila candidat, PMP o sa-si puna si ei candidat, un al patrulea, pe stanga avem un singur candidat, pe dl Mutu. Aici vorbim de aritmetica simpla. Dvs fie il ajutati pe dl Mironescu daca veti candida, strangeti electorat de pe dreapta si va retrageti si de dragul dreptei va retrageti pentru a oferi o sansa unul din candidatii, astia pe care ii criticati acuma, fie nu va retrageti si atunci ajutati candidatul stangii. Mai e si varianta in care castigati, teoretic.

SB: Eu imi joc sansa. Eu nu pot sa nu-mi joc sansa pentru ca mizez pe faptul ca dreapta a abandonat sectorul sase. De ce ce a abandonat, intrebati liderii dreptei ce au avut in cap. Parerea mea ca nu au avut nimic sau vreun blat, ca astea sunt variantele. Si in aceste conditii nu am cum sa nu ma inscriu intr-o cursa in care persoana conteaza si in care proiectele sunt urmarite. Cu ce sanse, asta va spune electoratul. Dvs imi spuneti matematica pura. In politica unu plus unu nu fac intodeauna doi.

DT: Dar in politica sondajele in ultimele doua saptamani, o saptamana cam alea sunt, nu mai poti schimba mare lucru. Si intrebarea mea e asa: daca veti constata in sondaje ca unul din candidatii de pe dreapta sta mai bine decat dvs, ati fi dispus sa va retrageti pentru a nu mari sansele candidatului PSD?

SB: Nu am luat in calcul o astfel de optiune. Daca se va intampla acest lucru voi vedea atunci. In momentul de fata asta nu este o optiune.

DT: Ati demarat o actiune in instanta pentru revenirea la doua tururi. Ati contestat hotararea Guvernului prin care se stabileste data alegerilor, ati primit termen de judecata?

SB: N-am primit din pacate termen de judecata. Am depus cererea, mi-au dat numarul de dosar. Procedura de actiune in anulare a unui act administrativ care are legatura cu alegerile locale este o procedura speciala cu celeritate. Deci instanta trebuie evident sa-mi dea un termen astfel incat sa ma incadrez in perioada care se sfarseste odata cu alegerile. Orice litigiu in Romania dureaza mult. In plus, pe noua procedura, pe noul cod, in momentul in care depui o cerere, are loc o procedura prealabila si apoi iti da un termen destul de tarziu. Pentru ca in interiorul acelui termen se face un schimb de informatii cu instanta. In cazul meu, acest lucru nu se aplica. Pentru ca asa cum spun, este o procedura cu celeritate si astept ca instanta sa-mi dea un termen, Curtea de Apel sa-mi dea un termen in interiorul acestei perioade, evident, pentru ca daca nu-mi dai e o denegare de dreptate. Imi ramane fara obiect cererea mea, cum sa-mi dai dupa alegeri.

DT: Asa cum arata lucrurile acum, sunteti optimist, mai aveti timp sa ridicati si exceptia de neconstitutionalitate?

SB: O ridic la primul termen. Deci in momentul in care mi-a dat termen am ridicat exceptia. Toata actiunea mea in contencios se bazeaza pe exceptia de neconstitutionalitate. Pentru ca hotararea in sine nu arata nimica, eu atac hotararea pentru ca ala-i act administrativ. Legea este proasta, iar legea este neconstitutionala.

DT: In momentul de fata mai este timp sa se mai judece si exeptia, adica sa ridicati exceptia la primul termen, sa se judece…

SB: Deci la primul termen ridic exceptia, tot atunci sper sa mi-o solutioneze, sa decida daca o trimit la Curte si daca o trimit la Curte ma astept la responsabilitate din partea Curtii. Daca ajunge exceptia la Curte si nu o ia in considerare avem o problema cu organizarea Curtii, cum isi stabilesc ei dosarele.

DT: Realist vorbind, ce sanse credeti ca sunt acum pentru revenirea la doua tururi de scrutin?

SB: Sa stiti ca daca instanta trimite exceptia la Curtea Constitutionala, Curtea poate sa spuna orice. Inclusiv sa se revina la al doilea tur. Eu am incredere in argumentele pe care le-am pus. Cine vrea sa citeasca exceptia o poate gasi pe blogul meu.

DT: In esenta, spuneti totusi de ce credeti ca alegerile intr-un singur tur nu respecta Constitutia.

SB: Incalca mai multe principii, dar primul principiu pe care-l incalca este cel al reprezentativitatii. Un primar ales cu 16, 17% din voturi, 19 hai…

DT: Cum ati putea fi dumneavoastra.

SB: Cum as putea fi eu, inclusiv da. Deci orice primar, inclusiv eu, care este ales cu 16% din voturi, deci nu este chiar asa greu sa castigi, este un alt argument, este nereprezentativ pentru cetateni. Si atunci un al doilea tur ridica foarte mult reprezentativitatea.

DT: Dvs sunteti totusi intr-o situatie paradoxala, contestati alegerile intr-un singur tur, dar candidati in sistemul asta.

SB: Pai asta e legea in momentul de fata, cum as putea face altfel. Sa nu mai candidez pentru ca nu sunt doua tururi? Pai eu imi joc sansa, pe legea actuala, proasta, da-i lege.

DT: Deci, in final. Suta la suta sunteti candidat independent?

SB: Suta la suta.

DT: Nu aveti nici un partid in spate?

SB: Nu, nici un partid in spate.

DT: Nicio intelegere politica?

SB: Nicio intelegere politica. Daca exista un partid probabil mic, daca vrea sa ma sprijine sau asociatie civica, cu mare placere putem face un protocol, un parteneriat. Deci orice partid, evident un partid european, nu cine stie ce extremisti sau mai stiu eu ce.

DT: Cu Nicusor Dan ati discutat?

SB: Nu am discutat cu Nicusor Dan.

DT: Ei au candidat in sectorul sase?

SB: Din cate stiu eu, nu. Habar nu am. In sondaje nu apare vreun candidat.

DT: Daca si ei isi pun candidat ajungem la vreo cinci candidati pe dreapta.

SB: Da, fiecare partid isi stabileste propria strategie electorala, isi pune sau nu candidati. Unii isi fac aliante.

DT: Dar de ce n-ati discutat cu Nicusor Dan, cu Uniunea Salvati Bucurestiul?

SB: V-am spus ca am plecat in acest proiect pur si simplu pentru a arata cetatenilor din sectorul sase ca se poate si altfel. Eu, Sebastian Bodu, vreau sa arat cetatenilor din sase ca se poate si altfel. Sper sa reusesc. Daca nu reusesc, asta e, am incercat, dar proiectele mele trebuie sa ajunga la cunostinta cetatenilor din sectorul sase.

DT: Din ce bani va sustineti campania?

SB: Din proprii bani imi sustin campania. Am fost intrebat daca nu as vrea sa apelez la o modalitate publica de atragere de fonduri. Ma voi gandi, sunt indecis.

DT: Proprii bani insemnand banii castigati in Parlamentul European.

SB. Da, care nu-s putini. Ca noi am avut salariu mare acolo.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro