VIDEO Ucraina: Manifestantii pro-rusi au atacat cladiri oficiale din estul tarii
Zeci de manifestanti pro-rusi au patruns in forta, duminica, in sediul administratiei regionale din orasul Donetsk, situat in estul rusofon al Ucrainei, relateaza corespondentul AFP.
UPDATE: Manifestanti prorusi au preluat, duminica seara, controlul asupra unei cladiri guvernamentale la Harkov.
Peste 2.000 de protestatari manifestau in apropiere de sediul administratiei, care era pazit de politie. La finalul manifestatiei, aproximativ 150 dintre ei s-au desprins de multime pentru a lua cu asalt cladirea administratiei locale.
Dupa ce au fost respinsi de catre politie, circa 50 de manifestanti au reusit sa patrunda in incinta. Acestia au dat jos steagul ucrainean care era arborat pe cladirea de zece etaje si au pus in loc un drapel rus.
Manifestantii agitau pancarte cu sloganuri precum „Donetsk, oras rusesc”, „Dati-ne un referendum” (privind independenta si alipirea la Rusia) sau „NATO afara”.
Un banner pe care scria „Republica Donetsk” a fost amplasat pe cladire.
UPDATE: Manifestanti pro-rusi au atacat si o cladire a serviciilor de securitate ucrainene (SBU) intr-un alt mare oras din estul tarii, Luhansk, tot la finalul unui miting, relateaza AFP.
Manifestantii, unii purtand cagule, cereau eliberarea unor activisti pro-rusi arestati in cursul manifestatiilor precedente. Ei au aruncat cu oua si apoi cu pietre asupra sediului SBU, spargand ferestre.
Politia a incercat, fara succes, sa ii indeparteze cu gaze lacrimogene. Manifestantii au reusit sa sparga usa de intrare, iar unii au patruns in sediu.
De asemenea, la Harkov, alt mare oras din est (1,4 milioane de locuitori) au avut loc incidente intre un mic grup de nationalisti si manifestantii pro-rusi adunati la un miting.
Nationalistii – calificati drept fascisti de catre Moscova si tabara pro-rusa – au fost ulterior evacuati sub protectia politiei.
Dupa inlaturarea de la putere, la sfarsitul lui februarie, a regimului pro-rus de catre manifestantii pro-europeni, in urma unor violente sangeroase in capitala Kiev, tensiunile sunt puternice in estul si sudul rusofone ale Ucrainei.
Mai multe persoane si-au pierdut viata in protestele din estul tarii, la frontiera cu Rusia, unde manifestatii pro-ruse sunt organizate in fiecare sfarsit de saptamana in marile orase.
Presedintele rus Vladimir Putin s-a angajat sa „apere prin toate mijloacele” populatiile rusofone din fostele republici sovietice.
Criza dintre Moscova si Kiev s-a soldat cu alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, dupa un referendum nerecunoscut de catre Ucraina si Occident, care vorbesc de o „anexare”.