Sari direct la conținut

Ziarele se revolta ca motoarele de cautare le fura painea

Google, Yahoo si alte motoare de cautare paraziteaza pe urma continuturilor jurnalistice ale profesionistilor fara sa plateasca. Editurile de presa tiparita se revolta si intra in actiune comuna. Asociatia Mondiala a Ziarelor a organizat o „celula de criza” si intentioneaza sa contacteze Comisariatul UE responsabil pentru mass-media.

Intr-un comunicat de presa al World Association of Newspapers (WAN), citat de publicatia germana Spiegel, se spune ca „motoarele de cautare in Internet si-au conceput modelul de functionare in mare parte pentru a prelua continuturi de presa in mod gratuit.”

Presedintele WAN, Gavin O`Reilly, considera ca aceste motoare de cautare exista si profita de pe urma jurnalistilor, a presei traditionale

si a redactorilor ei. WAN are sediul la Paris si se daclara o organizatie globala pentru industria presei, reprezentand 18.000 de ziare, 11 agentii de presa si avand membri in 72 de asociatii de presa nationale (printre care si asociatia nationala a editurilor de presa germane, Bundesverband Deutscher Zeitungsverleger).

Desi serviciile pe care le ofera Google sau Yahoo nu sunt numai de presa, acestea aterizeaza sistematic intr-un cazan de stiri si materiale de presa pentru care nu platesc nici un ban. Desi, conceperea si redactarea lor presupune, desigur, costuri substantiale.

Dupa relatarile Spiegel, agentia de presa franceza AFP a actionat recent in instanta pe Google, deoarece motorul de cautare de stiri al acestuia din urma lezeaza dreptul de autor, preluand fara acordul publicatiilor de presa titluri, stiri si fotografii.

Aceasta initiativa este pana acum singulara in protectia drepturilor de autor a producatorilor de stiri fata de Motorasele de Cautare. Sesizarea WAN ar fi fost trimisa insa recent la comisarii UE pe probleme de media, Charlie McCreevy si Viviane Reding.

Presedintele WAN, O`Reilly, considera ca motoarele de cautare „nu sunt institutii caritative de informatii”, ci structuri comerciale, fundamental orientate inspre profit. WAN se mai arata ingrijorata si de faptul ca Marile Motoare considera o restrictie a accesului si preluarii lor de stiri drept „cenzura a unui regim de presa represiv”.

Acest conflict apare in contextul unei problematici mai largi a mass-media traditionale, puternic concurate de Internet si publicatiile online.

Renumitul Washington Post, in cautare de solutii, a incercat chiar experimentul „jurnalismului alternativ al comunitatii”, in care cititorii sa devina redactorii propriilor rubrici si pagini de ziar.

In lansarea platformei experimentale, s-a mizat pe motivatia profesionala a participantilor si voluntariatul acestora, intr-un context de lucru neorientat spre profit.

Dupa mai putin de doua luni, experimentul a fost abandonat, din motive de…decenta. Redactia Washington Post n-a mai putut face avalansei de injurii, jigniri ale „autorilor” intre ei, si, in general, valului de violenta si promiscuitate verbala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro