Sari direct la conținut

VIDEO Ultimul film în care a jucat Donald Sutherland înainte să moară se bazează pe fapte reale care au schimbat istoria SUA

HotNews.ro
VIDEO Ultimul film în care a jucat Donald Sutherland înainte să moară se bazează pe fapte reale care au schimbat istoria SUA
Donald Sutherland, unul dintre actorii de legendă ai Hollywood (FOTO: Arthur Mola / AP / Profimedia Images)

Ultimul film al lui Donald Sutherland, o legendă a cinematografiei cu o carieră care se întinde pe mai bine de jumătate de secol, a fost despre un caz real care a șocat opinia publică din Statele Unite și a dus la o schimbare cu reverberații până în ziua de azi.

Miranda’s Victim, filmul în cauză, a apărut în cinematografele din Statele Unite la începutul lunii octombrie a anului trecut, după ce a fost filmat în vara lui 2022.

Lungmetrajul se învârte în jurul cazului răpirii și violării Patriciei Weir, o tânără de 18 ani la momentul respectiv, în statul Arizona de către Ernesto Miranda, un muncitor zilier cu antecedente penale. Cazul din 1963 s-a soldat cu o condamnare de până la 30 de ani de închisoare pentru Miranda însă ceea ce s-a întâmplat după proces a șocat opinia publică din SUA și a stârnit ample dezbateri.

Deși dovezile împotriva bărbatului au fost copleșitoare, procurorii au decis să includă în rechizitoriu o mărturie semnată de Miranda pe care polițiștii au obținut-o în condiții controversate și fără ca acesta să beneficieze de prezența unui avocat care să-l consilieze. Donald Sutherland îl joacă în filmul despre caz pe Laurance T. Wren, judecătorul care a prezidat procesul în care a fost condamnat Ernesto Miranda.

Filmul poate fi văzut în streaming în Statele Unite pe Amazon Prime, însă el nu este disponibil pentru abonații din România decât contracost, putând fi închiriat în format digital.

Donald Sutherland, într-un film despre un caz care a ajuns până la Curtea Supremă a SUA

Cazul lui Miranda a fost preluat în cele din urmă de American Civil Liberties Union, cunoscuta organizație pentru apărarea drepturilor civile, ai cărei avocați au cerut Curții Supreme să revizuiască decizia pronunțată în Arizona.

Decizia „Miranda v. Arizona” pronunțată de judecătorii constituționali americani în 1966 avea să fie una de reper pentru justiția americană. Curtea Supremă a anulat condamnarea lui Miranda, hotărând că organele de aplicare a legii din Statele Unite trebuie să înștiințeze o persoană despre drepturile sale constituționale înainte de a o interoga, în caz contrar orice mărturie obținută de la aceasta fiind invalidă într-o instanță.

Mai exact, Curtea Supremă a SUA a arătat că Al Cincilea Amendament al Constituției americane stipulează că guvernul nu poate folosi în justiție afirmațiile făcute de o persoană în timp ce este interogată în custodia poliției decât dacă pot arăta că acea persoană a fost informată despre dreptul de a consulta un avocat înainte și în timpul interogatoriului, dar și despre dreptul de a nu se autoincrimina.

Judecătorii americani au arătat că, pentru ca o mărturie să poată fi folosită în timpul unui proces, persoana în cauză trebuie nu doar să înțeleagă aceste drepturi, ci și că a renunțat voluntar la ele înainte de a răspunde la întrebări.

Ulterior, autoritățile americane au introdus așa-zisul „Avertisment Miranda”, cunoscut de oricine a văzut un film american care arată o arestare sau un interogatoriu:

„Ai dreptul să păstrezi tăcerea. Orice spui poate fi folosit împotriva ta în instanță. Ai dreptul să vorbești cu un avocat pentru sfaturi înainte să îți punem întrebări. Ai dreptul să ai un avocat cu tine în timpul interogării. Dacă nu îți poți permite un avocat, unul va fi numit pentru tine înainte de orice interogatoriu, dacă dorești. Dacă decizi să răspunzi la întrebări acum fără prezența unui avocat, ai dreptul să te oprești oricând din a răspunde”.

Sutherland a jucat și într-un serial apărut anul trecut

În afară de filmul Miranda’s Victim, Donald Sutherland a jucat și într-un serial apărut în 2023: Lawmen: Bass Reeves, o miniserie western creată de cineastul american Taylor Sheridan, numele din spatele Yellowstone și a popularelor sale serii spin-off.

Și serialul în care a jucat Donald Sutherland este inspirat de fapte reale, „dezvăluind povestea nespusă a celui mai legendar om al legii din vechiul Vest Sălbatic”, prezentând călătoria lui Bass Reeves și ascensiunea sa de la sclav până la polițist”, potrivit descrierii oficiale a serialului.

Reeves a fost primul șerif de culoare la vest de Mississippi. „În ciuda faptului că a arestat peste 3.000 de infractori în timpul carierei sale, insigna sa a cântărit greu și a avut o încărcătură morală și spirituală asupra familiei sale iubite“, ne mai spune descrierea oficială a sa.

La fel ca în filmul Miranda’s Victim, Sutherland joacă în serialul lui Taylor Sheridan rolul unui judecător, poreclit „Spânzurătorul” în serie. Serialul este disponibil în streaming în România pe platforma SkyShowtime sub numele De partea legii: Bass Reeves.

Moartea lui Donald Sutherland a fost anunțată joi de către fiul său, actorul Kiefer Sutherland. Legendarul actor canadian avea 88 de ani în momentul în care s-a stins din viață. Un val de omagii a curs de atunci din partea unora dintre cele mai mari nume de la Hollywood.

INTERVIURILE HotNews.ro