Sari direct la conținut

Vladimir Putin îl laudă pe Kim Jong-Un, pe prima pagină a oficiosului de la Phenian, înaintea vizitei istorice, și denunță „insidiosul inamic” comun

HotNews.ro
Vladimir Putin îl laudă pe Kim Jong-Un, pe prima pagină a oficiosului de la Phenian, înaintea vizitei istorice, și denunță „insidiosul inamic” comun
Președintele rus Vladimir Putin și șeful Republicii Saha (Iacutia), Aisen Nikolaev, examinează o pușcă de asalt în timp ce vizitează o expoziție de produse industriale folosite în Ucraina. Iakutsk, 18 iunie 2024. Foto: Peter KOVALEV / AFP / Profimedia

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis marţi să aprofundeze legăturile comerciale şi de securitate cu Phenianul și să susţină Coreea de Nord împotriva SUA, în timp ce se îndrepta spre această ţară izolată, dotată cu arme nucleare, scrie Reuters.

SUA şi aliaţii lor din Asia încearcă să vadă cât de departe va merge Rusia în sprijinul său pentru Kim Jong-Un, a cărui ţară este singura care a efectuat teste cu arme nucleare în secolul al XXI-lea.

Într-un semnal că Rusia, ţară membră cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, îşi reevaluează întreaga abordare faţă de Coreea de Nord, Putin a lăudat Phenianul pentru că a rezistat la ceea ce el a numit a fi presiunea economică, şantajul şi ameninţările SUA, notează Agerpres.

Putin laudă „eroicul popor coreean”

Într-un articol publicat de presa de stat nord-coreeană, Putin l-a lăudat pe „tovarăşul” Kim şi a promis să „reziste împreună restricţiilor unilaterale nelegitime”, să dezvolte comerţul şi să consolideze securitatea în întreaga Eurasie.

„Washingtonul, care refuză să pună în aplicare acordurile încheiate anterior, înaintează în mod continuu noi cerinţe, din ce în ce mai stricte şi evident inacceptabile”, a afirmat Putin în articolul tipărit pe prima pagină a ziarului nord-coreean Rodong Sinmun, organul de presă al Partidului Muncitorilor, aflat la putere.

„Rusia a sprijinit întotdeauna şi va continua să sprijine RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) şi eroicul popor coreean împotriva unui inamic insidios, periculos şi agresiv”, scrie Putin în articolul său.

Presa de stat nord-coreeană a publicat, de asemenea, articole în care laudă Rusia şi sprijină operaţiunile militare ale acesteia în Ucraina, calificându-le drept un „război sacru al tuturor cetăţenilor ruşi”.

SUA, „destul de sigure” că Putin se duce la Phenian să facă rost de arme

Vizita lui Putin în Coreea de Nord, prima a liderului rus la Phenian în 24 de ani, intervine în contextul în care SUA acuză regimul comunist că a furnizat Rusiei „zeci de rachete balistice şi peste 11.000 de containere cu muniţii” pentru a fi utilizate de Moscova în Ucraina.

Coreea de Sud, aliat fidel al SUA, a exprimat îngrijorări similare.

Casa Albă a transmis luni că este îngrijorată de aprofundarea relaţiilor între Rusia şi Coreea de Nord.

Departamentul de Stat al SUA a afirmat că este „destul de sigur” că Putin va căuta arme pentru a-şi susţine războiul în Ucraina.

Moscova şi Phenianul au negat livrările de arme, dar au declarat că îşi vor intensifica legăturile militare, între care efectuarea, eventual, a unor exerciţii comune.

Se aşteaptă ca Rusia să depăşească în acest an întreagă alianţă a NATO în ceea ce priveşte producţia de muniţie, astfel încât vizita lui Putin este probabil menită să arate Washingtonului cât de perturbatoare poate fi Moscova într-o serie de crize globale, mai scrie Reuters.

În martie, Rusia s-a opus prin veto reînnoirii anuale a unui grup de experţi care monitorizează aplicarea sancţiunilor de lungă durată impuse de ONU împotriva Coreei de Nord din cauza programelor sale de arme nucleare şi de rachete balistice.

Kim Jong-Un îi pregătește lui Putin o paradă militară

Consilierul pe probleme de politică externă al lui Putin, Iuri Uşakov, a declarat că Rusia şi Coreea de Nord ar putea semna un acord de parteneriat în timpul vizitei, care să includă probleme de securitate. El a spus că acordul nu va fi îndreptat împotriva niciunei alte ţări, ci va „contura perspectivele unei cooperări viitoare”.

Vizita va include discuţii tete-a-tete între cei doi lideri, precum şi un concert de gală, o recepţie oficială, gărzi de onoare, semnarea de documente şi o declaraţie în faţa presei, a precizat agenţia rusă de presă Interfax, citându-l pe Uşakov.

Din delegaţia rusă fac parte ministrul apărării Andrei Belousov, ministrul de externe Serghei Lavrov, miniştrii pentru resurse naturale, sănătate şi transporturi, şefii agenţiei spaţiale ruse şi căilor ferate, precum şi principalul responsabil pe probleme de energie, vicepremierul Aleksandr Novak.

Înaintea vizitei, Coreea de Nord pare să fi făcut pregătiri pentru o posibilă paradă militară în centrul capitalei Phenian, după cum au arătat imaginile realizate de un satelit comercial.

Expert: Relația Moscova-Phenian „subminează securitatea Europei, a Asiei şi a SUA”

Summitul reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA de la Războiul Coreei încoace, a declarat Victor Cha, un fost oficial american în domeniul securităţii naţionale, care lucrează în prezent la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (Center for Strategic and International Studies).

„Această relaţie, cu o istorie lungă, şi revigorată de războiul din Ucraina, subminează securitatea Europei, a Asiei şi a SUA”, susţine expertul citat într-un raport publicat luni, îndemnând Washingtonul să colaboreze cu Europa şi cu alţi parteneri pentru a spori presiunea economică şi diplomatică asupra Phenianului, să interacţioneze cu China, să lanseze o campanie majoră de apărare a drepturilor omului şi o campanie de informare pentru „a inunda” Coreea de Nord cu media străine.

Coreea de Nord se află din 2006 sub sancţiunile ONU pentru programele sale balistic şi nuclear, iar aceste măsuri au fost înăsprite de-a lungul timpului.

Consiliul de Securitate al ONU este divizat în privinţa modului în care trebuie tratat cu Phenianul.

Rusia şi China susţin că mai multe sancţiuni nu vor ajuta şi că exerciţiile militare comune ale SUA şi Coreei de Sud nu fac decât să provoace Phenianul.

În urmă cu doi ani, Rusia şi China s-au opus prin veto unei iniţiative a SUA de a impune mai multe sancţiuni ONU asupra Coreei de Nord din cauza lansărilor repetate de rachete balistice.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro