Sari direct la conținut

Vin ultimele alegeri

Cotidianul

Revenirea lui Adrian Nastase e un mit superficial. Nu te poti intoarce in locul din care n-ai plecat. Pe durata presupusului surghiun intre bloguri, Nastase a fost parcat activ, in liziera partidului. Figura a disparut din prezidiu. Dar, in lipsa distinsului si rafinatului, partidul s-a aflat sub paza imbicsitului si interminabilului. Nastase a coborit in cabina de machiaj, Iliescu a tinut locul cald. Ce s-a intimplat, cu adevarat, e mai grav decit reaparitia lui Nastase indaratul unui nou strat de rimel. PSD a revenit la Nastase si nu invers. Asaltul pur verbal al lui Geoana a trecut mult pe sub perestroika. Zdrobit in detaliu si angro de Iliescu, Geoana a pierdut si razboaiele mari, si partidele de barbut din culise. Faza simulacrului social democrat s-a incheiat. Socialismul american al lui Geoana a cazut de pe afis. Cu hirotonisirea lui Nastase, PSD se intoarce la formula sa ireductibila: politica de control national. Partidul exista spre a se substitui statului, iar statul spre a sustine fastul unui conclav de adinca mizerie umana. De ce acum?

Pentru ca PSD n-a fost niciodata altceva. Insa genetica istorica nu explica suficient. Imprejurarile finale ale razboiului de trei ani cu institutia Basescu spun mai mult. Acest conflict acerb a clarificat si a radicalizat o masa politica uriasa. Somnolenta retelei aflate, cu Nastase portdrapel, la un pas de triumf, in 2004, s-a transformat, treptat, in contraatac. Actorii-cheie si aliatii potentiali au iesit la suprafata, agenda s-a ingustat, ansamblul a atins constiinta propriei unitati de interese. Liberalii s-au dovedit mai tenaci si mai cooperanti decit in cele mai erotice vise ale lui Hrebenciuc. Olteanu si Tariceanu si-au dat stralucit doctoratul in degradare. Justitia a asigurat eroic frontul de lucru, aparind si albind demnitari. Majoritatea parlamentara, justitia, mediile de informare si bravura liberala au recuperat terenul, iar acum sint gata, laolalta, de ultimul asalt.

El va avea loc la adapostul alegerilor anticipate pe care Tariceanu le-a blocat scirbit trei ani, dar le gaseste, mai nou, gustoase ca o dusca de titei kazah. Mutarea, convenita cu PSD, vizeaza preluarea in corpore. Sistemul va incerca sa impuna de drept dominatia sa de facto. In aceste conditii, gratiile retorice ale lui Geoana au devenit inutile. Nastase devine, in schimb, un personaj vital.

Operatia tinteste stadiul ultim si irevocabil al unei noi ordini: o republica parlamentara discretionara, cu o oligarhie imuna si un presedinte blocat. Un protectorat penal. O tarla impadurita si camuflata de legislatie europeana. Proiectul depinde de capacitatea centrului de a dresa si deversa votul in directia dorita. Jocul e favorizat de puterea celui ce administreaza, de presiunea mediatica si de milionul de algatori din afara tarii. Dupa practica desavirsita de guvernele Tariceanu, ei si-au pierdut dreptul de vot. Un uninominal light urmeaza sa mascheze suav tarasenia. Reusita va deschide era alegerilor de circuit inchis si suma nula. Impotriva sta doar puterea de protest a unui electorat indelung impiedicat sa se rosteasca. Va fi ultima ocazie.

Integral in Cotidianul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro