VIDEO Theresa May luptă pentru supraviețuirea sa politică, în fața Parlamentului, în încercarea de a apăra proiectul de acord pentru Brexit
Zguduită de demisiile în serie din guvernul pe care îl conduce, premierul britanic Theresa May luptă joi pentru supraviețuirea politică, avertizând deputații că au de ales între a susține proiectul său de acord pentru divorțul de Bruxelles și riscul unei ieșiri necontrolate din blocul continental sau chiar dispariția cu totul a Brexitului, scrie AFP.
„Alegerea este clară: puteam alege între a pleca fără acord, să riscăm să nu existe Brexit deloc sau să susținem cel mai bun acord negociabil”, a spus May, în încercarea de a apăra, într-o atmosferă uneori haotică, textul de aproape 600 de pagini pe care patru membri ai cabinetului său au refuzat să îl aprobe și au preferat să demisioneze.
Ipoteza unui non-Brexit ar putea să se concretizeze în cazul unui al doilea referendum, o idee care câștigă teren în ultimele luni, și al cărui rezultat ar schimba consultarea populară din iunie 2016, potrivit sondajelor. May se opune ferm unui al doilea referendum.
Criticată de deputați din toate spectrele politice, premierul a ținut cu dinții de acest compromis, condamnat a priori de deputații eurofili, fără a reuși să evite o cerere de moțiune de cenzură din partea celor mai fervenți adepți ai Brexitului.
Theresa May a fost întâmpinată în Parlament cu strigăte din partea unor parlamentari care i-au cerut demisia.
UPDATE: Au apărut voci în rândul unor parlamentari care susțin Brexit-ul care iau în calcul depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva lui May. Practic, se discută două scenarii: un vot împotriva acordului Brexit sau un vot de blam la adresa premierului.
Un vot de încredere poate fi declanșat dacă 48 de deputați cer acest lucru.
UPDATE: Primarul Londrei, Sadiq Khan, a făcut apel la parlamentari să respingă documentul prezentat de May, precizând că este nevoie ca oamenii să se pronunțe prin vot asupra acordului privind Brexit-ul.
”Este limpede ca lumina zilei că acest acord este unul prost pentru Londra și pentru Marea Britanie și va reduce oportunitățile pentur viitoarele generații”, a spus primarul Londrei care a mai făcut apel în trecut la reluarea referendumului privind Brexit-ul.
UPDATE: Marea Britanie va părăsi UE pe 29 martie și nu va suspenda procesul de ieșire din Uniune, a spus May, adăugând că Regatul Unit își va respecta obligațiile legale și financiare față de blocul comunitar.
”Nu vom extinde articolul 50 din Tratat”, a spus May, întrebată în legătură cu clauza Tratatului de la Lisabona care reglementează ieșirea din UE.
UPDATE: Ministrul demisionar pentru Brexit Dominic Raab a precizat că acordul nu va obține aprobarea Parlamentului și a susținut că UE a șantajat Londra. El a mai comentat că este de prefart ca Marea Britanie să plece acum și să sufere pe termen scurt decât să se chinuie ani întregi.
I’ve just been speaking to Dominic Raab – he told the Chief Whip at end of Cabinet he was quitting, tells me the deal won’t get through Parliament, and the EU have been ‘blackmailing’ us – interview on @bbcnews soon
— Laura Kuenssberg (@bbclaurak) November 15, 2018
UPDATE: În timp ce la Londra continuă dezbaterile, oficialii europeni au susținut o conferință de presă la Bruxelles pe tema Brexitului. Purtătorul de cuvânt al PE pe acest subiect, liderul ALDE Guy Verhofstadt a spus că regretă foarte mult Brexitul și speră ca Marea Britanie să revină în familia europeană într-o bună zi.
El a avertizat însă că PE va monitoriza cu atenție modul în care vor fi respectate drepturile cetățenilor europeni de către autoritățile de la Londra înacest proces.
UPDATE: Ipoteza unui nou referendum asupra Brexit a fost ridicată în cadrul dezbaterilor din Camera Comunelor.
Parlamentarul conservator Justine Greening, cunoscută pentru susținerea pentru un nou referendum asupra ieșirii Marii Britanii din UE, a spus că respectă eforturile depuse de premierul May pentru a ajunge la un acord, dar tinerii britanici vor trebui să trăiască cu ”aceste alegeri cruciale”, adăugând ”dacă un referendum a fost bun înainte, de ce nu și acum? ”.
În replică, May a declarat că cetățenii britanici s-au pronunțat în cadrul unui referendum care a avut o participare fără precedent. Alte state UE fac referendumuri asupra regulilor UE și apoi revin asupra deciziei ceea ce nu este corect , a mai comentat premierul.
UPDATE: Liderul laburiștilor Jeremy Corbyn a spus că acordul privind retragerea din UE și declarația politică reprezintă un eșec uriaș, care aduce mari daune Marii Britanii.
„Acesta nu este acordul care ne-a fost promis, iar Parlamentul nu poate, și cred eu, nu va accepta o falsă alegere între un acord prost și niciun acord”, a comentat liderul Opoziției.
Premierul britanic și-a început discursul precizând că ieșirea din UE va implica ”alegeri dificile„. Ea a mai spus că documentul aprobat miercuri de Cabinetul său nu este acordul final, relatează și BBC.
Theresa May a mai spus că documentul politic privind Brexit-ul va conduce la un acord comercial mult mai ambițios decât orice alt tratat pe care Uniunea Europeană îl are cu alte state.
May a recunoscut că întregul proces de negociere nu a fost unul ”confortabil” sau că UK și UE sunt fericite în totalitate în ceea ce privește soluția pentru Irlanda de Nord.
Premierul le-a cerut parlamentarilor să nu voteze împotriva acordului pentru că el corespunde doleanțelor exprimate de cetățeni, adăugând că în momentul în care va fi definitivat întregul acord îl va prezenta din nou Parlamentului.
Vom reveni cu amănunte