Sari direct la conținut

Zeci de oameni ridicați de poliție în Turcia pentru postări pe rețele sociale, mii de persoane în stradă după reținerea lui Ekrem Imamoglu, rivalul lui Erdogan

HotNews.ro
Zeci de oameni ridicați de poliție în Turcia pentru postări pe rețele sociale, mii de persoane în stradă după reținerea lui Ekrem Imamoglu, rivalul lui Erdogan
Protest în fața sediului CHP din Ankara, după reținerea lui Ekrem Imamoglu. FOTO: Depo Photos/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Acțiunile autorităților împotriva primarului Istanbulului au fost contestate în stradă în ciuda interdicției pentru adunări publice impuse de guvernul de la Ankara, scrie Reuters.

Autoritățile din Turcia au reținut 37 de persoane acuzate de postări „provocatoare” pe rețelele sociale cu privire la reținerea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a declarat joi guvernul de la Ankara.

Imamoglu, principalul rival politic al președintelui Rece Tayyip Erdogan, a fost reținut miercuri, fiind acuzat, printre altele, de corupție și de sprijinirea unei grupări teroriste, o măsură condamnată de principalul partid de opoziție drept o „tentativă de lovitură de stat împotriva viitorului președinte”.

Mii de protestatari au ieșit pe străzi și în campusurile universitare din mai multe orașe, inclusiv Istanbul și capitala Ankara, mulțimile scandând sloganuri antiguvernamentale, în pofida interdicției de patru zile privind adunările impuse după arestarea lui Imamoglu.

În urma reținerii lui Imamoglu și a altor 105 persoane, autoritățile turce au identificat 261 de conturi de social media, dintre care 62 cu sediul în străinătate, pentru „postări provocatoare care incită la crimă și ură” și au continuat eforturile de a da de urma suspecților rămași, a declarat ministrul de interne Ali Yerlikaya pe X.

Ministrul a adăugat că 18,6 milioane de mesaje despre Imamoglu au fost distribuite pe X în decurs de 24 de ore de la reținerea sa. Popularul politician îl devansează pe Erdogan în unele sondaje de opinie.

Criză în Turcia

Dincolo de interzicerea demonstrațiilor, autoritățile au închis mai multe drumuri și au restricționat accesul la unele rețele sociale.

„L-au reținut în grabă pe primarul nostru, pe care l-am ales cu voturile noastre”, a declarat Ali Izar, un susținător al opoziției care se îndrepta spre serviciu în centrul Istanbulului. „Nu cred că aceasta este o practică democratică și o condamn”, a spus acesta.

Turcia a confiscat, de asemenea, o companie de construcții deținută de Imamoglu și de un alt acționar, a declarat biroul procurorului șef din Istanbul.

Biroul procurorului a precizat că controlul asupra Imamoglu Construction, Trade and Industry a fost preluat de o instanță, pe baza unor rapoarte de anchetă privind criminalitatea financiară.

„Oamenii își vor da din nou răspunsul”, a declarat un alt susținător al lui Imamoglu, Yusuf Demirci, 34 de ani, din Istanbul. „După cum ați văzut ieri, toată lumea este pe străzi. Toată lumea este în piețe. Piețele și urnele de vot vor fi rezultatul acestui lucru. Eu spun că cel drept va câștiga”, a spus acesta, potrivit Reuters.

Imamoglu a fost scos din cursa pentru președinția Turciei înainte să fie reținut

Imamoglu a fost reținut miercuri dimineața alături de alte aproximativ 100 de persoane, printre care jurnalişti şi oameni de afaceri, în cadrul unei anchete de corupţie. Anterior, Imamoglu a anunţat pe X că sute de poliţişti se află în faţa casei sale, adăugând că nu va renunţa şi că va continua să stea drept în faţa presiunilor.

Autoritățile l-au reținut pe primarul Istanbulului după ce în ziua precedentă Universitatea Istanbul i-a anulat diploma de studii superioare, ceea ce îl scoate din cursa pentru alegerile prezidențiale. Deținerea unei diplome de studii superioare este o condiție obligatorie pentru depunerea candidaturii la președinția Turciei.

Primarul metropolitan din Istanbul este acuzat de „fals în documente oficiale” pe baza unui raport întocmit de Consiliul pentru Învățământ Superior (YOK) din Turcia, potrivit căruia transferul lui Imamoglu în 1990 la Facultatea de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității din Istanbul nu a fost legal, deoarece universitatea din Ciprul de nord, unde a fost înscris inițial, nu era recunoscută oficial de autoritățile turce la acea vreme.

Împreună cu diploma lui Imamoglu au fost anulate și diplomele altor 28 de persoane care se încadrează în aceeași categorie.

Noile mutări împotriva lui Imamoglu survin după ce la începutul anului partidul președintelui Recep Erdogan a confirmat că acesta este interesat de un nou mandat de președinte, deși a ajuns la limita maximă de două prevăzută de Constituția Turciei.

Ideea unei modificări constituționale care să îi permită lui Erdogan să candideze pentru un nou mandat la alegerile pe care Turcia le va organiza în 2028 a fost vehiculată pentru prima oară în noiembrie anul trecut de Devlet Bahceli, liderul Partidului Mișcarea Naționalistă (MHP), principalul aliat al Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) condus de Erdogan.

INTERVIURILE HotNews.ro