Sari direct la conținut

„Viitorul muncii va fi muncă, nu job". Despre o lume în care nu vor mai fi angajați și ce va însemna asta pentru noi

HotNews.ro
gig economy , Foto: Shutterstock
gig economy , Foto: Shutterstock

„Când vom întreba copiii viitorului ce vor vrea să fie când se fac mari, nu vor avea un singur răspuns. Vor avea o listă”. În 2016, Diane Mulcahy, autoarea primului curs de gig economy de la o universitate americană, publica o carte pe această temă, ce avea să devină bestseller tradus în mai multe limbi. Într-o conversație cu Panorama, Mulcahy, care e unul dintre cei mai vizibili experți americani în domeniul viitorului muncii, vorbește despre explozia economiei muncii independente, mai ales după transformările din timpul pandemiei.

Una dintre cele mai importante idei pe care le-a teoretizat Mulcahy e nevoia ca guvernele, societatea, angajatorii și angajații deopotrivă să facă distincția între muncă și loc de muncă. Primul înseamnă una sau mai multe activități, în baza cărora suntem remunerați. Cel de-al doilea, job-ul, e formatul în care prestăm această activitate. Munca și locul de muncă nu se mai suprapun de ceva vreme, iar prăpastia dintre ele se va adânci, spune experta americană.

Dacă o întrebi pe Diane Mulcahy care e viitorul muncii, răspunsul scurt pe care ți-l dă e că viitorul muncii e muncă – punct. Cu alte cuvinte, piața va migra tot mai puternic de la o piață a locurilor de muncă la munci. Primul obstacol în calea acestui viitor va fi să nu mai avem o legislație a muncii centrată aproape exclusiv pe angajat.

Citește mai multe despre muncitorii gig economy pe Panorama.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro