Război în Ucraina, ziua 1120: Zelenski și Trump au discutat despre următorii pași în negocierile de pace / Rusia și Ucraina au schimbat 372 de soldați într-un schimb de prizonieri / Moscova și-a continuat atacurile după armistițiul convenit de președintele american și Vladimir Putin

Zelenski a anunțat, după ce a discutat telefonic cu Donald Trump, că a fost de acord să oprească loviturile asupra infrastructurii energetice ruse, după ce Vladimir Putin a agreat același lucru în conversația telefonică avută marți cu președintele american. Liderul de la Kiev a mai spus că o întâlnire între echipele de negociere ale Ucrainei și SUA poate avea loc în Arabia Saudită în zilele următoare. Și Consilierul național pentru securitate al SUA, Mike Waltz, a declarat că a fost de acord cu omologul său rus, Yuri Ushakov, ca cele două părți să poarte noi discuții la Riad. Totodată, Rusia și Ucraina au schimbat 372 de soldați într-un schimb de prizonieri mediat de Emiratele Arabe Unite.
HotNews a transmis LIVETEXT evoluțiile din a 1120-a zi a războiului din Ucraina:
Președintele american Donald Trump a sugerat în discuția telefonică purtată cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski că deținerea de către americani a centralelor electrice din Ucraina ar putea contribui la asigurarea securității acestora, conform unui rezumat al discuției prezentat de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, în cadrul unui briefing de presă, notează The Kyiv Independent.
O întâlnire între echipele de negociere ale Ucrainei și SUA poate avea loc în Arabia Saudită în zilele următoare pentru a discuta aspectele tehnice ale unui armistițiu, a declarat Zelenski după discuția cu Trump.
Statele Unite vor ajuta Ucraina să-și procure mai multe sisteme de apărare antiaeriană, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, la câteva ore după convorbirea telefonică dintre președintele american Donald Trump și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP, conform Agerpres.
„Președintele Zelenski a cerut sisteme de apărare antiaeriană (…) și președintele Trump a acceptat să colaboreze cu el pentru a vedea ce este disponibil, în special în Europa”, a spus Karoline Leavitt, care a adăugat că „schimbul de informații militare pentru apărarea Ucrainei va continua”.
Zelenski a descris convorbirea purtată cu Trump miercuri drept „deschisă” și „foarte substanțială”.
Conform BBC, liderul de la Kiev a transmis, după apelul cu Trump, că pacea durabilă poate fi obținută în acest an „împreună cu America, cu președintele Trump și sub conducerea americană”, cât și că încheierea loviturilor asupra infrastructurii energetice și a altor infrastructuri civile este „unul dintre primii pași către încheierea completă a războiului”. „Am susținut acest pas, iar Ucraina a confirmat că suntem pregătiți să-l implementăm”, a precizat Zelenski.
Volodimir Zelenski a anunțat că autobuzele care îi transportă pe cei 175 de soldați ucraineni eliberați miercuri în cadrul unui schimb de prezionieri cu Rusia au ajuns în regiunea Cernihiv, în nordul țării – unii dintre ei sunt „grav răniți”, a scris el pe X, conform BBC.
Președintele american Donald Trump a declarat miercuri că a discutat cererile și nevoile Rusiei și ale Ucrainei pentru un acord de pace într-o convorbire de o oră cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Mare parte din discuție s-a bazat pe apelul făcut ieri (nr. marți) cu președintele Putin pentru a alinia atât Rusia, cât și Ucraina în ceea ce privește cererile și nevoile lor”, a declarat Trump într-o postare pe rețeaua sa de socializare Truth Social.
„Suntem foarte mult pe drumul cel bun”, a adăugat Trump.
Consilierul național pentru securitate al SUA, Mike Waltz, a declarat că a fost de acord cu omologul său rus, Yuri Ushakov, ca cele două părți să poarte noi discuții la Riad, în Arabia Saudită, pentru a „extinde încetarea parțială a focului obținută de președintele Trump din partea Rusiei”, notează The Guardian.
„Am discutat astăzi cu omologul meu rus, Yuri Ushakov, despre eforturile președintelui Trump de a încheia războiul din Ucraina. Am convenit ca echipele noastre tehnice să se întâlnească la Riad în următoarele zile pentru a se concentra pe implementarea și extinderea încetării parțiale a focului obținută de președintele Trump din partea Rusiei”, a anunțat Waltz.
Rusia și Ucraina au schimbat 372 de soldați într-un schimb de prizonieri mediat de Emiratele Arabe Unite, a anunțat miercuri Ministerul Apărării din Rusia, potrivit AFP.
Moscova a returnat 175 de prizonieri de război ucraineni, precum și „22 de prizonieri de război grav răniți, care au nevoie de asistență medicală de urgență”, în timp ce Kievul a returnat 175 de soldați ruși, a declarat Ministerul Apărării din Rusia.
Președintele american Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski vor discuta la telefon astăzi, au confirmat Casa Albă și liderul de la Kiev.
Într-o conferință de presă susținută la Helsinki, Zelenski a spus că preferă să dea detalii despre convorbire abia după ce a aceasta se va încheia, conform The Guardian. Totuși, el a subliniat că este o oportunitate importantă de a reafirma încă o dată că Ucraina dorește pacea, susținând inițiativa lui Trump pentru un armistițiu cât mai extins posibil.
O mișcare discretă a SUA oferă un nou indiciu că Trump vrea să se apropie de Putin. Conexiunea pe care Reuters o face cu România și Călin Georgescu.
Kremlinul a declarat miercuri că președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump au o relație bună și sunt hotărâți să restabilească pas cu pas relațiile ruso-americane, care au fost grav afectate de războiul din Ucraina.
„Pot spune cu un grad ridicat de încredere că președinții Putin și Trump se înțeleg bine, au încredere unul în celălalt și intenționează să lucreze pentru normalizarea pas cu pas a relațiilor ruso-americane”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.
Uniunea Europeană nu a primit până miercuri dimineața informații de la Statele Unite referitoare la progresul negocierilor privind Ucraina între președintele Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin. Șefa diplomației europene Kaja Kallas a declarat că UE încearcă să organizeze discuții pentru a aduna informații de la sursă.
Ea a spus că au existat deja contacte cu oficiali ucraineni, care au fost însă reticenți în a comenta apelul telefonic, în timpul căruia Trump a încercat să-l convingă pe Putin să accepte o încetare a focului în războiul din Ucraina.
Kallas a evaluat informațiile făcute publice atât de Rusia, cât și de SUA și a concluzionat că „Rusia nu își dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesie”. „În acest moment, se pune întrebarea ce se va întâmpla”, a mai spus ea.
„A fost un fel de umilire a lui Trump”. Președintele SUA crede că a avut o discuție „grozavă” cu Putin, europenii și Kievul au văzut cu totul altceva.
Vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, Dmitri Medvedev, a comparat miercuri negocierile dintre Rusia și SUA privind Ucraina cu meniul unei cine.
Crin Antonescu nu vrea trupe românești de menținere a păcii în Ucraina
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidenţiale, afirmă că România are puţine efective militare şi „în general, trupele de menţinere a păcii nu se iau din statele vecine”.
„Nu trupe aş vrea să trimit în Ucraina, ci firme, dacă se poate. Companii din România, care să lucreze la reconstrucţia Ucrainei”, spune Crin Antonescu.
Situația din regiunea rusă Belgorod ce se învecinează cu Ucraina rămâne dificilă, a declarat miercuri guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, la o zi după ce Moscova și forțele sale au respins încercările trupelor Kievului de a trece frontiera.
„Situația din raionul Krasnoiarujskii rămâne dificilă”, a anunțat Gladokov, guvernatorul acestei regiuni din sud-vestul Rusiei, într-o postare video pe Telegram.
Cel puțin un soldat a fost ucis într-un bombardament asupra raionului Krasnoiarujskii, a adăugat guvernatorul regiunii Belgorod. „În urma bombardamentului, un soldat din unitatea ‘Orlan’ a fost ucis și patru persoane au fost rănite”, a anunțat guvernatorul pe Telegram, adăugând că există răniți și în alte zone ale regiunii.
Administraţia Trump a pus capăt unei iniţiative finanţată de către Guvernul american şi condusă de către Humanitarian Research Lab de la Universitatea Yale (Yale HRL), lansată în urma unei deportări masive de copii din Ucraina, anunţă aleşi democraţi, care cer administraţiei să restabilească acest program care ajută la căutarea a mii de copii ucraineni răpiţi în Rusia şi să folosească sancţiuni pentru a-i pedepsi pe cei care se fac vinovaţi.
Prin această decizie, cercetătorii au pierdut accesul la informaţii – imagini din satelit şi alte date – despre aproximativ 30.000 de copii răpiţi în Ucraina.
Informaţii despre oprirea programului şi scrisoare au fost dezvăluite de cotidianul The Washington Post (WP).
Aceste dezvăluiri au intervenit în ziua în care preşedintele american Donald Trump a convenit un acord cu privire la un armistiţiu limitat între Rusia şi Ucraina cu omologul său rus Vladimir Putin.
Germania nu e impresionată de armistițiul anunțat de Trump și Putin
Germania îl acuză miercuri pe preşedintele rus Vladimir Putin că „joacă un joc”, în urma unor noi atacuri ruseşti denunţate de către Ucraina, la o zi după un acord în vederea unui armistiţiu limitat, convenit de către preşedintele rus cu omologul său american Donald Trump într-o convorbire telefonică.
„Am constatat că atacurile împotriva infrastructurilor civile nu au scăzut deloc în prima noapte după acest apel telefonic aşa-zis revoluţionar şi formidabil”, declară într-un intrviu televizat ministrul german al Apărării Boris Pistorius.
Acordul lui Trump cu Putin privind Ucraina „nu înseamnă nimic”, declară ministrul german, iar atacurile împotriva civililor continuă, relatează ZDF. Boris Pistorius a a catalogat drept un „zero” acordul între Trump şi Putin în vederea suspendării atacurilor reciproce ruse şi ucrainene vizând instalaţii energetice pe o perioadă de 30 de zile.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, a sublinat, miercuri, importanţa dialogului pentru rezolvarea crizei din Ucraina, în urma conversaţiei dintre preşedintele american Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit EFE, citată de Agepres.
„De la începutul crizei, China a susţinut rezolvarea conflictului prin dialog şi negocieri. Susţinem toate eforturile menite să ducă la o încetare a focului deoarece credem că acesta este un pas necesar către pace”, a răspuns purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, întrebată despre conversaţia telefonică dintre Trump și Putin.
Emisarul special al președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a declarat la Fox News că discuțiile de încetare a focului în Ucraina vor continua la Jeddah, în Arabia Saudită, pe 23 martie.
Potrivit acestuia, secretarul de stat american Marco Rubio și consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, Mike Walz, vor călători din nou în Arabia Saudită pentru a reprezenta Washingtonul. Tema principală a întâlnirii a fost detalierea acordurilor cu Moscova, în special în ceea ce privește încetarea focului timă de 30 de zile.
Întrebat despre încetarea atacurilor asupra infrastructurii energetice și a țintelor din Marea Neagră, Witkoff a spus că „rușii sunt acum de acord cu ambele lucruri”. „Sper foarte mult că și ucrainenii vor fi de acord cu acest lucru”, a adăugat emisarul special al lui Trump.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat drept o „nebunie” situația legată de convorbirile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană cu privire la posibilitatea confiscării bunurilor rusești înghețate.
„Conform rapoartelor din presă, care nu au fost infirmate, fie are loc în prezent, fie tocmai a avut loc, fie va avea loc în zilele următoare, între Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externă, Kallas, și britanicii de la nivelul înalt corespunzător (…) pe tema cum ar trebui să se împartă și cum ar trebui să sechestreze și să fure bunurile rusești”, a spus Zaharova la radio Sputnik .
„Nebunia acestei întâlniri este că Marea Britanie nu este membră a Uniunii Europene, iar Uniunea Europeană divorțează Marea Britanie de mult timp și împărtășește toate aceste pierderi și costuri”, a subliniat Zaharova. „Ce legătură are asta cu două entități care nu au nicio relație una cu cealaltă și cu banii unei terțe entități care nu se află, de asemenea, în nicio relație?”, a întrebat ea retoric.
Ce a spus Zelenski despre noile atacuri rusești asupra Ucrainei
„Aceste atacuri nocturne ale Rusiei sunt cele care ne distrug energia, infrastructurile şi viaţa normală în Ucraina. Iar faptul că această noapte nu a fost o excepţie arată că trebuie să exercităm presiuni asupra Rusiei pentru binele păcii”, a spus Volodimir Zelenski, potrivit sursei citate.
Președintele Ucrainei nu acuză însă niciun atac direct vizând structuri energetice ucrainene.
Tot în noaptea de marți spre miercuri, după convorbirea telefonică dintre Vladimir Putin și Donald Trump, Ministerul rus al Apărării a anunțat că armata rusă a interceptat și distrus 57 de done ucrainene. Treizeci şi cinci de drone au fost distruse deasupra regiunii de frontieră Kursk, iar altele deasupra regiunilor Orel, Tula, Briansk şi Mării Azov, a anunțat pe Telegram ministerul.
Trump și Putin au stabilit un acord marți seară. Zelenski: „Cred că va fi corect să avem o conversație cu președintele Trump”
Casa Albă a confirmat marți seară că Rusia a fost de acord cu o încetare a focului limitată, pentru 30 de zile, în domeniul energiei și al infrastructurii în Ucraina, ca parte a inițiativei conduse de SUA de a pune capăt invaziei ruse din Ucraina, scriu The Guardian și Sky News. Cei doi lideri au convenit ca negocierile pentru încetarea totală a focului și pentru încheierea unui acord de pace să înceapă imediat, dar Kremlinul a transmis ulterior că președintele Putin are mai multe condiții.
Comunicatul oficial al Kremlinului, în limba rusă, transmis ulterior, este mai amplu și ne oferă o privire asupra argumentelor lui Putin, dar și o listă lungă de condiții și cereri din partea lui, potrivit The Guardian.
Conform versiunii Kremlinului, partea rusă „a subliniat o serie de puncte semnificative” care necesită o analiză suplimentară, inclusiv cu privire la „controlul efectiv” asupra oricărei încetări a focului de-a lungul liniei de conflict și la cererea Rusiei de a opri mobilizarea ucrainenilor și reînarmarea forțelor sale armate, alături de cererea sa mai amplă de a „elimina cauzele profunde ale crizei”.
Într-o primă reacție după convorbirea celor doi președinți, Volodimir Zelenski a declarat marți că Ucraina va sprijini propunerea SUA privind stoparea atacurilor asupra infrastructurii energetice ruse și a spus că speră să vorbească cu liderul american Donald Trump despre discuțiile acestuia cu președintele rus Vladimir Putin, informează Reuters.
„Cred că va fi corect să avem o conversație cu președintele Trump și vom ști în detaliu ce le-au oferit rușii americanilor sau ce le-au oferit americanii rușilor”, le-a spus Zelenski reporterilor în cadrul unui briefing online.
„Cele două părți, Ucraina și Rusia, sunt capabile să nu bombardeze infrastructura energetică. Partea noastră va sprijini acest lucru”, a adăugat Zelenski.