Sari direct la conținut

NATO bănuiește că, în schimbul armamentului furnizat, Vladimir Putin ar putea sprijini programul nuclear și de rachete al Coreei de Nord

HotNews.ro
NATO bănuiește că, în schimbul armamentului furnizat, Vladimir Putin ar putea sprijini programul nuclear și de rachete al Coreei de Nord
Secretarul american de stat, Antony Blinken, într-o conferințe de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Departamentul de Stat, Washington, marți, 18 iunie 2024. Sursa foto: Mark Schiefelbein / AP / Profimedia

NATO este îngrijorată de sprijinul pe care Rusia l-ar putea oferi pentru programul nuclear și cel de rachete ale Coreei de Nord, a declarat marți șeful alianței, Jens Stoltenberg, în contextul în care președintele rus Vladimir Putin și-a început prima sa vizită în această țară izolată, dar înarmată nuclear, din ultimii 24 de ani, scrie Reuters.

Putin, aflat într-o vizită de stat pentru discuții cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, a promis să aprofundeze legăturile comerciale și de securitate și să sprijine Coreea de Nord împotriva SUA, un aliat apropiat al rivalului acerb al Phenianului, Coreea de Sud.

SUA au acuzat Coreea de Nord că a furnizat „zeci de rachete balistice și peste 11.000 de containere cu muniții către Rusia” pentru a fi folosite în Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu șeful diplomației americane, Antony Blinken, că războiul Rusiei din Ucraina a fost susținut de China, Coreea de Nord și Iran, care au dorit toate să vadă eșecul alianței occidentale.

„Suntem, bineînțeles, îngrijorați și de potențialul sprijin pe care Rusia îl oferă Coreei de Nord când vine vorba de susținerea programelor lor nucleare și de rachete”, a declarat Stoltenberg.

El a spus că acest lucru și sprijinul Chinei pentru economia de război a Rusiei arată modul în care provocările de securitate din Europa sunt legate de Asia și a adăugat că la summitul NATO de luna viitoare de la Washington va avea loc o consolidare suplimentară a parteneriatelor alianței cu Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud și Japonia.

Stoltenberg a afirmat că trebuie să existe, la un moment dat, „consecințe” pentru China.

„China nu poate juca de ambele părţi. Nu poate continua să aibă relaţii comerciale normale cu ţările europene şi, în acelaşi timp, să alimenteze cel mai mare război pe care l-am cunoscut în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a spus șeful NATO.

Stoltenberg a precizat că este prea devreme pentru a spune care ar putea fi aceste consecințe, „dar trebuie să fie o problemă pe care trebuie să o abordăm, deoarece a continua așa cum o facem astăzi nu este viabil”.

Luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a declarat că Washingtonul urmărește „foarte, foarte atent” relația dintre Coreea de Nord și Rusia, deoarece „ar putea exista o anumită reciprocitate… care ar putea afecta securitatea în Peninsula Coreeană”.

Marți, purtătorea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, că aprofundarea cooperării dintre Rusia și Coreea de Nord este „o tendință care ar trebui să fie de mare îngrijorare pentru oricine este interesat în menținerea păcii și a stabilității în Peninsula Coreeană”.

Ea a menționat că o declarație comună a lui Putin și a liderului chinez Xi Jinping de la summitul din luna mai subliniază că mijloacele politice și diplomatice sunt singura modalitate de a rezolva problema coreeană și a adăugat: „Sperăm că acesta este un mesaj pe care Putin i-l va transmite lui Kim în discuția lor”.

Blinken denunță sprijinul oferit Rusiei de către Beijing

În cadrul conferinței ținute alături de Stoltenberg, Blinken a declarat că vizita lui Putin la Phenian este un semn al „disperării” acestuia de a consolida relațiile cu țările care pot sprijini războiul său din Ucraina.

El a adăugat că sprijinul Chinei a permis Rusiei să își mențină baza industrială de apărare, furnizând 70% din importurile de mașini-unelte ale Moscovei și 90% din componentele de microelectronică.

„Acest lucru trebuie să înceteze”, a spus șeful diplomației americane.

Ce cred SUA că ar putea oferi Putin în schimbul armelor livrate de Coreea de Nord

Săptămâna trecută, secretarul de stat adjunct al SUA, Kurt Campbell, a declarat că Washingtonul este îngrijorat de ceea ce ar putea oferi Rusia Coreei de Nord în schimbul armelor furnizate de Phenian.

„Monedă forte? Este vorba de energie? Sunt capacități care le permit să avanseze cu produsele lor din domeniul nuclear sau cu rachetele? Nu știm. Dar suntem îngrijorați de acest lucru și urmărim cu atenție”, a spus el.

Cel mai important oficial american pentru controlul armamentului, subsecretarul de stat Bonnie Jenkins, a declarat că ea crede că Phenianul dorește să achiziționeze avioane de luptă, rachete sol-aer, vehicule blindate, echipamente sau materiale pentru producția de rachete balistice și alte tehnologii avansate din Rusia.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro