Privatizarea Petrom se amana
Dupa indelungi amanari, discutii si controverse s-a dat ultimul termen pentru semnarea contractului de privatizare pentru SNP Petrom. Ministrul de stat, Dan Ioan Popescu, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca in maxim zece zile se va semna mult asteptatul contract de privatizare cu OMV.
„Sper ca miercuri cel tarziu sa se publice in Monitorul Oficial hotararea de Guvern privind privatizarea Petrom si apoi presedintele Consiliului de Administratie al OMV va stabili data semnarii contractului“, a precizat Popescu.
In ceea ce priveste pretul de achizitie si clauzele contractuale, ministrul Economiei a precizat ca vor fi anuntate numai cand contractul va fi semnat. Potrivit unor surse din minister, pretul de achizitie ar fi de aproximativ 1-2 miliarde de euro.
Privatizarea celei mai mari companii din Romania a dus la numeroase scandaluri atat intre magnatii tarii, cat si intre marile grupuri petroliere din toate colturile lumii. Statul s-a folosit de toate mijloacele pentru a face societatea cat mai atractiva pentru ofertanti.
Astfel, pe langa datoriile la stat, au fost anulate si datoriile la asigurarile sociale si de sanatate, la fondul de somaj, cat si esalonarea platilor aferente dividentelor datorate statului roman pentru anii 2000 si 2001 pe o perioada de cel mult cinci ani.
Pe langa prelungirile privind depunerea dosarelor si a ofertelor, semnarea contractului a fost amanata si de scandalurile politice din ultima perioada. Acum, cand termenele au devenit presante, au aparut interese si din partea salariatilor.
Astfel, astazi, are loc la Ministerul Economiei si Comertului ultima discutie in legatura cu situatia salariatilor si a dreptului acestora de a intra in posesia a 10% din actiunile societatii. Aceasta runda de negocieri s-a facut la cererea presedintelui Federatiei Sindicatelor Libere Independente Petrom, Liviu Luca.
La intalnire va participa directorul general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, ministrul Economiei, Dan Ioan Popescu, si directorul general al Petrom, Gheorghe Constantinescu.
„Vor fi prezentate in detaliu o serie de prevederi din contractul de vanzare-cumparare, contractul colectiv de munca si alte aspecte pe care Liviu Luca va considera necesar sa le discute“, a precizat Dan Ioan Popescu.
Pe de alta parte, termenul a fost amanat si de interesele micilor actionari si ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, care are dreptul de conversie a unei creante de 100 de milioane de dolari in 5% din actiunile Petrom.
In prezent, statul are 93% din actiuni, in timp ce restul de 7% sunt impartite in proportii aproximativ egale intre fondurile de investitii, sindicalisti si cuponari.