VIDEO Zelenski îl schimbă pe Zalujnîi din funcția de șef al Forțelor Armate, dar i-a propus „să rămână în echipă” / Sîrski, noul șef al Statului Major
Ministrul ucrainean al Apărării a anunțat joi înlocuirea foarte popularului comandant-șef al forțelor sale armate Valeri Zalujnîi, o schimbare majoră care a făcut obiectul zvonurilor de luni de zile. Asta după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că s-a întâlnit cu Valeri Zalujnîi și că a venit timpul pentru schimbări în conducerea militară, dar că i-a propus generalului să rămână „în echipa sa”.
În vârstă de 50 de ani, acest Zalujnîi s-a remarcat în postul său ca un bun strateg și tactician, provocând eșecul ofensivei lansate la 24 februarie 2022 de Vladimir Putin, care credea că poate lua Kievul și controlul asupra țării în câteva zile, observă AFP.
Adorat în Ucraina, respectat în Occident și probabil de temut în Rusia, Zaloujnîi a văzut cum relația sa cu președinția a devenit tot mai tensionată în ultimele luni, mai ales după eșecul marii contraofensive de vară care nu a avut ca rezultat eliberarea teritoriile ocupate.
20:13Momentul în care Zelenski anunță înlocuirea lui Zalujnîi cu Sîrski
Zelenskyi’s evening speech committed to the change of leadership in the Armed Forces of Ukraine.
Colonel General Oleksandr Syrskyi will be the new Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine.
„I am grateful to General Zaluzhnyi for two years of defense. I am grateful for… pic.twitter.com/yNhToPNv2A
— NOELREPORTS \uD83C\uDDEA\uD83C\uDDFA \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 (@NOELreports) February 8, 2024
20:05Cine este Sîrski, supranumit „Leopardul zăpezilor” și care sunt cele mai importante victorii ale sale de până acum
19:04 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit joi pe generalul Oleksandr Sîrski comandant șef al forțelor ucrainene, în locul lui Valeri Zalujnîi, relatează AFP.
18:56Valeri Zalujnîi a spus, într-o primă reacție după schimbarea sa din funcție, că strategia Ucrainei trebuie să se „schimbe și să se adapteze” pentru a lupta împotriva Rusiei după doi ani de invazie.
18:16 Mesajul lui Zelenski:
- „M-am întâlnit cu generalul Valerii Zalujnîi. I-am mulțumit pentru cei doi ani de apărare a Ucrainei. Am discutat despre reînnoirea de care este nevoie în Forțele Armate ale Ucrainei. Am discutat, de asemenea, cine ar putea face parte din conducerea reînnoită a Forțelor Armate ale Ucrainei. Momentul pentru o astfel de reînnoire este acum. I-am propus generalului Zalujnîi să rămână parte a echipei. Vom câștiga cu siguranță!”, a scris președintele ucrainean pe Twitter alături de o fotografie în care apare cu comandantul şef al forţelor armate ucrainene.
I met with General Valerii Zaluzhnyi.
I thanked him for the two years of defending Ukraine.
We discussed the renewal that the Armed Forces of Ukraine require.
We also discussed who could be part of the renewed leadership of the Armed Forces of Ukraine.
The time for such a renewal… pic.twitter.com/tMnUEZ3BCX— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 8, 2024
Declarația vine după luni de speculații despre o ruptură între Zelenski și Zalujnîi, care este văzut de mulți ucraineni ca un erou național pentru că a supravegheat efortul de război din februarie 2022.
Ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov a declarat că decizia a fost luată joi de schimbare a conducerii militare ucrainene.
„Războiul nu rămâne același. Războiul se schimbă și solicită schimbare. Sunt necesare noi abordări și noi strategii. Astăzi, a fost luată o decizie privind necesitatea schimbării conducerii Forțelor Armate ale Ucrainei”, a spus Umerov într-un comunicat, spunând că îi este „recunoscător” lui Zalujnîi.
Ukrainska Pravda scrie, citând surse, că Biroul Președintelui pregătește un decret privind demiterea lui Valeri Zalujnîi din funcția de comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei. O întâlnire cu jurnaliştii este programată să aibă loc la ora 18.30. iar decretul de concediere ar trebui să apară în seara aceasta.
Potrivit surselor Ukrainska Pravda, Zalujnîi și-a informat anturajul despre demisia sa.
Reamintim că președintele ucrainean a spus, într-un interviu difuzat duminică, că are în vedere înlocuirea mai multor oficiali de rang înalt, și nu doar din armată, pentru a determina cine va conduce țara.
- „Este necesară o resetare, vorbesc despre o înlocuire a unui număr de lideri de stat, nu numai în sectorul armatei. Mă gândesc la această înlocuire. Este o întrebare pentru întreaga conducere a țării”.
- „Dacă vrem să câștigăm trebuie să împingem cu toții în aceeași direcție, convinși de victorie, nu ne putem descuraja, să lăsăm brațele să cadă, trebuie să avem energia pozitivă potrivită… de aceea vorbesc de repornire, înlocuire. Am ceva serios în minte, care nu este despre o singură persoană, ci conducerea țării”, a explicat el.
Istoria demiterii lui Zalujnîi
Săptămâna trecută au apărut informații în presa ucraineană că președintele Volodimir Zelenski i-ar fi oferit acestuia un nou rol, dar pe care generalul l-a refuzat.
Zalujnîi a ocupat funcția de comandant șef din iulie 2021. Informații privind anumite neînțelegeri între Zalujnîi și Zelenski au apărut pentru prima dată în noiembrie 2023.
Presupusul dezacord dintre cei doi a primit o atenție sporită în urma interviului lui Zalujnîi privind starea războiului pentru The Economist din 1 noiembrie, în care a spus că există pericolul ca Ucraina să intre în capcana unui război prelungit.
Câteva zile mai târziu, Zelenski a respins ideea unui impas în război, în timp ce consilierul său pentru probleme diplomatice a descris comentariile făcute de Zalujnîi ca fiind „foarte ciudate” și a sugerat că ele ar putea face jocurile Rusiei.
Ukrainska Pravda a raportat apoi pe 4 decembrie că Zelenski l-ar „ocoli” pe Zalujnîi în comunicarea cu unii comandanți militari, citând surse anonime. Motiv pentru care Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat ulterior că nu există motive pentru a lua în considerare demiterea lui Valeri Zalujnîi din funcția de comandant șef al Forțelor Armate.
Într-o conferință de presă din 19 decembrie, Zelenski a insistat că are o relație de muncă cu Valeri Zalujnîi.
Pe lângă un dezacord cu privire la strategia de urmat în lunile următoare în desfășurarea războiului, unii observatori bănuiesc că Zelenski este gelos pe popularitatea ofițerului, potrivit Le Point.
Un sondaj publicat de Institutul de Sociologie din Kiev în decembrie a arătat că 88% dintre ucraineni îl susțin pe generalul şef. Cota de popularitate a președintelui ucrainean era de doar 62%. „În Ucraina, el este Sfântul Zalujnîi”, explică o sursă militară franceză.
Înlocuirea lui Zalujnîi ar putea provoca scandal în cadrul armatei, dar și a societății civile
Financial Times sublinia într-un material că înlocuirea lui Zalujnîi ar putea provoca un scandal în cadrul armatei și societății civile a Ucrainei, printre care generalul se bucură de un sprijin imens.
- „Acest lucru va avea un impact foarte, foarte negativ asupra [moralului] armatei”, a declarat istoricul militar ucrainean Mihailo Jîrohov pentru Radio NV din Kiev, adăugând în același timp avertismentul că el crede că zvonurile sunt „fabricate”.
Înlocuirea lui Zalujnîi ar putea, de asemenea, să deranjeze partenerii occidentali ai Ucrainei, inclusiv oficialii militari care au lucrat îndeaproape cu generalul în ultimii doi ani la conceperea strategiilor de luptă. Și va veni într-un moment critic al războiului, în timp ce Kievul așteaptă să vadă dacă va primi asistența militară și financiară critică în valoare de miliarde de dolari din partea SUA și a UE.
Două surse au declarat vineri că guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenționează să-l concedieze pe comandantul șef al Armatei care supraveghează războiul împotriva forțelor de ocupație ruse.
Cu toate acestea, Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al președintelui SUA, a declarat că SUA nu trebuie să se amestece în eventuala demitere a lui Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.
- „Acesta nu este ceva în care guvernul SUA ar trebui să cântărească într-un fel sau altul”.
El a adăugat că este dreptul suveran al Ucrainei și dreptul președintelui Ucrainei de a lua decizii de personal.
- „Am fost clar, pur și simplu nu ne vom implica în acea decizie”