Sari direct la conținut

Vladimir Putin mărește dimensiunea armatei ruse pentru a treia oară de la începutul războiului

HotNews.ro
Vladimir Putin mărește dimensiunea armatei ruse pentru a treia oară de la începutul războiului
Ministrul rus al apărării Andrei Belousov, președintele Vladimir Putin și comandantul-șef al Marinei ruse, amiralul Alexander Moiseyev, la parada militară de Ziua Marinei ruse, Sankt Petersburg, 28 iulie 2024, FOTO: Anatoly MEDVED / AFP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care se stabilește nivelul de personal al Forțelor Armate Ruse, documentul prevăzând a treia sporire de efective de la declanșarea invaziei în Ucraina în februarie 2022, relatează Meduza.

Decretul semnat acum de liderul de la Kremlin a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice al statului rus. Potrivit acestuia, nivelul de personal al Forțelor Armate Ruse va fi de 2.389.130 de persoane, dintre care 1.500.000 de militari. Decretul va intra în vigoare în decembrie 2024.

În decretul similar anterior, care a fost semnat de Putin în decembrie 2023, nivelul de personal al Forțelor Armate Ruse a crescut la 2.209.130 de oameni, dintre care 1.329.000 de militari. 

Astfel, Putin a mărit prin noul decret personalul armatei ruse cu 180.000 de persoane.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat încă noul decret al lui Putin, dar după decretul prezidențial asemănător din decembrie 2023 acesta a declarat că dimensiunea armatei va fi mărită din cauza „cetățenilor care își exprimă dorința de a presta serviciul militar în baza unui contract” și că, prin urmare, „nu există planuri pentru o creștere semnificativă a conscripției cetățenilor pentru serviciul militar obligatoriu“.

La momentul respectiv ministerul apărării de la Moscova declara de asemenea că creșterea dimensiunii armatei ruse este necesară datorită „amenințărilor tot mai mari la adresa țării asociate” din cauza „Districtului Militar Nord”, cel care conduce războiul împotriva Ucrainei, și „extinderii în curs a NATO”.

Vladimir Putin a mărit pentru prima oară dimensiunea armatei ruse în august 2022. La acel moment, în Rusia era în vigoare un decret din 2017 conform căruia personalul armatei era de 1.013.628 de militari, cifra cu care Moscova a intrat în război în data de 24 februarie 2022.

În septembrie 2022 Putin a ordonat declanșarea „mobilizării parțiale” pe fondul pierderilor suferite de forțele armate ruse în Ucraina, în pofida asigurărilor anterioare pe care le-a dat rușilor că doar soldați profesioniști vor fi trimiși să lupte în „operațiunea militară specială”.

Urmărește ultimele evoluții din a 936-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro