Vinurile romanesti pe Travel Channel. Isabelle Legeron: "Pacat ca UE vrea sa distruga soiurile hibride din Romania. E ca si cum ai scoate sufletul din trup"
Luni seara, emsiunea „A Journey into Wine” de pe Travel Channel a fost dedicata vinurilor romanesti. Realizatoarea emisiunii, Isabelle Legeron, a vizitat mai intai podgoriile Prince Stirbey de la Dragasani, a trecut pe la podgoria de la Oprisor (Mehedinti) si la cramele Ceptura (Davino) de la Dealu Mare pentru a se opri la Marea Neagra la Domeniile Clos des Colombes.
Domeniile Prince Stirbey au fost mostenite de principesa Ileana (devenita prin casatorie baroana Kripp) care le-a redobandit in 2001 si a replantat o parte din vii. Realizatoarea emisiunii degusta un soi local Novac (75-80 de lei sticla), „un vin placut cu un corp mediu, inviorator”.
Urmatoarea oprire a fost la Oprisor (seria de vinuri Val Duna, La Cetate, River Route) unde a degustat un cupaj de shiraz-merlot numit Sfantul Dumitru (90 de lei sticla) fara a fi insa impresionata de calitatile acestuia („putin dulceag”).
Merge apoi in satul Oprisor, la un localnic, si gusta un vin „tulburel” (proaspat facut) din soiul hibrid Izabella si ramane foarte incantata de soiul care are acelasi nume ca al ei.
„Un vin extraordinar, cu gust proaspat de fructe de padure, foarte aromat … Pacat ca UE vrea sa distruga aceste soiuri de struguri. E ca si cum ai scoate sufletul din trup (nr. aluzie la campania de scoaterea totala a viilor hibride din tara noastra)”, a declarat cunoscuta moderatoare.
La Cramele Oprisor a avut loc si degustarea unui fel de mancare traditionala (mamaliga amestecata cu unt si branza de oaie si capra de la Oprisor), stropita cu o Feteasca Regala, combinatie realizata cu inspiratia si talentul lui Cristian Boerean (foto stanga), un fin cunoscator al bucatelor si deopotriva al vinurilor romanesti.
In drumul spre Marea Neagra se opreste la cramele Ceptura (Davino) de la Dealu Mare, cel mai titrat producator de vinuri de la noi, unde ramane foarte impresionata de o Feteasca Neagra, mai exact Purpura Valahica Feteasca Neagra (un vin de 100 -120 de lei /sticla), apreciind in mod deosebit „caracterul de soi bine exprimat”.
Al patrulea popas (si ultimul) s-a facut la Domeniile Clos des Colombes aflate in apropierea statiunii Olimp. Vinurile produse aici sunt din recolta 2006 si 2007, insa cu diferente mari de calitate intre ele. „Prima productie din 2006 are un pronuntat gust de doaga spre deosebire de cea de-a doua, complet diferita, cu arome de piersici „, a apreciat Isabelle.
Diferentele sunt date de faptul ca domeniul a fost ridicat din ruina (vezi nota de la final). Intre timp, productia 2007 de la Clos des Colombes s-a impus si pe piata interna, in special la segmentul HORECA.
Despre podgoriile prezentate in emisiune
Podgoria Prince Stirbey.Familia princiara Stirbey detine inca din secolul XVIII domenii viticole in Podgoria Dragasani. Ca descendenta a printului Barbu Stirbey, principesa Ileana (baroana Ileana Kripp-Costinescu dupa casatorie) a preluat in anul 2001 proprietatea incepand lucrarile. Au fost replantate 8 ha de vie, din care 4 ha cu Cabernet Sauvignon, Novac si Negru de Dragasani, 2 ha cu Merlot si 2 ha cu Sauvignon Blanc. Restul suprafetelor este plantat cu soiurile autohtone Cramposie Selectionata, Feteasca Regala si Tamaioasa Romaneasca.
Podgoria Oprisor (seria de vinuri Val Duna, La Cetate, River Route) se gaseste pe colinele subcarpatice ale Mehedintiului, in comuna Oprisor, si este proprietatea Carl Reh Winery, companie cu capital german apartinand Reh Kenderman – cel mai mare distribuitor de vinuri de pe piata germana si unul dintre cei mai importanti comercianti europeni de vinuri.
Davino, a carei filozofie de business este „CAPODOPERE IN EDITII LIMITATE”, produce vin in podgoria Dealu Mare, arealul Ceptura. Exclusivist, produce o cantitate limitata de maxim 200.000 butelii pe an. Pozitionata in categoria Ultimate – Highend, vinurile Davino sunt prezente doar in segmentul HORECA si in cateva magazine de vin super-specializate.