Război în Ucraina, ziua 936: Rusia ar vrea să obțină victoria până în 2026 / Putin decretează o nouă creştere a efectivelor armatei ruse / Un mare atac mecanizat rusesc, respins pe frontul din Pokrovsk
Rusia ar urmări să obțină o victorie decisivă în Ucraina până în 2026, înainte ca limitările economice și de generare de forțe de luptă pe termen mediu și lung să înceapă să-i degradeze în mod semnificativ capacitatea de a-și susține efortul de război, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Rusia se va confrunta probabil cu provocări din ce în ce mai mari în ceea ce privește producția și achiziționarea echipamentelor necesare operațiunilor din Ucraina, iar Kremlinul va deveni probabil din ce în ce mai dependent de partenerii străini pentru a-și satisface nevoile de echipamente, potrivit ISW.
Evenimentele de luni, ziua 936 a războiului din Ucraina, LIVE:
„Trebuie să decidă fiecare”. Ce spune șeful NATO despre utilizarea rachetelor cu rază lungă contra Rusiei
Șeful în exercițiu al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat luni că salută discuțiile privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în adâncime teritoriul Rusiei, dar că orice decizie în această privință va trebui luată de aliaţi în mod individual.
Este Zelenski potrivit ca șef de stat pentru o lungă confruntare cu Rusia? Ce înseamnă remanierea de la Kiev și care este cea mai controversată figură de lângă președintele Ucrainei
Războiul l-a înăsprit pe Volodimir Zelenski – după cum se poate vedea ușor pe chipul și în limbajul corpului său. Experiența lui Zelenski ca vedetă TV a jucat un rol util în inspirarea sprijinului internațional și a rezistenței ucrainene. Cu toate acestea, acum, că lupta defensivă a devenit un război de uzură, este nevoie de un alt tip de conducere, consideră Julia Kazdobina și Andreas Umland, autorii unui articol publicat în Contributors.ro.
La Kiev a avut loc o remaniere consistentă, dar, de asemenea, Zelenski însuși trebuie să devină un lider diferit față de cel care era la începutul războiului declanșat de Rusia, consideră cei doi analiști.
Autorităţile ruse au ordonat luni evacuarea obligatorie a localităţilor situate în apropierea graniţei cu Ucraina din noi districte ale provinciei Kursk, în plus faţă de cele deja evacuate în această provincie.
„Pe baza informaţiilor operaţionale, pentru asigurarea securităţii, Statul Major regional a decis evacuarea obligatorie a localităţilor din districtele Rilski şi Homutovski situate într-o zonă de până la 15 kilometri de frontiera cu Ucraina”, a indicat guvernatorul provinciei Kursk, Alexei Smirnov. Circa 150.000 de localnici au fost evacuaţi până în prezent din această provincie.
Putin mărește dimensiunea armatei ruse pentru a treia oară de la începutul războiului
Aleksandr Lukașenko grațiază 37 de opozanți ai regimului de la Minsk. Care este numărul deținuților politici din Belarus
Între deţinuţii graţiaţi, a căror identitate nu a fost precizată, se numără şase femei şi persoane cu probleme de sănătate, conform comunicatului preşedinţiei belaruse.
Peste 1300 de deţinuţi politici se află după gratii în Belarus, potrivit datelor ONG-ului Viasna.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care se stabilește nivelul de personal al Forțelor Armate Ruse, documentul prevăzând a treia sporire de efective de la declanșarea invaziei în Ucraina în februarie 2022.
Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a susținut luni că Rusia este „invincibilă militar” în Ucraina, declarația fiind făcută în timpul vizitei liderului german Olaf Scholz în Asia Centrală, o regiune în care influența tradițională a Rusiei este tot mai contestată.
„Realitatea este că Rusia este invincibilă din punct de vedere militar”, a afirmat Tokayev, citat de biroul său prezidențial, într-o remarcă surprinzătoare adresată cancelarului Scholz în ajunul unui summit cu cei cinci președinți din Asia Centrală.
Kazahstanul, cea mai mare putere din Asia Centrală, este un aliat militar și economic al Rusiei, cu care împarte o frontieră de peste 7.500 de kilometri, iar Tokayev se întâlnește în mod regulat cu Vladimir Putin.
„Cooperarea dintre țările noastre se dezvoltă în cadrul unui parteneriat strategic și al unei alianțe”, a spus Tokayev, adăugând totuși că „în Kazahstan, populația are o simpatie reală pentru poporul ucrainean“. (AFP)
Alți doi ofițeri din Ministerul rus al Apărării acuzați de corupție
„Mă bucur să aud că Donald Trump este în siguranță și nevătămat“, a spus Volodimir Zelenski după aparenta tentativă de asasinat la adresa candidatului republican la președinția SUA.
„Transmit cele mai bune urări pentru el și familia sa. Este bine că suspectul în tentativa de asasinat a fost reținut rapid. Acesta este principiul nostru: statul de drept este primordial și violența politică nu își are locul nicăieri în lume. Sperăm sincer că toată lumea va rămâne în siguranță”, a scris liderul ucrainean pe rețeaua X.
Doi ofițeri din cadrul Ministerului rus al Apărării au fost acuzați de corupție și riscă până la 15 ani de închisoare, a anunțat luni Comitetul rus de anchetă.
Începând din primăvară, acuzații similare au fost formulate împotriva a peste zece oficiali și generali din Ministerul rus al Apărării, o serie considerată de unii observatori drept o epurare.
De data aceasta, Comitetul de anchetă susține că doi ofițeri, Ivan Populovski și unul dintre subordonații săi, Grigori Zorine, sunt suspectați că au luat „mită pe scară largă”, o infracțiune pasibilă de o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.
Potrivit acestei surse, Ivan Popoulovski a condus o „reprezentanță militară” a Ministerului Apărării, organismele responsabile în Rusia de controlul calității și de comanda produselor și serviciilor pentru armată. (AFP)
Un mare atac mecanizat rusesc, respins pe frontul din Pokrovsk
Kremlinul a afirmat luni că legăturile cu Ucraina ale suspectului din aparenta tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump de duminică arată că există consecințe dacă de „joci cu focul”.
Întrebat despre incident, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat:
„Nu noi ar trebui să ne gândim (la ce s-a întâmplat), ci serviciile de informații americane. În orice caz, joaca cu focul are consecințele”. (Reuters)
Rusia a afirmat luni că forțele sale au preluat de la Ucraina controlul asupra a două sate din vestul regiunii Kursk, continuând ceea ce Moscova spune că este o contraofensivă semnificativă.
Ministerul rus al Apărării a afirmat căruia trupele sale au recucerit așezările Uspenovka și Borki. Acestea se află la o distanță de aproximativ 20 km de granița cu regiunea Sumî din Ucraina.
Anunțul vine după ce miercurea trecută un comandant rus de rang înalt și bloggeri de război pro-Kremlin au declarat afirmat că Rusia a preluat controlul asupra a aproximativ 10 așezări din regiune, afirmație care nu a putut di confirmată, subliniază Reuters.
Ucraina susține că forțele sale controlează aproximativ 100 de sate din Kursk pe o suprafață de peste 1.300 km pătrați, dar rușii contestă afirmația.
O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum forțele ucrainene au reușit să respingă un atac pe scară largă lansat de ruși cu tancuri în direcția Pokrovsk, orașul strategic din regiunea Donețk pe care trupele Moscovei încearcă să îl cucerească de ceva timp.
Ucraina invită ONU și Crucea Roșie în zonele ocupate din Kursk
Ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, a declarat că Occidentul nu ar trebui să ia în serios amenințările Rusiei privind armele nucleare atunci când ia în considerare decizia de a ridica restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de Occident, scrie Ukrainska Pravda.
„Jurnaliștii occidentali mă întreabă întotdeauna despre liniile roșii ale lui Putin și despre amenințările lui Putin cu escaladarea, la care am cel puțin două răspunsuri. Numărul unu: și noi avem linii roșii, iar ei nu întreabă niciodată despre acestea. Și, în al doilea rând, nu cred că există vreu lucru pe care Putin nu-l face și pe care îl va face ca răspuns la ceea ce facem noi.„
Aș fi foarte surprins dacă ar fi atât de nebun încât să înceapă un război cu NATO. Iar amenințările sale cu folosirea armelor nucleare au fost, de asemenea, până acum, fără nicio valoare”, a adăugat el.
Șeful diplomației ucrainene, Andrii Sîbiga, a invitat luni ONU și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) să viziteze partea din regiunea rusă Kursk ocupată de forțele Kievului.
„Ucraina este pregătită să le faciliteze activitatea și să își arate respectul pentru dreptul internațional umanitar” în acest teritoriu, a spus Sybiga pe rețeaua X.
„Faceți tot ce e posibil ca să fiți uciși”: Mesajul comandantului forțelor cecene către luptătorii săi care s-au predat ucrainenilor.
Comandantul cecen Apti Alaudinov a declarat că luptătorii care s-au predat de bună voie forțelor ucrainene nu merită să trăiască și ar trebui ca aceștia să facă tot ce le stă în putință ca să moară.
Nou atac aerian asupra Kievului peste noapte
Autoritățile regionale ucrainene au anunțat luni dimineață că atacul rusesc de azi-noapte cu drone a rănit o persoană și a avariat cinci case în regiunea Kiev din Ucraina.
Guvernatorul Ruslan Kravchenko a raportat că nu a avut loc nicio avarie a infrastructurii critice în regiunea din jurul capitalei. (Reuters)
Rusia a lansat, de duminică ora 20:00 și până luni ora 06:00, 56 de drone de atac Shahed 131/136, au anunțat pe Telegram forțele aeriene ucrainene.
Principala zonă de atac a fost regiunea Kiev, potrivit sursei citate.
„În urma luptei aeriene, 53 de UAV-uri inamice de atac au fost doborâte în regiunile Kiev, Cherkasî, Vinița, Poltava, Sumî, Zaporojie, Kirovohrad, Nikolaev, Dnipro și Cherkasî. Alte trei drone inamice s-au pierdut în mai multe regiuni, fără victime sau consecințe”, se mai spune în mesaj.
Rusia a lansat azi-noapte al optulea atac aerian din septembrie asupra Kievului, unitățile de apărare antiaeriană distrugând aproape 20 de drone care se îndreptau spre capitala țării, potrivit armatei ucrainene.
„Dronele de atac rusești se îndreptau spre Kiev din direcții diferite și în grupuri diferite. „Potrivit informațiilor preliminare, nu au existat victime sau pagube în Kiev”, a afirmat pe Telegram Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev.
Amploarea reală a atacului, care a ținut Kievul sub alertă de raid aerian timp de aproximativ 3,5 ore, va fi cunoscută abia mai târziu luni, a adăugat el pe aplicația de mesagerie.
Martori Reuters au raportat o serie de explozii puternice, care păreau a fi provocate de sisteme de apărare aeriană în acțiune.
Ce se știe despre Ryan Wesley Routh, suspectul din cazul aparentei tentative de asasinare a lui Donald Trump de duminică.
Conturile de pe rețelele de socializare ale lui Routh sugerează că acesta a fost un susținător fervent al Ucrainei în războiul acesteia împotriva agresiunii rusești. De asemenea, el a declarat pentru NYT anul trecut că a fost în Ucraina și a petrecut câteva luni acolo în 2022 și că a încercat să recruteze soldați afgani care au fugit de talibani pentru a lupta în Ucraina.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Zelenski le-a cerut încă o dată aliaţilor occidentali să autorizeze Kievul să lovească ţinte militare aflate în profunzimea teritoriului rus, în special baze aeriene, după noul atac al forţelor ruse în orașul Harkov.
- Ce ținte militare din Rusia ar putea viza Ucraina dacă primește undă verde să folosească rachete cu rază lungă de acțiune.
- Paradisul oligarhilor ruși din Europa. Aici, bogații lui Putin nu au avut niciodată probleme, în ciuda sancțiunilor. „Toată lumea știe că banii nu au miros”.
- Indiferent de deciziile luate de parteneri, Berlinul a exclus livrarea în viitor către Ucraina de armament cu rază lungă de acţiune.
- Un aliat misterios s-a retras brusc dintr-o înțelegere prin care un sistem Patriot era trimis în Ucraina, scrie presa olandeză.
- Șeful Serviciului de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, spune că, dintre aliații Moscovei, Coreea de Nord reprezintă „cea mai mare problemă” pentru Kiev din cauza livrărilor masive de obuze.
- Biden vrea să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski în timpul Adunării Generale a ONU de la New York, la sfârşitul lunii septembrie.
–––
Evenimentele de duminică, ziua 935 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro