INTERACTIV Coronavirus: România vs. Europa. Cum stă fiecare țară în perioada marilor „relaxări”. Graficul comparativ al cazurilor / Îmbolnăvirile și decesele raportate la 100.000 de locuitori

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 20 mai 2020, 8:09 Actualitate | Coronavirus


Corinavirus - Romania vs Europa
Foto: Captura de ecran
Într-o perioadă în care mai toate statele europene eu început să relaxeze restricțiile și măsurile luate pentru a preveni infecția cu noul coronavirus, inclusiv România trecând de la starea de urgență la starea de alertă și ridicând restricțiile de deplasare, situația pandemiei la nivelul continentului pare că se apropie de o aplatizare. După 84 de zile de la primul caz confirmat de coronavirus, România se află totuși mult mai jos pe graficul îmbolnăvirilor decât se regăseau majoritatea țărilor vest-europene în același moment. Același lucru e valabil și în cazul deceselor confirmate. În același timp, Ungaria și Bulgaria, țări vecine României, se află la rândul lor mult mai jos pe toate graficele.

În a 69-a zi de la primele 30 de cazuri raportate, în România erau confirmate oficial puțin peste 17.000 de cazuri de coronavirus. Comparativ, în Ungaria, în a 64-a zi de la primele 30 de cazuri erau confirmate peste 3.500 de cazuri, iar în Bulgaria erau confirmate circa 2.100 de cazuri.

În același moment de comparație cu România (a 69-a zi de la primele 30 de cazuri), Italia și Spania aveau amândouă peste 200.000, Germania circa 150.000, iar Marea Britanie trecuse și ea deja de 200.000.

Dacă privim însă datele confirmate relativ la suta de mii de locuitori, observăm cum graficul se mai comprimă și România se apropie mai mult de curba țărilor vest-europene. Comparativ cu statele din jur, România avea aproape 80 de cazuri la suta de mii de locuitori, în timp ce Ungaria avea 36, iar Bulgaria 32.

În ceea ce privește numărul de morți, România a înregistrat peste 1.100 de morți în același moment comparativ în care în Italia, Spania, Franța și Marea Britanie erau deja peste 25.000 de victime.

Situația deceselor la suta de mii de locuitori pune România (5,25) mult mai aproape de curba Germaniei (9,98), cu Ungaria (4,72) fiind cam în același loc pe grafic ca țara noastră, urmând o creștere mai pronunțată. Bulgaria era în urmă cu 1,58 de decese cu COVID-19 raportate la suta de mii de locuitori.

Sigur, numărul total al cazurilor confirmate ține strâns și de modul și intensitatea cu care fiecare stat testează populația. În această privință, România a ajuns să testeze din ce în ce mai mult, înregistrând numeroase zile cu peste 8000 de teste efectuate, cu vârfuri de peste 11.000, dar și cu zile „slabe” în care abia au fost contabilizate 3-4.000 de teste.

În total, de la debutul pandemiei de coronavirus în țara noastră au fost efectuate peste 322.000 de teste.

Spre comparație, Ungaria a raportat peste 138.000 de teste, în timp ce Germania are oficial realizate peste 3,1 milioane de teste. Italia a făcut și ea peste 3,1 milioane de teste, Spania au făcut peste 3 milioane de teste, iar Franța a raportat peste 1,3 milioane de teste realizate. Bulgaria, în schimb, avea realizate circa 66.000 de teste până pe 19 mai.

Vezi aici o statistică ce privește numărul de teste pentru coronavirus realizat de fiecare țară europeană (inclusiv raportat la 1 milion de locuitori).

 • Graficul a fost realizat de comunitatea geo-spatial.org și conține date oficiale din România și din alte state din Europa (cu un decalaj de o zi). Vezi mai multe date pe covid19.geo-spatial.org.
 • Scara folosită în grafice este una LOGARITMICĂ
 • Click sau duceți cursorul mouse-ului pe bulinele fiecărei țări pentru cifra exactă!


---

*separatorul virgulă indică zecimalele calculate

---

---

*separatorul virgulă indică zecimalele calculate


---

Numărul zilnic cumulat de cazuri confirmate în Europa:


----


GRAFICUL TESTĂRILOR ÎN ROMÂNIA

---

Numărul de teste coronavirus efectuate de fiecare țară din Europa:

(statistică realizată cu informații în 13 mai, exceptând unele state precum Spania, Franța sau Olanda care nu raportase oficial la acel moment)

Statistic: Number of coronavirus (COVID-19) tests carried out in Europe as of April 12, 2020, by country | Statista
Find more statistics at Statista


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26429 vizualizari

 • -14 (20 voturi)    
  România (Miercuri, 20 mai 2020, 8:16)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Cea mai rea statistică din regiune. E nrma - sistemul de sanatate e unul mizerabil și șpăgar.
  • +4 (12 voturi)    
   right (Miercuri, 20 mai 2020, 10:27)

   Wheelwright [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Am vrut sa-ti spun ca suntem tara din regiune cu cei mai multi cetateni in tarile rau lovite de Covid (Italia, Spania, UK), dar apoi mi-am amintit ca desi virusul a venit de acolo, a crescut exponential in spitalele din Romania, unde nu au existat norme minime de protectie sau circuite.
   Ulterior ne-am adaptat si noi (la asta suntem buni, sa ne adaptam) si s-a reusit sa se tina sub control totul, dar asta e adevarul, suntem cea mai lovita tara din regiune.
  • +9 (11 voturi)    
   Romania a reactionat repede si bine (Miercuri, 20 mai 2020, 11:30)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Am facut mai multe teste decat oricare tara din jurul nostru si suntem la acelasi nivel de teste ca Franta si peste cel al Olandei, raportat la numarul de locuitori !
   Asta in conditiile in care nici una din tarile din jur nu are o Diaspora atat de numeroasa si nu a avut un val de intoarceri din zonele rosii.

   Guvernul minoritar al PNL-ului, in acord cu Parlamentul (care a votat starea de urgenta), a luat masuri de restrictie severe, mult mai dure decat in majoritatea tarilor europene, stopand valul de contaminari care s-a declansat odata cu revenirea in tara a sute de mii de romani (zilieri, clanuri de romi, muncitori fara acte) din zonele "rosii" ale Europei (Italia si Spania).

   Numarul de contaminari certificate medical, al spitalizarilor, al cazurilor active ramane in medie de 15-20 de ori mai mic decat in tarile vest-europene care au esuat vizibil (cu zeci de mii de morti in sisteme medicale mult mai performante ca ale Romaniei)

   Singura certitudine e cea data de numarul de morti Covid19, din cauza politicilor de testare si raportare foarte diferite de la o tara la alta (vezi scandalul cu Belgia, Germania, Italia, etc).

   La numarul de victime raportat la populatie suntem pe acelasi palier cu tari ca Ungaria (care a tinut frontierele inchise nu ca noi si nu a primit sute de mii de "italieni si spanioli") sau Germania (laudata ca a avut "plan de pandemie" inca din 2012). Bulgaria nu testeaza si raporteaza decesele dupa model german (strict covid, fara alta boala!).

   Am inceput sa producem in tara echipamente medicale de protectie, am adus si depozitat medicamente folosite acum in tratarea Covid (+ licenta productie Redemsivir la Cluj), am reorganizat spitale si pregatit mai bine personalul medical (pt ca va veni si valul 2 epidemic).

   Raman probleme "sistemice", ca in multe tari UE, legate de subfinantarea/subechiparea cronica a sistemului sanitar si de extrem de slaba pregatire a "managerilor" de spitale (numiti politic si majoritar incompetenti).
 • 0 (18 voturi)    
  Irelevant ... (Miercuri, 20 mai 2020, 8:48)

  Pacientul_2020 [utilizator]

  Aproape irelevant pentru evoluție numărul cumulat de cazuri sau morți.
  Este mai sugestiv numarul de cazuri noi sau numărul de cazuri active.
  • +3 (9 voturi)    
   singura relevanta... (Miercuri, 20 mai 2020, 9:43)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Pacientul_2020

   .. e ca suntem mereu pe la jumate. nici prea-prea, nici foarte-foarte.
 • +2 (12 voturi)    
  daca (Miercuri, 20 mai 2020, 10:09)

  martel55 [utilizator]

  ne uitam la nr de teste raportat la nr de locuitori, vedem ca suntem printre ultimii, toti cei de dupa noi au populatii semnificativ mai mici, in timp ce tari cu popultii mult mai mici sunt in fata noastra.....plus ca mai relevant ar fi numarul de persoane testate, nu numarul de teste, stiind ca unele persoane au ajuns sa fie testate si de 10 ori, deci nu ofera relevanta statistica numarul de teste
 • -5 (13 voturi)    
  fara sens (Miercuri, 20 mai 2020, 10:13)

  Dedalus [utilizator]

  Evolutia epidemiei depinde cel putin de masurile de izolare, de momentul cand sunt luate, de proportia asezarilor rurale si de obiceiurile de intalnire.

  Cum statele din grafic difera intre intre ele din mai toate aceste puncte de vedere, comparatia dintre curbele lor este pur si simplu irelevanta.
 • -1 (9 voturi)    
  Singura relevanta (Miercuri, 20 mai 2020, 10:16)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  o dau mortii. Restul sunt balarii. Si Flutur si Orban s-au testat. Sau printul Charles. Au fost ei "bolnavi" in adevaratul sens al cuvantului? Nu. Erau infectati, nu bolnavi. Ce sens are sa ii pui pe astia in statistici? Pune-i pe aia de la TI si de la morti si esti mai credibil/relevant.
 • +1 (15 voturi)    
  Reprezentarea vizuala a graficelor (Miercuri, 20 mai 2020, 10:37)

  Cristian Udrea [anonim]

  este prost executata. Nu este ok sa pui valoarea de 20 000 cazuri la mijloc in conditiile in care valorile absolute sunt 0 respectiv 200k+. Noi avem valori de 15 ori mai mici ale numarului de imbolnaviri, lucru care nu este sugerat de catre suportul grafic. Statistica 101.
  • -1 (1 vot)    
   Ai auzit (Miercuri, 20 mai 2020, 19:44)

   wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui Cristian Udrea

   de scara logartimica?
   • 0 (0 voturi)    
    Da (Joi, 21 mai 2020, 15:26)

    Cristian Udrea [anonim] i-a raspuns lui wintershadow

    si mi se pare proasta alegerea in aceasta situatie.
 • 0 (10 voturi)    
  Mai comentatorilor (Miercuri, 20 mai 2020, 11:08)

  TrueBlue [utilizator]

  Voi n-aveti serviciu sau "lucrati"de-acasa?!
 • -3 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 20 mai 2020, 11:44)

  [anonim]

  • +1 (9 voturi)    
   Penibil (Miercuri, 20 mai 2020, 12:20)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui

   Hai sa facem pe desteptii cand nu este cazul.Realitatea este ca Romania sta bine,pana acum.Ce ar fi scris aici
   tineretul patriei daca sectiile de ATI ar fi fost depasite ca numar de cazuri,ar fi lipsit medicamentele si s-ar fi murit cu sutele zilnic?Sa-i multumim lui Dumnezeu si doctorilor care trateaza bolnavii!Chiar relaxarea vazuta in Bucuresti confirma ca situatia este buna.Sa vezi ce se piteau toti vitejii,daca la fiecare scara de bloc era acum cate un mort.Guvernul face o treaba buna,
  • +2 (2 voturi)    
   Cifrele nu mint (Miercuri, 20 mai 2020, 14:02)

   zigzag [utilizator] i-a raspuns lui

   Cum cele mai putine teste raportate la numarul de locuitori? Ai 17,271/milion in Romania, similar cu Olanda si imediat sub Suedia si Franta. Sub noi, cu teste mult mai putine, sunt toti vecinii aia pe care ii lauzi: Ungaria, Bulgaria, Polonia, Bosnia, Croatia, Grecia etc. Ca numar total de teste suntem pe locul 15 din 48 in Europa, sub tarile cu populatie mult mai mare ca noi unde, evident, e necesar sa se faca mult mai multe. La decese raportate la populatie suntem pe la jumatatea listei, asta in conditiile in care masurile au fost mai relaxate la noi fata de Bulgaria, Serbia sau Ungaria sau Grecia. Tu de unde iti iei informatiile? De la Sputnik sau de la PSD?
 • +3 (5 voturi)    
  Raportarile astea sunt cu cantec. Ai cati vrei. (Miercuri, 20 mai 2020, 12:34)

  danduta [utilizator]

  Daca testezi mult, vei avea mai multi, implicit si motive de masuri.
  Daca vrei multi decedati, incluzi tot ce a trecut prin zona si a murit din varii motive.
  Adica, omul avea atacuri de cord. A murit de unul (poate murea oricum), dar avand si ceva
  coronavirus, l-ai bifat.
  Motive de masuri.
  Vrei sa relansezi economia? nimic mai simplu.
  Testezi mai rar si retestezi mult.
  Dai voie la internari se pentru alte cauze si restabilesti mersul normal al lucrurilor.
  Morti intra in alta categorie.
  Simplu, nu?
 • 0 (2 voturi)    
  Terminati cu ... (Miercuri, 20 mai 2020, 13:15)

  GabrielNegrila1 [anonim]

  Terminati cu "... si a murit din varii motive." sau " ... oricum murea" sau "... a murit ca avea comorbiditati" , etc. Virusul afecteaza la nivel celular si este normal sa cedeze celulele componente ale organelor care sunt deja afectate ! NU EXISTA om PERFECT SANATOS ! Chiar daca nu ai dureri si te simti excelent organismul tau incepe sa cedeze in diferite zone inca din prima secunda de la nastere, posibil sa ai inca inainte de nastere probleme. Ca acestea ajung sa fie depistate mai devreme sau mai tarziu este alta discutie! Si da, TOTI, murim la un moment dat, nu NOI hotaram cand si cum murim! Putem insa sa facem ca acest lucru sa se intample cat mai tarziu daca suntem ceva mai cumpatati la excese, conducem preventiv, nu credem ca suntem nemuritori, si nu cautam sa ne imbolnavim ptr nu credem ca acest lucru ne afecteaza!


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by