Sari direct la conținut

VIDEO Stupoare la Barcelona: Carles Puigdemont s-a întors după 7 ani să anunțe reînvierea mișcării de independență și apoi s-a făcut nevăzut

HotNews.ro
VIDEO Stupoare la Barcelona: Carles Puigdemont s-a întors după 7 ani să anunțe reînvierea mișcării de independență și apoi s-a făcut nevăzut
Carles Puigdemont s-a întors la Barcelona, FOTO: Europa Press / Abaca Press / Profimedia Images

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a sfidat joi un mandat de arestare pe numele său și a apărut în Spania după 7 ani de autoexil, agitând spiritele la un miting din Barcelona și făcându-se apoi nevăzut înainte ca poliția să reușească să îl aresteze, relatează Reuters.

În pofida prezenței unui număr mare de polițiști, Puigdemont a ieșit pe scenă pentru a se adresa unei mulțimi de mii de persoane care s-au strâns în capitala Cataloniei. El a vorbit timp de câteva minute pe podiumul amplasat în apropierea parlamentului catalan, după care a dispărut în spatele scenei.

El a declarat în fața mulțimii că are de gând să reînvie mișcarea de independență catalană care a aruncat Spania într-o criză politică profundă cu 7 ani în urmă.

„Mulți s-au gândit astăzi că vor sărbători arestarea mea și s-au gândit că această pedeapsă ne va descuraja pe noi, și pe voi”, a transmis el sfidător.

„Am venit astăzi pentru a le aminti că încă suntem aici! Încă suntem aici fiindcă nu avem niciun drept să renunțăm”, a subliniat Puigdemont.

Carles Puigdemont, căutat de poliție la Barcelona

Mai mulți lideri ai partidului său „Junts”, printre care și președintele parlamentului catalan, Josep Rull, au mers după discursurile ținute pe scenă în marș către legislativul din Barcelona, jurnaliștii prezenți încercând să vadă dacă Puigdemont se află printre ei. La marș au participat și membri ai partidului catalan moderat, „Esquerra Republicana de Catalunya”, care conduce în prezent guvernul local.

Mitingul electoral și marșul către parlament au avut loc înainte de învestirea lui Salvador Illa în funcția de președinte al Cataloniei, care urma să marcheze încheierea unui deceniu în care regiunea a fost condusă de politicieni pro-independență.

Însă apariția și apoi dispariția lui Puigdemont au provocat confuzie și stupoare cu privire la modul în care a putut pur și simplu să se facă nevăzut în condițiile în care atât de mulți polițiști au fost desfășurați la miting.

„A trebuit să vedem cum statul a permis acestui infractor să țină un miting”, a declarat Ignacio Garriga, secretarul general al Vox, partidul dreptei radicale din Spania. „Nu înțelegem de ce el nu a fost arestat încă”, a adăugat el în comentarii făcute chiar în fața parlamentului catalan.

Un purtător de cuvânt al ministerului catalan de interne a confirmat că Puigdemont a reușit să dispară.

„Pot confirma că Puigdemont nu a fost reținut încă. Pot confirma că au fost create filtre pentru a-l găsi”, a transmis acesta.

Separatiștii catalani au fost amnistiați de parlamentul spaniol

Puigdemont, în vârstă de 61 de ani, a fugit în Belgia cu 7 ani în urmă după tentativa eșuată de secesiune a Cataloniei, o criză care a ținut prima pagină a presei internaționale.

La sfârșitul lunii mai, coaliția de guvernare a premierului socialist Pedro Sanchez a trecut prin parlament o lege de amnistiere a separatiștilor catalani pentru faptele de atunci. În jur de 400 de separatiști, printre care Puigdemont și alți lideri ai mișcării de independență, au beneficiat de ea.

Legea a fost adoptată ca parte a unei înțelegeri între Sanchez și partidul separatist catalan „Junts”. Sanchez a avut nevoie de voturile parlamentarilor „Junts” din legislativul de la Madrid pentru a obține învestirea unui nou guvern al său.

Însă trocul politic a fost unul extrem de nepopular în Spania, sute de mii de persoane ieșind în stradă să protesteze împotriva grațierii separatiștilor catalani.

Puigdemont are însă un mandat de arestare pe numele său într-un dosar separat în care este acuzat de deturnare de fonduri, faptă pe care el o neagă.

El anunțase cu o zi în urmă că intenționează să se întoarcă la Barcelona pentru învestirea noului președinte catalan.

INTERVIURILE HotNews.ro