Sari direct la conținut

VIDEO Un post TV din Irak a fost luat cu asalt de protestatari. Motivul: lideri ai Hamas și Hezbollah au fost numiți „teroriști” într-un reportaj

HotNews.ro
VIDEO Un post TV din Irak a fost luat cu asalt de protestatari. Motivul: lideri ai Hamas și Hezbollah au fost numiți „teroriști” într-un reportaj
Manifestație pro-palestiniană la Bagdad Foto: Hadi Mizban / AP / Profimedia

Zeci de oameni au pătruns sâmbătă în zori în sediul canalului de televiziune irakian MBC, în cartierul Al Yamea, din vestul Bagdadului, după difuzarea unui reportaj pe care l-au considerat „ofensator” la adresa „figurilor rezistenţei”, o referire la Hamas, Hezbollah şi Rezistenţa Islamică din Irak, informează EFE, preluată de Agerpres.

Ministerul de Interne irakian a raportat într-un comunicat oficial că „protestatarii care susţin rezistenţa islamică” au intrat cu forţa în studiourile de televiziune, unde au spart şi au incendiat echipamentul tehnic, după care au fugit.

„Au produs doar pagube materiale”, se adaugă în comunicat, în care nu este estimată valoarea pierderilor cauzate şi nici numărul persoanelor care au participat la acest atac. Potrivit sursei citate, cei implicaţi au fugit înainte de sosirea poliţiei, care nu au putut face nicio arestare în acel moment.

În reportajul difuzat de postul TV, membrii grupării islamiste palestiniene Hamas, ai grupării şiite libaneze Hezbollah şi ai nenumăratelor miliţii care alcătuiesc Rezistenţa Islamică din Irak ucişi de armata israeliană de la începerea războiului din Gaza, în urmă cu un an, au fost calificaţi drept terorişti.

Intitulat „În acest mileniu lumea a scăpat de numeroase personalităţi teroriste care au terorizat lumea şi au vărsat sânge”, reportajul a încins spiritele în rândul a zeci de simpatizanţi ai organizaţiilor menţionate mai sus – care fac parte din alianţa informală „Axa Rezistenţei” condusă de Iran -, care s-au adunat la uşa sediului televiziunii pe care în cele din urmă l-au luat cu asalt, potrivit videoclipurilor distribuite de mass-media şi de utilizatori pe reţelele de socializare.

Deputatul irakian Mostafa Sanad a comentat pe contul său de Facebook că postul de televiziune MBC IRAQ, susţinut de guvernul irakian, „nu mai are loc în Irak” şi că „va acţiona pentru a-i anula licenţa de difuzare”. Sanad şi-a exprimat opinia că postul de televiziune are legături cu ţări terţe opuse aşa-ziselor grupuri de rezistenţă pentru cauza palestiniană.

La rândul său, Hamas a condamnat reportajul într-un comunicat în care a calificat materialul jurnalistic al MBC drept „obscurantist şi incendiar împotriva mişcării şi a liderilor ei, care descrie acţiunile rezistenţei palestiniene împotriva ocupantului drept terorism”.

Potrivit Hamas, reportajul este „un eşec profesional, mediatic şi moral care este în concordanţă cu propaganda şi naraţiunea sionistă care încearcă să demonizeze rezistenţa şi simbolurile acesteia”.

INTERVIURILE HotNews.ro