„Viktor Orban e pe cai mari, gata să defileze precum Horthy pe un armăsar alb”. Previziunile unui cunoscut politolog american de origine română după alegerea lui Donald Trump
- Vladimir Tismăneanu
„A învățat oare ceva Donald Trump în acești ani scurși de la insurectia din 6 ianuarie 2020? Sunt multe de spus, încerc să rezum. Rapid, dar sper, nu superficial. Voi reveni in zilele urmatoare”, scrie politologul american de origine română Vladimir Tismăneanu, într-un text publicat pe Contributors.
S-a vorbit si s-a scris mult despre sindromul fascistoid si despre riscul prabușirii în dictatură. Este nevoie în egală măsură de acuratețe istorică și de prudență epistemică. Nu mă număr între aceia care lansează scenarii apocaliptice, dar nici între cei grăbiți să minimalizeze componentele autoritariste ale temperamentului și stilului său politic.
Donald Trump a purtat un lung război de uzură. A așteptat și a savurat degradarea fizică și psihică a lui Joe Biden.
Intrată în campanie abia în iulie, Kamala Harris a trebuit să se „reinventeze” într-un ritm galopant. Cred că a reușit până la un punct. Cotitura a fost alianța pro-Trump dintre Wall Street și Silicon Valley. Elon Musk, Peter Thiel, WSJ. Populismul clocotitor sprijinit de magnații financiari. Mitul reîntoarcerii la Vârsta de Aur. Unii miliardari, chiar sofisticați, cu mărturisite înclinații radicale de dreapta. „Revoluționari conservatori”. Cititori de Carl Schmitt, filosoful juridic al național-socialismului. Hannah Arendt vorbea despre logodna dintre elite și mulțimi (gloata, mob). Lucrurile s-au accelerat decisiv pe ultima sută de metri.
Urmează o realitate dură intern și extern. În Ucraina, au început luptele cu trupele nord-coreene. Netanyahu, convins că are „urechea lui Trump”, va prinde aripi. Iranul va continua să alimenteze mișcări teroriste. Viktor Orban e pe cai mari, gata să defileze precum Horthy pe un armăsar alb. „Pacifismul” putinofil va deveni tot mai agresiv.
Mai mult decât oricând, este necesar ca oamenii politici să acționeze responsabil, lucid și calm. În discuția cu Volodimir Zelenski de acum câteva luni, Donald Trump a acceptat invitația de a vizita Kievul. Să sperăm că o va face cât mai curând. Cu o escală, poate, la Chișinău…