Zegrean: Din decizia CEDO ar trebui să se înțeleagă că nici măcar președintele nu poate să facă ce vrea el în țara asta
- Redactia Hotnews
Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi este una reparatorie, din care politicienii și cei care se află vremelnic în mari funcții în stat ar trebui să înțeleagă să respecte legea. „Din această decizie trebuie să se înțeleagă că nici măcar președintele nu face ce vrea el în țara asta, ci trebuie să facă exact ce scrie în Constituție și în lege, pentru că până la urmă președintele este cel care a revocat-o din funcție, cu încălcarea legii”, a afirmat Zegrean pentru HotNews.ro.
Fostul șef al CCR a explicat că CEDO nu a analizat decizia Curții Constituționale, a analizat faptul că Laura Codruța Kovesi a fost revocată fără a i se da posibilitatea de a se apăra în instanță.
„Nu este prima dată când statul român este sancționat de CEDO. Ar trebui să se înțeleagă, din acestă decizie, că nici măcar președintele nu face ce vrea el în țara asta, ci trebuie să facă exact ce scrie în Constituție și în lege. Până la urmă, președintele a fost cel care a revocat-o din funcție, la cererea ministrului Justiției, în urma hotărârii date de CCR. Am spus la vremea respectivă că doamna Kovesi nu poate fi revocată prin această modalitate”, a declarat Zegran.
El spune că această decizie este o reparație morală.
„Din această decizie, politicienii și cei care se află vremelnic în mari funcții în stat ar trebui să înțeleagă să respecte legea”, a adăugat Augustin Zegrean.
Ce a decis CEDO
- A fost încălcat articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil)) al Convenției europene pentru drepturile omului
- A fost încălcat articolul 10 (libertatea de exprimare) al Convenției Europene
Fosta șefă a DNA a contestat la CEDO, la începutul anului 2019, faptul că decizia de revocare a Curții Constituționale a fost luată deși nu a avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu a avut posibilitatea de a se apăra și nici de a contesta decizia Curții Constituționale.
„În procedura în care Curtea Constituțională a emis Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 nu au fost respectate garanțiile unui proces echitabil sub aspectul accesului la un tribunal, având în vedere că nu există în dreptul intern <>, un temei de drept și o procedură internă bazată pe criterii obiective care să îmi ofere dreptul la o contestație privitoare la drepturile și obligațiile cu caracter civil referitoare la măsurile disciplinare dispuse de ministrul justiției și decise de Curtea Constituțională printr-o decizie definitivă, fără cale de atac”, afirma atunci Kovesi.
Kovesi a fost demisă din funcție în 9 iulie printr-un decret semnat de Klaus Iohannis, după ce o decizie a Curții Constituționale a statuat că „Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”.
Procedura a demarat în 22 februarie 2018, când ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader, a anunțat că declanșează procedura de revocare a procurorului şef al DNA Laura Codruța Kovesi, prezentând un raport cu 20 de „acte și fapte de netolerat într-un stat de drept”.