Sari direct la conținut

Von der Leyen: UE va prezenta în martie propunerea de pașaport digital de vaccinare – UPDATE

HotNews.ro
Ursula von der Leyen, Foto: Nicolas Landemard / Zuma Press / Profimedia
Ursula von der Leyen, Foto: Nicolas Landemard / Zuma Press / Profimedia

Comisia Europeană va prezenta luna aceasta o propunere pentru crearea unui pașaport digital de vaccinare la nivelul Uniunii Europene, a declarat luni șefa CE, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

”În privința întrebării despre cum ar putea arăta pașaportul verde digital: vom înainta o propunere legislativă în martie”, a declarat ea într-o conferință cu parlamentari conservatori germani.

UPDATE 14.49 ”Pașaportul Verde Digital este menit să ușureze viața europenilor. Scopul este să le permită, gradual, să circule în siguranță în Uniunea Europeană sau în afara ei – pentru muncă sau turism”, a scris, ulterior, pe Twitter, șefa Comisiei Europene.

Ea a explicat că scopul Pașaportului Verde Digital este să furnizeze:

  • Dovada că o persoană a fost vaccinată
  • Rezultate de teste pentru cei care nu au primit încă un vaccin
  • Informații privind vindecarea de Covid-19

––––––-

Șefii de stat şi de guvern din statele membre UE, reuniţi joi într-un summit virtual, au făcut apel la „menţinerea de restricţii ferme” şi la accelerarea vaccinării pentru a stopa răspândirea noilor variante ale coronavirusului, fără a reuşi să depăşească dezacordurile cu privire la un viitor paşaport de vaccinare.

Ideea unor pașapoarte vaccinale este susținută de o serie de țări, care doresc relansarea zborurilor internaționale și a turismului, unele dintre cele mai afectate sectoare în pandemie, dar este departe de a întruni unanimitatea, pe fondul unei vaccinări care este doar la început la nivel mondial.

UE, divizată

La nivelul Uniunii Europene, Grecia, îngrijorată pentru industria sa turistică, a propus în ianuarie crearea unui „certificat de vaccinare” european care să faciliteze călătoriile în cadrul UE.

Dar inițiativa nu a întrunit unanimitate în rândul celor 27. Dacă Spania, Italia, Austria, Bulgaria, Danemarca și Suedia sunt favorabile, alte state temporizează.

Franța, spre exemplu, consideră dezbaterea „prematură”, în condițiile în care doar o mică parte a populației are acces la vaccinuri. O consultare online despre „pașaportul vaccinal” a fost însă lansată de către Consiliul economic, social și de mediu.

Germania este pe aceeași linie.

Belgia, Olanda și țara noastră și-au exprimat de asemenea reticențele cu privire la propunere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro