Videoreportaj din Ucraina: Viața în orașul ocolit de bombardamente. De ce a fost evitat de ruși?
Este a 138-a zi de război în Ucraina, iar în estul țării se dau lupte grele. Totuși, există un oraș, la nici 50 km de granița cu România, ocolit de bombardamente iar acest lucru face ca viața să decurgă în ritmul normal, relatează corespondentul Radio România Actualități, Alexandru Buzică.
Video: Ilie Pintea, corespondent RRA
De ce nu e atacat orașul Cernăuți?
Zona Cernăuți este singura din regiune în care nu au avut loc atacuri aeriene. Orașul are o populație de peste 300 de mii de locuitori, dar toți parcă vor să uite că țara lor este în război.
În orașul Cernăuți, serile sunt aparent normale: oamenii se bucura de vremea frumoasă și de plimbările în centru. Sălile de cinema sunt deschise, la fel si magazinele sau muzeele. Totuși, autoritățile îndeamnă la vigilență, iar guvernatorul zonei dă asigurări că orașul Cernăuți are o apărare antiaeriană performanță, care a funcționat eficient până astăzi.
Sunetul normal al vieții este perturbat, uneori, de sirenele antiariene. Cei care le aud au învățat că trebuie să ia măsuri imediate. Săptămâna trecută, mai multe concerte caritabile au fost intrerupte de alarme.
Regiunea Cernăuți nu are obiective militare și aceasta pare să fie explicația pentru faptul că nu a fost supusă atacurilor aeriene, spre deosebire de restul țării.
În Transcarpatia, o altă zonă considerată sigură, au fost bombardate mai multe elemente ale infrastructurii feroviare la jumătatea lunii mai, când forțele ruse au atacat mai multe asemenea puncte, în încercarea de a încetini transporturile de armament pe calea ferată din Ucraina.
În ultimele 4 luni, la Cernăuți au ajuns refugiații din est, din orașele Harcov, Donetsk sau Luhansk. Cei mai mulți dintre ei nu au scăpat de coșmarul pe care îl resimt din primele zile de război.
Bombardamentele le-au distrus casele și i-au omorât pe oamenii dragi. Războiul nu le-a spulberat speranța că, într-o zi, acest conflict se va termina, iar ei se pot intoarce la casele lor.
Mii de bărbați din regiunea Cernăuți sunt pe front și numărul celor căzuți la datorie au crescut. Printre ei sunt foarte mulți etnici români care au plecat să lupte pentru țara lor, Ucraina.
Nu există date oficiale referitoare la numărul victimelor din rândul comunității de români dar nu a fost săptămână fără cel puțin o înmormântare la Cernăuți.
Încorporările continuă și autoritățile de la Kiev se pregătesc să înroleze și femei pentru că pierderile în rândurile forțelor ucrainene sunt considerabile, deși nu au fost făcute publice.
Memorialul din centrul orașului Cernăuți continuă să adune tot mai multe portrete de eroi pentru că, în ciuda calmului aparent, războiul e la câțiva pași iar alarmele fac parte din rutina zilnică.
Inflația a ajuns la 20 %
Și prețurile care au luat-o razna, imediat după declanșarea războiului. În Ucraina, inflația a ajuns la 20%. Țara se confrunta si cu o criza a sticlei si a carburantilor: un litru de benzină costă 7 lei.
Mii de oameni au fost evacuați din zonele ocupate de armata rusă, iar numărul victimelor în rândul civililor crește de la o zi la alta pentru că sunt atacate zone rezidențiale, nu doar obiective militare.
Mii de bărbați din regiunea Cernăuți sunt pe front și numărul celor căzuți la datorie au crescut. Printre ei sunt foarte mulți etnici români care au plecat să lupte pentru țara lor, Ucraina.
Nu există date oficiale referitoare la numărul victimelor din rândul comunității de români dar nu a fost săptămână fără cel puțin o înmormântare la Cernăuți.
Încorporările continuă și autoritățile de la Kiev se pregătesc să înroleze și femei pentru că pierderile în rândurile forțelor ucrainene sunt considerabile, deși nu au fost făcute publice. Memorialul din centrul orașului Cernăuți continuă să adune tot mai multe portrete de eroi pentru că, în ciuda calmului aparent, războiul e la câțiva pași iar alarmele fac parte din rutina zilnică.
”Grânarul Europei este în război, iar lucru va afecta tot mai multe țări” – avertizează NASA. Potrivit unor imagini din satelit, furnizate satelitul Sentinel-2 al Agenţiei Spaţiale Europene, 22% dintre terenurile agricole ale Ucrainei se află sub controlul Rusiei, în estul şi sudul țării.
Închiderea Mării Azov şi blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră au privat pieţele comerciale ale lumii, de peste 25 de milioane de tone de cereale. Și în Cernăuți, agricultorii sunt afectaţi de scumpirea carburantului şi fertilizanţilor.
Tot în Cernăuți, străzile care purtau numele unor personalități din Rusia, vor fi schimbate, iar asociațiile de români din regiune au înaintat propuneri de nume ale unor personalități din României.