Sari direct la conținut

"Ziua in care Pamantul se opri"

HotNews.ro

La ora la care se numara cele mai proaste filme ale anului, iacata si acest SF colaj care i-ar adormi pe Spielberg si pe Besson deopotriva, si l-ar face pe E.T. sa nu-si mai propuna sa revina pe Terra veci-pururi. Daca v-ati intrebat cat de rau poate da Keanu Reeves pe ecran si cat de prost poate juca, ei bine, e momentul sa-l vedeti in postura de extraterestru, stand in cadru, cum spunea o colega azi la vizionare, „ca lemnu'”.

Filmul te lamureste din primele minute cam pe unde se situeaza. Dar, desi amesteca „Al cincilea element” cu „E.T.”, „Ziua Independentei” si „Razboiul lumilor”, este totusi un SF cu „update”-uri ecologiste. Din aceeasi paradigma cu cel mai recent rateu al lui M.Night Shyamalan, „The Happening”.

Adica noi, oamenii, atata ne-am batut joc de resursele Pamantului incat ori natura-mama incepe sa se zvarcoleasca sub noi (ca in „The Happening”), ori se manie extraterestrii si vin sa ne dea cu ceva-n cap – ca in filmul de fata.

In aceasta simfonie globala ecologista – care mie imi suna tot mai mult ca o chestie bigota -, filmul realizat de Scott Derrickson nu aduce, evident, nimic nou. Un scenariu atat de lipsit de inspiratie si de originalitate, combinat cu o regie nesigura condamna toti actorii.

Jennifer Connelly pare mult prea lirica si prea patrunsa pentru cat de varza e povestea, Kathy Bates se straduieste sa nu fie mai mult decat rece si eficienta – cum o cere rolul secretarului de Stat al Apararii, iar Keanu Reeves e de departe la cea mai slaba prestatie din cariera.

Tot declara la un moment dat ca se simte uneori printre oameni ca un extraterestru. Zeii s-au indurat si i-au dat un rol de extraterestru. Dar imobilitatea lui de joc face si un personaj „nemuritor si rece” sa para stangaci. Poate urmatorul rol care i s-ar putea propune actorului va fi cel de dulap sau de cuier.

Pana la urma, am convenit cu un coleg de la „Time Out”, cel mai bine a jucat extraterestrul fara chip, care e un fel de masina masiva si intunecata care arunca un fascicul ucigas si rosu prin fanta ochilor. Cand oamenii il supara rau de tot, el explodeaza in nenumarate musculite de otel care incep sa devore Pamantul.

Trimis pe Pamant sa faca ordine prin distrugere, extraterestrul interpretat de Keanu Reeves nu poate fi induiosat decat de iubirea unei femei savant pentru fiul ei vitreg.

Desfasurarea actiunii e atat de lipsita de logica si atat de gaurita incat e suficient ca femeia sa-l roage de doua ori cu ochii inlacrimati (ultima oara de pe mormantul sotului) pentru ca E.T.-ului sa i se inmoaie inima.

Crezand ca si spectatorii sunt la fel de impresionabili ca extraterestrul, regizorul ne mai vara si un santaj sentimental in cursul caruia copilul si mama sunt patrunsi de musculite si salvati in extremis (sanchi) de extraterestru.

Nu pot decat sa cred ca acest film a fost scris in perioada de greva de la Hollywood, cand scenaristii erau cu pancartele in strada si imaginau povesti la misto, pe genunchi.

„Ziua in care Pamantul se opri”/”The Day the Earth Stood Still” – 2008, regia Scott Derrickson , cu: Keanu Reeves, Jennifer Connelly, Kathy Bates, John Cleese. Pe ecranele romanesti din 12 decembrie

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro