Sari direct la conținut

„Ziua naţională a copiilor decedaţi”, instituită prin lege în România / Părinții pot primi consiliere psihologică gratuită

plen Camera, Foto: cdep.ro
plen Camera, Foto: cdep.ro

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege prin care este instituită „Ziua părinților de îngeri”. Actul normativ prevede ca 15 octombrie să devină „ziua comemorării copiilor decedați în timpul sarcinii, la naştere sau până la vârsta majoratului”.

„Se instituie ziua de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată „Ziua părinţilor de îngeri”. În scopul marcării „Zilei părinţilor de îngeri”, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza evenimente şi activităţi publice”, prevede proiectul de lege.

Zece şedinţe gratuite de consiliere psihologică pentru părinții copilului decedat

Actul normativ stipulează ca „părinţii copilului decedat să beneficieze de zece şedinţe de consiliere psihologică gratuite, pe o perioadă de şase luni de la respectiva dată”.

Decontarea şedinţelor de consiliere psihologică se realizează de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Finanţarea acestor cheltuieli se asigură de la bugetul de stat sau din alte surse de finanţare, inclusiv fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, potrivit legii, prin Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prevede actul normativ.

„În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Sănătăţii elaborează normele metodologice de punere în aplicare a acestor prevederi, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului”, .

Proiectul de lege este inițiat de 66 de parlamentari de la toate partidele politice și a fost votat cu unanimitate de voturi, mai exact 260 de voturi. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz iar legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

  • Actul normativ poate fi consultat AICI

Care sunt argumentele

În expunerea de motive, inițiatorii invocă faptul că state precum SUA, Canda, Astralia sau Marea Britanie comemorează anual, pe data de 15 octombrie, copiii decedați în timpul sarcinii,la naștere sau în primul an de viață (din cauza unor afecțiuni congenitale).

Inițiatorii explică că introducerea unei zi de comemorare are scopul de „a promova o mai mare conștientizare a fenomenului și sprijin pentru aproximativ 1 din 4 familii ale căror vieți sunt revocate irevocabil de moartea copiilor lor în timpul sarcinii, la naștere sau în primul an de viață”.

Părinții vor putea beneficia de ședințe gratuite

În expunerea de motive se face referire și la faptul că „asigurarea ședințelor de consiliere psihologică este un efort minimal din partea statului, dar care pentru beneficiari poate face diferența dintre o viață normală și una definitiv traumatizantă”.

  • „Efectele unui astfel de eveniment traumatizant includ depresia, anxietatea, schimbările în relațiile sociale, dezvoltarea unor mecanisme de adaptare nesănătoase și tulburarea de stres posttraumatic. Aceste efecte sunt adesea subestimate, înțelese greșit sau trecute cu vederea și numai profesioniștii din domeniul psihoterapiei ar putea contribui decisiv la redresarea emoțională resimțită de enorma pierdere (…).
  • În mod cert, inițiativa propusă nu presupune un pachet amplu de resurse alocate și nu provoacă efecte masive asupra sistemului sanitar. În schimb, efectele benefice asupra părinților îndoliați vor juca un rol esențial în susținerea lor și în prevenirea unor depresii care pot avea consecințe grave”.

Peste 1.900 de copii au murit în anul 2022. Care este impactul bugetar al legii

Inițiatorii au argumentat necesitatea și prin cifrele oficiale de la Institutul Național de Statistică (INS) privind mortalitatea în categoria de vârstă 0-19 ani.

  • „Utilizând drept de referință anul 2022, observăm un număr de aproximativ 1.950 de decese în categoria de vârstă vizată. Presupunând că din totalul acestor decese, 50 sunt încadrate în categoria de vârstă 18-19 ani.
  • Din totalul de 1.900 de persoane, presupunând că persoanele decedate au ambii părinți în viață și ambii optează pentru toate ședințele de terapie permise de prezenta lege, am avea un total de 1.900*2*10=38.000 ședințe de psihoterapie decontate într-un an.
  • Presupunând că prețul unei ședințe de terapie este de 150/lei pe ședință, ar rezulta un impact bugetar de maximum 5.700.000 lei. În realitate, impactul bugetar va fi semnificativ mai mic, fiind puțin probabil ca toți părinții de îngeri să solicite ședințele de psihoterapie asigurate de stat”, explică inițiatorii legii.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro