VIDEOREPORTAJ „Poate noi suntem mai români decât românii de dincolo”. De ce vor atât de mulți cetățeni din Republica Moldova să voteze pentru alegerile prezidențiale din România

Corespondenta HotNews la Chișinău a mers la mai multe secții de votare din oraș pentru a vorbi cu cetățenii români care au venit în număr record să voteze pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România. „Noi am trăit în ambele situații, și în cea dinainte, pe vremea URSS, și în cea de acum. De aceea cred că moldovenii știu să facă alegerea corectă”, a răspuns un bărbat la întrebarea jurnalistei referitoare la numărul mare de alegători.
Până duminică la ora 17, au votat în Republica Moldova 139.878 de persoane, față de 76.690 la aceeași oră în primul tur al prezidențialelor și de 45.303 în turul al doilea al alegerilor din 2019.
Republica Moldova are în jur de un milion de cetățeni români, dar o mare parte dintre aceștia trăiesc în țările Uniunii Europene. În total, în această țară au fost deschise 64 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale din România.
Reprezentanții AUR au făcut ieri și azi mai multe acuzații referitoare la fraudarea votului în această țară, printre care și aceea că autoritățile ar fi organizat autocare pentru votanții unui anumit candidat. Acuzațiile au fost infirmate de șefului Poliției din Republica Moldova, care a explicat pentru HotNews că „acuzațiile reprezintă o manipulare” și că, de fapt, autocarele de care vorbește AUR au transportat elevi din mai multe orașe la un eveniment organizat de Universitatea Tehnică din Chișinău.
Corespondenta HotNews a mers în sectorul Botanica din municipiul Chișinău pentru a vorbi cu oamenii care au votat în câteva secții de acolo.
„Nu a fost o decizie grea să decid cu cine votez”

Duminică, în jurul amiezei, la secțiile de votare nr. 629 și 630 din sectorul Botanica, oamenii veneau în valuri, mulți însoțiți de familie și de copii. Am întrebat un tânăr la ieșirea de la vot în funcție de ce criterii a luat hotărârea pe cine votează și de ce crede că au venit atât de mulți moldoveni la urne ca să aleagă președintele României?”
„Am analizat mai multe interviuri cu ambii candidați și apoi nu a fost greu să iau decizia cu cine votez. Eu cred că moldovenii sunt activi, deoarece și viitorul țării noastre depinde de cine va fi președintele României”, ne-a povestit un tânăr la ieșirea din secția de vot.
Un alt bărbat a spus că a fost influențat în decizia de a vota de comparația pe care a făcut-o mereu între nivelul de trai din România și Republica Moldova.
„Am votat pentru parcursul european care a reprezentat schimbări bune pentru România. Vrem ca România să se dezvolte mai departe. Cred că pe noi ne-a influențat toată viața pe care am trăit-o în Moldova și eram siguri cum să votăm”, ne-a povestit un bărbat care a venit la secția de vot alături de soția și fiica.
Bărbatul a avut și un mesaj pentru viitorul președinte al României.
„Să meargă înainte și să ducă în continuare ceea ce este pornit. Noi, spre deosebire de vecini, am văzut ambele lucruri, cele care au mai fost de altădată și care schimbări sunt acum. De aceea, cred că moldovenii știu să facă o alegere corectă”, a mai adăugat acesta.
„Am votat pentru viitorul României Mari”

Printre cei intervievați, au fost și moldoveni care au venit cu mesaje de susținere a ideii de unire a Republicii Moldova cu România.
„Am votat pentru viitorul României mari și așteptările sunt cele mai bune”, a declarat succint un alt bărbat.
“Alegerea mea a fost luată de mult, am făcut-o, dat fiind faptul că toți ne dorim o viață mai frumoasă, o viață mai ușoară, pentru viitorul copiilor noștri. Alegerile sunt importante (și pentru Republica Moldova – n.r.) deoarece avem acel sprijin de la poporul român pentru foarte multe domenii, ceea ce ține de economie, sănătate, etc. Sunt foarte multe proiecte realizate cu sprijinul și suportul partenerilor români. De asta, și susținem aceasta cale”, a răspuns o femeie.
Femeia spune că viitorul președinte ar trebui să se implice și în unirea dintre cele două țări.
„Cred că la acest domeniu ar trebui lucrat primordial”, a mai adăugat această.
Din discuțiile cu oamenii care ieșeau de la vot, am remarcat că cei mai în vârstă și care au prins perioada sovietică, au spus că au fost influențați de acea experiență în votul de acum.
„O Românie prosperă, alături de toate țările europene și, împreună cu ea, și noi. Mult depinde de noi înșine, cum noi vom înțelege lucrurile care se petrec în toată lumea și cum o să ne străduim să fim mai empatici. Eu cred că noi am înțeles că e mai bine să fim în comunitatea europeană”, a explicat o femeie.
„Știm ce înseamnă să fii rupt de la țara mamă”
„Fiindcă noi știm ce înseamnă să fie rupt de la țara-mamă și toate consecințele acestea care au fost de-a lungul zecilor de ani. Păcat că multă lume nu a înțeles. Poate noi suntem mai români decât românii de dincolo….”, a răspuns o altă femeie, care a venit la secția de vot, alături de soț și de un nepot.
„Mai bine să fie pentru urmașii noștri, nepoții, copii”, a conchis un bărbat.