Într-o perioadă în care mai toate statele europene eu început să relaxeze restricțiile și măsurile luate pentru a preveni infecția cu noul coronavirus, inclusiv România trecând de la starea de urgență la starea de alertă și ridicând restricțiile de deplasare, situația pandemiei la nivelul continentului pare că se apropie de o aplatizare. După 84 de zile de la primul caz confirmat de coronavirus, România se află totuși mult mai jos pe graficul îmbolnăvirilor decât se regăseau majoritatea țărilor vest-europene în același moment. Același lucru e valabil și în cazul deceselor confirmate. În același timp, Ungaria și Bulgaria, țări vecine României, se află la rândul lor mult mai jos pe toate graficele.

Corinavirus - Romania vs EuropaFoto: Captura de ecran

În a 69-a zi de la primele 30 de cazuri raportate, în România erau confirmate oficial puțin peste 17.000 de cazuri de coronavirus. Comparativ, în Ungaria, în a 64-a zi de la primele 30 de cazuri erau confirmate peste 3.500 de cazuri, iar în Bulgaria erau confirmate circa 2.100 de cazuri.

În același moment de comparație cu România (a 69-a zi de la primele 30 de cazuri), Italia și Spania aveau amândouă peste 200.000, Germania circa 150.000, iar Marea Britanie trecuse și ea deja de 200.000.

Dacă privim însă datele confirmate relativ la suta de mii de locuitori, observăm cum graficul se mai comprimă și România se apropie mai mult de curba țărilor vest-europene. Comparativ cu statele din jur, România avea aproape 80 de cazuri la suta de mii de locuitori, în timp ce Ungaria avea 36, iar Bulgaria 32.

În ceea ce privește numărul de morți, România a înregistrat peste 1.100 de morți în același moment comparativ în care în Italia, Spania, Franța și Marea Britanie erau deja peste 25.000 de victime.

Situația deceselor la suta de mii de locuitori pune România (5,25) mult mai aproape de curba Germaniei (9,98), cu Ungaria (4,72) fiind cam în același loc pe grafic ca țara noastră, urmând o creștere mai pronunțată. Bulgaria era în urmă cu 1,58 de decese cu COVID-19 raportate la suta de mii de locuitori.

Sigur, numărul total al cazurilor confirmate ține strâns și de modul și intensitatea cu care fiecare stat testează populația. În această privință, România a ajuns să testeze din ce în ce mai mult, înregistrând numeroase zile cu peste 8000 de teste efectuate, cu vârfuri de peste 11.000, dar și cu zile „slabe” în care abia au fost contabilizate 3-4.000 de teste.

În total, de la debutul pandemiei de coronavirus în țara noastră au fost efectuate peste 322.000 de teste.

Spre comparație, Ungaria a raportat peste 138.000 de teste, în timp ce Germania are oficial realizate peste 3,1 milioane de teste. Italia a făcut și ea peste 3,1 milioane de teste, Spania au făcut peste 3 milioane de teste, iar Franța a raportat peste 1,3 milioane de teste realizate. Bulgaria, în schimb, avea realizate circa 66.000 de teste până pe 19 mai.

Vezi aici o statistică ce privește numărul de teste pentru coronavirus realizat de fiecare țară europeană (inclusiv raportat la 1 milion de locuitori).

  • Graficul a fost realizat de comunitatea geo-spatial.org și conține date oficiale din România și din alte state din Europa (cu un decalaj de o zi). Vezi mai multe date pe covid19.geo-spatial.org.
  • Scara folosită în grafice este una LOGARITMICĂ
  • Click sau duceți cursorul mouse-ului pe bulinele fiecărei țări pentru cifra exactă!

NOTĂ: Nu se vede bine pe mobil sau vrei să-l vezi mare, într-o fereastră separată? Click aici pentru graficul cazurilor din Romania vs Europa.

---

Nu se vede bine pe mobil sau vrei să vezi graficul mare, într-un tab separat? Click aici pentru Graficul cazurilor de coronavirus raportat la 100.000 de locuitori. Romania vs Europa

*separatorul virgulă indică zecimalele calculate

---

Nu se vede bine pe mobil sau vrei să vezi graficul mare, într-un tab separat? Click aici pentru Graficul deceselor de coronavirus. Romania va Europa

---

Nu se vede bine pe mobil sau vrei să vezi graficul mare, într-un tab separat? Click aici pentru Graficul deceselor de coronavirus la 100.000 de locuitori. Romania vs Europa

*separatorul virgulă indică zecimalele calculate

---

Numărul zilnic cumulat de cazuri confirmate în Europa:

Vrei să vezi graficul de mai jos mai mare, într-o fereastră nouă? Nu se vede bine pe mobil? Click aici.

----

GRAFICUL TESTĂRILOR ÎN ROMÂNIA

Vrei să vezi graficul mare, într-un tab separat? Click aici pentru Numărul de teste de coronavirus făcute zilnic în România pe plaftorma Graphs.ro.

---

Numărul de teste coronavirus efectuate de fiecare țară din Europa:

(statistică realizată cu informații în 13 mai, exceptând unele state precum Spania, Franța sau Olanda care nu raportase oficial la acel moment)

Statistic: Number of coronavirus (COVID-19) tests carried out in Europe as of April 12, 2020, by country | Statista

Find more statistics at Statista