Sari direct la conținut

Vladimir Putin amenință din nou Occidentul și vorbește de o criză a rachetelor ca în perioada Războiului Rece

HotNews.ro
Vladimir Putin amenință din nou Occidentul și vorbește de o criză a rachetelor ca în perioada Războiului Rece
De ziua marinei ruse, Vladimir Putin a amenințat iar Occidentul - FOTO: Dmitri Lovetsky / AP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat duminică Statele Unite că, dacă Washingtonul va desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în Germania, atunci Rusia va staționa rachete similare la o distanță de la care poate lovi Occidentul, transmite Reuters.

Declarația liderului de la Kremlin vine după ce, Statele Unite au anunțat la 10 iulie că vor începe să amplaseze rachete cu rază lungă de acțiune în Germania începând cu 2026, în pregătirea unei desfășurări pe termen lung care va include SM-6, rachete de croazieră Tomahawk și arme hipersonice în curs de dezvoltare.

Putin vorbește de o criză a rachetelor ca pe timpul Războiului Rece

Într-un discurs adresat marinarilor din Rusia, China, Algeria și India, ținut de Ziua Marinei Ruse în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, Putin a avertizat Statele Unite că riscă să declanșeze o criză a rachetelor ca pe timpul Războiului Rece prin această decizie..

„Timpul de zbor către ținte de pe teritoriul nostru al unor astfel de rachete, care în viitor ar putea fi echipate cu focoase nucleare, va fi de aproximativ 10 minute”, a declarat Putin.

„Vom lua măsuri în oglindă pentru a desfășura (și noi rachete), luând în considerare acțiunile Statelor Unite și ale sateliților săi din Europa și din alte regiuni ale lumii”, a adăugat el.

Paralela făcută cu desfășurarea de rachete Pershing II

Diplomații ruși și americani spun că relațiile lor diplomatice sunt mai proaste chiar și decât în timpul crizei rachetelor cubaneze din 1962, și atât Moscova, cât și Washingtonul au făcut apel la dezescaladare, în timp ce ambele au făcut pași spre escaladare, notează Reuters.

Putin a susținut că Statele Unite alimentează tensiunile și au transferat sisteme de rachete Typhon în Danemarca și Filipine și a comparat planurile americane cu decizia NATO de a amplasa lansatoare Pershing II în Europa de Vest în 1979.

Conducerea sovietică, inclusiv secretarul general Iuri Andropov, s-a temut că desfășurările Pershing II fac parte dintr-un plan elaborat condus de SUA de a „decapita” Uniunea Sovietică prin eliminarea conducerii sale politice și militare.

„Această situație amintește de evenimentele din Războiul Rece legate de desfășurarea de rachete americane Pershing cu rază medie de acțiune în Europa”, a afirmat duminică Putin.

Racheta Pershing II, proiectată să transporte un focos nuclear cu randament variabil, a fost desfășurată în Germania de Vest în 1983.

În acel an, Andropov, cu o stare de sănătate în declin rapid, și KGB-ul au interpretat o serie de decizii americane, inclusiv desfășurarea Pershing II și un exercițiu NATO major, ca fiind semne că Occidentul era pe cale să lanseze un atac preventiv asupra Uniunii Sovietice.

INTERVIURILE HotNews.ro