Sari direct la conținut

„Wali”, unul dintre cei mai temuți lunetiști din lume, s-a alăturat armatei ucrainene

HotNews.ro
Wali in perioada in care lupta alaturi de fortele kurde impotriva insurgentilor ISIS, Foto: Radio Canada Archives
Wali in perioada in care lupta alaturi de fortele kurde impotriva insurgentilor ISIS, Foto: Radio Canada Archives

„Wali”, un informatician canadian care a devenit unul dintre cei mai temuți lunetiști din lume după două misiuni în Afganistan în timpul operațiunilor din Kandahar, s-a alăturat forțelor armate ucrainene în lupta lor împotriva Rusiei, anunță The Independent.

Potrivit CBC, radiodifuzorul public al Canadei, Wali, al cărui nume real nu este cunoscut, a intrat în Ucraina săptămâna trecută, alături de un grup de veterani din Canada și Marea Britanie, alăturându-se legiunii de luptători străini care s-au oferit voluntari pentru a apăra Ucraina.

Canadianul a luptat în Afganistan între 2009 și 2011 ca membru al celui de-al 22-lea Regiment Regal de Infanterie al Canadei și s-a oferit apoi voluntar în Irak unde s-a alăturat forțelor kurde care au luptat împotriva insurgenților ISIS.

Informaticianul și-a câștigat porecla de „Wali” în perioada respectivă, după ce a ucis zeci de combatanți inamici cu pușca sa cu lunetă. Ca parte a unității de elită JTF-2, el a făcut parte din același grup de lunetiști care în 2017 a stabilit un record de distanță, ucigând un luptător al ISIS de la o distanță de aproape 3 kilometri și jumătate (3.450 de metri).

„Wali” este cunoscut drept unul dintre cei mai buni lunetiști din lume

Există mulți lunetiști extraordinari în lume dar foarte puțini dintre ei sunt faimoși, preferând, din motive evidente, să rămână anonimi. Așadar, de ce este „Wali” atât de cunoscut în Occident?

În primul rând, un lunetist bun are un scor de 5-6 ținte eliminate pe zi. Un lunetist extraordinar reușește între 7 și 10, aceștia făcând parte dintr-un grup de elită din altă clasă, scrie Marca.

Însă într-o zi „productivă”, Wali poate ucide până la 40 de combatanți inamici pe zi. Aceste cifre l-au făcut o legendă în rândul militarilor din întreaga lume.

El a apărut în mai multe emisiuni TV și, chiar dacă numele său real nu este cunoscut, el își arată fața peste tot unde merge.

Wali a ajuns în Ucraina: „Vreau să îi ajut”

Sosirea sa în Ucraina a fost anunțată joi și de NEXTA, canalul fondat de disidentul bielorus Roman Protasevici ce a oferit numeroase actualizări și înregistrări video din războiul din Ucraina. NEXTA a postat mai multe fotografii cu Wali la aeroport și un vocabular ucrainean.

Wali a declarat pentru CBC că „ei (ucrainenii) au fost atât de fericiți să ne primească. Ne-am împrietenit imediat”. „În urmă cu o săptămână încă programam chestii. Acuma iau rachete antitanc dintr-un depozit…Aceasta este realitatea mea acum”, a adăugat el, citat de revista People.

„Vreau să îi ajut. Este chiar atât de simplu. Vreau să îi ajut pentru că aici sunt oameni care sunt bombardați doar fiindcă vor să fie europeni și nu ruși”, și-a explicat el decizia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 3 martie că peste 16.000 de străini s-au oferit voluntari pentru a lupta împotriva forțelor rusești. Ministrul de externe Dmitro Kuleba a anunțat mai recent că numărul a crescut la peste 20.000 de voluntari din 52 de țări.

Urmărește ultimele evoluții din a 16-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro