Sari direct la conținut

VIDEO Traian Basescu: Toate prevederile care vizeaza functionarea ANI trebuie sa fie concentrate intr-o singura lege. Parlamentul se va reuni la mijlocul lunii august

Presedintele Traian Basescu a ajuns, miercuri, in jurul orei 13,30, la Palatul Victoria, unde participa la sedinta de Guvern. Basescu a afirmat la inceputul sedintei ca si-a luat „permisiunea” de a face unele remarci pe mai multe teme: raportul pe justitie al Comisiei Europene, absorbtia punctelor de vedere, restructurarea aparatului bugetar si sprijinul solicitat de Republica Moldova in urma inundatiilor. In ceea ce priveste raportul Comisiei Europene, Basescu a spus ca accepta 100% partea tehnica deoarece „reflecta imaginea situatiei legislative”, insa respinge categoric afirmatiile politice potrivit carora Romania nu se comporta ca un stat membru. Basescu a vorbit si despre necesitatea concentrarii intr-o singura lege a tuturor actelor normative care vizeaza functionarea ANI. Potrivit presedintelui, Parlamentul se va reuni la mijlocul lunii august.

  • UPDATE: Basescu a participat la sedinta Guvernului timp de o ora.

Sunt vreo 3-4 legi care concura la activitatea ANI. V-as propune, mai ales ca sunt aici partidele care inseamna majoritatea parlamentara, cu exceptia minoritatilor nationale, sa aveti in vedere cu ocazia intoarcerii la Parlament a legii sa se faca o singura lege. Trimiteri dintr-una intr-alta lasa loc la neclaritate. Este timp, eu am trimis astazi catre Parlament solicitarea de convocare in sesiune extraordinara, probabil Parlamentul se va reuni undeva la mijlocul lunii august, ceea ce e foarte bine, pentru ca au timp comisiile sa lucreze„, a precizat Basescu.

Acesta a mai spus ca a facut solicitare ca in sesiunea extraordinara si alte legi privind domeniul justitiei. „Nu am facut solicitare numai pentru legea ANI, ci am introdus in solicitare pentru sesiunea extraordinara si legea care viza nesuspendarea procesului in instanta daca se ridica exceptia de neconstitutionalitate si legea a trecut prin Camera, trebuie doar sa o adopte Senatul, precum si legea care se afla la CSM (…) asa-numita lege a micii reforme. Acest pachet cuprinde si decizie guvernamentala, poate o sedinta extraordinara de Guvern imediat ce CSM da aviz pentru ca legea sa fie trimisa la Parlament, dar implica si decizie politica si aici sunt liderii politici ai principalelor formatiuni din majoritatea parlamentara„, a mai spus presedintele.

  • „Refuz aprecierile ca Romania nu-si respecta angajamentele si le vom trata ca atare in relatia cu Comisia Europeana plecand de la premiza ca fata de statele membre ne-am asumat angajamentele”, a precizat Basescu.

    www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/1354b2f2efc97a55a1b4ab50146fecfe/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Emil Boc: Raportul Comisiei Europene este corect din punct de vedere tehnic, dar dezechilibrat din punct de vedere politic

La randul sau, premierul Emil Boc a declarat ca l-a invitat pe presedinte sa participe la sedinta Guvernului pentru a discuta aspecte care tin de interesul national. „In cadrul sedintei de astazi vom face o analiza a implicatiilor acestui raport pentru Romania si a implicatiilor pentru Guvern si pentru clasa politica a acestui raport. Acesta este si unul dintre motivele pentru care l-am invitat astazi, alaturi de noi, pe presedintele Romaniei la discutarea acestor aspecte care tin de interesul national si de reprezentarea Romaniei la nivel european si de indeplinirea tuturor conditiilor care tin de Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie”, a precizat premierul.

Acesta a precizat ca raportul Comisiei Europene este „corect din punct de vedere tehnic, dar dezechilibrat din punct de vedere politic, dupa aprecierile noastre„. Boc a mai spus ca in cadrul sedintei vor mai fi discutate „prioritati legate de combaterea evaziunii fiscale, restructurarea aparatului bugetar si absorbtia fondurilor europene”.

Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

  • Raportul UE. As vrea sa va exprim tot cu aceasta ocazie si un punct de vedere legat de absorbtia fondurilor europene. 
  • Nu in ultimul rand, as vrea sa ma refer la situatia din Republica Moldova, din punct de vedere al efectelor inundatiilor si al solicitarii pe care am primit-o de la presedintele Ghimpu, de sprijin pentru Republica Moldova.
  • Pentru ca am inceput discutiile cu institutiile care tin de CSAT, legat de restructurare, as vrea sa va fac cunoscut un punct de vedere si asupra acestui subiect.
  • Romania accepta 100% partea tehnica, aceasta reflecta imaginea situatiei legislative, in schimb respingem categoric afirmatii politice ca Romania nu se comporta ca un stat membru.
  • ANI. Nu putem accepta asemenea abordari politice avand in vedere ca nu este o lege in vigoare, nu este promulgata de mine, s-a intors la Parlament.
  • Sunt vreo 3-4 legi care concura la activitatea ANI. V-as propune, mai ales ca sunt aici partidele care inseamna majoritatea parlamentara, cu exceptia minoritatilor nationale, sa aveti in vedere cu ocazia intoarcerii la Parlament a legii sa se faca o singura lege.
  • Trimiteri dintr-una intr-alta lasa loc la neclaritate. Este timp, eu am trimis astazi catre Parlament solicitarea de convocare in sesiune extraordinara, probabil Parlamentul se va reuni undeva la mijlocul lunii august, ceea ce e foarte bine, pentru ca au timp comisiile sa lucreze.
  • Nu am facut solicitare numai pentru legea ANI, ci am introdus in solicitare pentru sesiunea extraordinara si legea care viza nesuspendarea procesului in instanta daca se ridica exceptia de neconstitutionalitate si legea a trecut prin Camera, trebuie doar sa o adopte Senatul, precum si legea care se afla la CSM (…) asa-numita lege a micii reforme

    .

  • Toate prevederile care afecteaza functionarea ANI sa fie concentrate intr-o singura lege.
  • Acest pachet cuprinde si decizie guvernamentala, poate o sedinta extraordinara de Guvern imediat ce CSM da aviz pentru ca legea sa fie trimisa la Parlament, dar implica si decizie politica si aici sunt liderii politici ai principalelor formatiuni din majoritatea parlamentara.

    • Principalele declaratii ale premierului Emil Boc:

  • In cadrul sedintei de astazi vom face o analiza a implicatiilor acestui raport pentru Romania si a implicatiilor pentru Guvern si pentru clasa politica a acestui raport. Acesta este si unul dintre motivele pentru care l-am invitat astazi, alaturi de noi, pe presedintele Romaniei la discutarea acestor aspecte care tin de interesul national si de reprezentarea Romaniei la nivel european si de indeplinirea tuturor conditiilor care tin de Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie.
  • Este un raport corect din punct de vedere tehnic, dar dezechilibrat din punct de vedere politic, dupa aprecierile noastre. Eu cred ca lucrurile trebuie sa le privim in continuare cu responsabilitate si ceea ce a ramas de facut sa fie terminat cu maxima urgenta.
  • Pe ordinea de zi a sedintei mai avem prioritati legate de combaterea evaziunii fiscale, restructurarea aparatului bugetar si absorbtia fondurilor europene.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro