Sari direct la conținut

Ursula von der Leyen rămâne președinta Comisiei Europene. Aplaudată de eurodeputați după rezultatul votului

Ursula von der Leyen rămâne președinta Comisiei Europene. Aplaudată de eurodeputați după rezultatul votului
Ursula von der Leyen, după anunțul realegerii ca președintă a Comisiei Europene, 18 iulie 2024. Foto: Jean-Francois Badias / AP / Profimedia

Ursula von der Leyen a fost votată joi de către eurodeputați să rămână președinta Comisiei Europene pentru încă un mandat. Ea primise anterior susținerea liderilor din statele membre UE, după alegerile europarlamentare din iunie. Von der Leyen a primit 401 de voturi din cele 360 necesare.

Ursula von der Leyen a obținut un nou mandat de președintă a Comisiei Europene cu 401 voturi „pentru”.

Rezultatul a fost primit cu aplauze de către eurodeputați.

284 de deputați au votat împotriva alegerii lui Von der Leyen, 15 s-au abținut și 7 voturi au fost nule.

Parlamentul European informează oficial că Ursula von der Leyen are nevoie de 360 de voturi pentru a obține un nou mandat.

„Întrucât un deputat spaniol în Parlamentul European (Antoni Comin I OLIVERES, neafiliat) nu a fost încă în măsură să își preia mandatul, membrii care compun PE însumează 719, iar majoritatea absolută este de 360 de deputați în Parlamentul European”, conform unei informări către presă.

Votul s-a încheiat. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, i-a anunțat pe eurodeputați că vor primi un mesaj atunci când numărarea voturilor va fi finalizată.

Votul a durat mai puțin de 30 de minute.

Von der Leyen are nevoie de sprijinul a cel puțin 361 de deputați din cei 720 de membri ai Parlamentului European pentru a rămâne în funcție. Totuși, surse din Parlament au declarat pentru Euronews că Ursula von der Leyen ar putea câștiga un nou mandat și cu 360 de voturi, întrucât unul dintre europarlamentarii aleși în iunie nu și-a luat mandatul în primire, deci majoritatea absolută ar fi compusă în acest moment din 360 de eurodeputați.

Votul care va decide dacă Ursula von der Leyen rămâne președinta Comsiei Europene a început, după ce grupul stângii a cerut amânarea votului, însă propunerea nu a trecut.

Votul este unul secret.

Socialiștii și democrații, al doilea grup ca mărime din Parlamentul European (136 eurodeputați), au anunțat că vor vota în favoarea Ursulei von der Leyen.

Și Grupul Renew Europe (77 eurodeputați) este de așteptat să voteze în favoarea Ursulei von der Leyen.

Eurodeputaților care fac parte din gruparea verzilor li se va sugera să voteze pentru ca Ursula von der Leyen să obțină un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene, scrise Euronews, citând surse din partid. 

Verzii au în grupul lor din Parlamentul European 53 de eurodeputați, dintre care unul român, Nicu Ștefănuță.

În discursul său de astăzi, Ursula von der Leyen a propus mai multe inițiative. Euronews le notează pe cele mai importante, printre care se numără:

  • Un plan european pentru locuințe care să examineze „toți factorii” din spatele crizei locuințelor și un comisar cu „responsabilități directe” pentru locuințe.
  • O revizuire a bugetului UE, mai bine adaptată nevoilor fiecărui stat membru.
  • Un vicepreședinte care să coordoneze activitatea privind competitivitatea și IMM-urile.
  • O creștere de trei ori pentru Frontex, poliția de frontieră a UE, pentru a ajunge la 30.000 de ofițeri.
  • Un comisar pentru regiunea mediteraneană și o nouă agendă pentru dezvoltarea „parteneriatelor cuprinzătoare” cu țările vecine.
  • O cercetare la nivel european pentru a investiga impactul rețelelor sociale asupra bunăstării tinerilor.
  • O foaie de parcurs pentru drepturile femeilor.

Dezbaterea dinaintea votului din Parlamentul European s-a încheiat.

„Este posibil să nu fim de acord cu totul, dar ar trebui să fim cu toții de acord că Europa este mai puternică atunci când ne unim forțele”, a spus Ursula von der Leyen în ultima sa intervenție.

Acum urmează discuții între europarlamentari, iar votul pentru alegerea președintelui Comisiei Europene este programat să aibă loc la ora 14:00.

Von der Leyen are nevoie de sprijinul a cel puțin 361 de deputați din cei 720 de membri ai Parlamentului European pentru a rămâne în funcție.





            
    




Europarlamentara Diana Șoșoacă a fost dată afară din plenul Parlamentului European în timpul ședinței la finalul căreia se va decide dacă Ursula von der Leyen rămâne președinta Comisiei Europene.

„Am dreptul să vorbesc. Am fost votată de români! Și voi omorâți oameni în România”, a spus Șoșoacă arătând un sac negru, în timp ce i se cerea să părăsească sala. 

Citește detalii AICI.

Într-un document care prezintă planurile sale pentru un nou mandat, înainte ca Parlamentul European să voteze joi pentru alegerea sau respingerea candidaturii sale, von der Leyen s-a angajat să propună noi politici climatice, inclusiv un obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic al Uniunii Europene de a reduce emisiile cu 90% până în 2040.

„Trebuie să rămânem și vom rămâne pe drumul spre obiectivele stabilite în Acordul verde european”, se arată în document, referindu-se la pachetul de politici climatice pe care von der Leyen l-a transformat în misiunea principală a primilor cinci ani de mandat.

Acord pentru o industrie nepoluantă în primele 100 de zile de mandat

Următoarea Comisie Europeană, dacă va fi condusă tot de ea, va continua politicile existente ale UE de reducere a emisiilor de CO2 și va propune noi măsuri pentru a ajuta industriile europene să rămână competitive în timp ce investesc în reducerea emisiilor – un „Acord pentru o industrie nepoluantă” (Clean industrial deal)pe care von der Leyen s-a angajat să îl realizeze în primele 100 de zile ale mandatului său.

Angajamentele favorabile climei sunt de natură să o ajute pe von der Leyen să obțină voturi din partea deputaților europeni ecologiști joi, când Parlamentul European va vota dacă o aprobă pentru un al doilea mandat de cinci ani.

Von der Leyen a fost supusă unor presiuni din partea unor deputați europeni, inclusiv din partea unor membri ai grupului său de centru-dreapta, Partidul Popular European, pentru a atenua anumite părți ale agendei ecologice a Europei.

Cu toate acestea, accentul pus în document pe sprijinirea industriilor pentru ca acestea să rămână competitive ar putea contribui la menținerea voturilor din rândul colegilor săi conservatori.

Ce a spus despre interzicerea vânzării de mașini noi care emit CO2

Von der Leyen a dat de înțeles că intenționează să mențină controversata politică a UE de interzicere a vânzărilor de mașini noi care emit CO2 până în 2035 – un obiectiv despre care documentul spune că „asigură predictibilitate pentru investitori și producători”.

Cu toate acestea, ea a declarat că o viitoare reformă a acestei politic va fi utilizată pentru a confirma că mașinile care funcționează cu combustibili ecologici pot conta pentru atingerea obiectivului.

Parlamentarii PPE au cerut asigurări cu privire la acești combustibili, pentru care unii producători doresc să dezvolte o piață, deoarece pot fi utilizați în autovehicule cu motor cu combustie convențională.

Von der Leyen, mamă a șapte copii și prima femeie care conduce Comisia, are nevoie de sprijinul a cel puțin 361 de deputați din cei 720 de membri ai Parlamentului European pentru a rămâne în funcție.

INTERVIURILE HotNews.ro