Mai multe ONG-uri au contestat trei candidati la sefia Consiliului pentru Combaterea Discriminarii: Parlamentul vrea sa numeasca pe ascuns conducerea CNCD
APADOR-CH, Coalitia anti-discriminare si alte 17 ONG-uri au contestat trei dintre candidatii la pozitia de membru in Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), anunta organizatiile. Acestea acuza de asemenea si lipsa transparentei in procesul de numire de noi membri in Consiliul. Precizam ca in luna aprilie expira mandatele a sase dintre membrii Colegiului director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, iar pe aceste pozitii si-au depus candidatura 18 persoane. Vezi in articol cine sunt candidatii in forul de conducere al CNCD, care sunt partidele care i-au nominalizat. Legislatia prevede ca „la numirea membrilor Colegiului director se va urmari ca minimum doua treimi dintre acestia sa fie licentiati in stiinte juridice”.
Marti, 24 martie 2015, Comisia juridica si Comisia pentru egalitatea de sanse din Senat ii vor audia in sedinta comuna pe candidatii la functia membru in Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), potrivit agendei publicate pe site-ul Senatului.
Colegiul director al CNCD este forul decizional in constatarea existentei faptelor de discriminare si de sanctionarea acestora. Colegiul este format din 9 membri cu rang de secretar de stat, care sunt propusi si numiti de catre cele doua Camere ale Parlamentului, in sedinta comuna. Durata mandatului membrilor Colegiului Director este de 5 ani.
In luna aprilie, mandatele a 6 membri expira, iar pe pozitiile acestea si-au depus candidatura 18 persoane. Din Colegiul in functie in acest moment vor ramane Theodora Bertzi, Maria Lazar si Istvan Haller [acesta din urma jurist], potrivit Mediafax. Candideaza pentru un nou mandat actualul presedinte al CNCD, Csaba Asztalos, precum si membrii Claudia Popa, Cristian Jura si Luminita Gheorghiu.
Legea prevede ca „la numirea membrilor Colegiului director se va urmari ca minimum doua treimi dintre acestia sa fie licentiati in stiinte juridice„. Cum dintre cei trei care raman pe functii doar unul este jurist, inseamna ca 5 dintre cei 6 candidati care vor fi numiti in Colegiu trebuie sa fie licentiati in stiinte juridice.
APADOR-CH si Coalitia anti-discriminare protesteaza insa fata de „modul total netransparent in care se deruleaza procedurile de numire a sase noi membri in Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD)”. ONG-urile sustin ca „anuntul despre audierea candidatilor a aparut ca un zvon la finele saptamanii trecute si s-a transformat azi, 23 martie, in realitate, cand pe site-ul Senatului a aparut pe ordinea de zi de marti, 24 martie, a doua comisii – cea juridica si cea de drepturile omului – punctul: ‘numirea a sase membri in cadrul Colegiului director al CNCD’. Mai mult, niciunul dintre cei patru candidati propusi de societatea civila, prin Coalitia anti-discriminare, nu a fost anuntat oficial ca trebuie sa se prezinte marti la comisie ca sa fie audiat„.
Organizatiile precizeaza ca potrivit Ordonantei 137/2000, „nu comisiile de specialitate sunt cele care numesc membrii, ci doar ii audiaza, urmand ca desemnarea acestora sa se faca in plenul camerelor reunite ale Parlamentului, prin vot. Audierea candidatilor in conditii de transparenta este insa extrem de importanta pentru selectarea celor mai potrivite persoane care sa fie numite in Colegiul Director al CNCD cu atat mai mult cu cat printre cei 18 candidati figureaza persoane potential incompatibile cu postul pentru care s-au inscris: amintim ca Daniel Vasile a fost arestat saptamana trecuta pentru luare de mita, iar alti trei candidati au fost contestati de Coalitia anti-discriminare pentru lipsa de experienta profesionala sau discurs discriminator pe care l-au avut in spatiul public„.
ONG-urile cer Parlamentului „sa reprogrameze sedinta de audiere a candidatilor la Colegiul Director al CNCD, sa anunte din timp data audierilor pentru ca toti cei interesati sa poata participa si sa aloce un interval de timp care sa fie suficient organizarii unei audieri reale si nu formale”. Comunicatul integral aici
Organizatiile precizeaza ca au contestat urmatoarele trei candidaturi:
- Vichi-Stefania Stoican, din partea Partidului National Liberal (PNL), pentru ca „nu a facut dovada unei activitati recunoscute in domeniul apararii drepturilor omului si combaterii discriminarii, intrucat nu a depus dovezi in acest sens: nu a prezentat o lista de publicatii, analize, cercetari sau rapoarte in aceasta materie”.
- Ioan Tene, candidat al Asociatiei Culturale „Inima Ardealului”, pentru ca „a publicat numeroase articole care demonstreaza convingeri personale ce contravin flagrant drepturilor omului si principiului egalitatii si nediscriminarii. De exemplu, intr-un articol din 6 ianuarie 2015, publicat pe site-ul ziarului Natiunea, Tene afirma ca ‘Fiintial romanul e ortodox. nu poate fi pe deplin roman daca este catolic, penticostal, reformat sau de alta religie.‘”, avertizeaza ONG-urile.
- Mihai Tociu, candidat independent, care a „exprimat opinii discriminatorii fata de diverse grupuri minoritare. Tociu a scris pe blogul personal ca isi doreste ‘relocarea tiganilor din intreaga Europa intr-un stat asiatic‘ intrucat romii ‘nu sunt doriti de niciunul dintre statele europene‘”, arata organizatiile.
Citeste aici pe larg despre contestatiile depuse de ONG-uri
Cine candideaza pentru functia de membru in Colegiului director al CNCD
Csaba Ferenc Asztalos (41 ani) – actualul presedinte al CNCD, jurist, propus de UDMR
Csaba Asztalos este desemnat de grupurile parlamentare ale UDMR pentru un nou mandat in Colegiul director al CNCD. Asztalos este membru in Colegiul Director al CNCD de la inceperea activitatii acestei institutii, din 2002. In 2005 a fost ales prima data presedinte al CNCD, functie ocupata pana in 2009. In perioada ianuarie-aprilie 2010, a fost consilier al lui Marko Bela pe problematica prevenirii si combaterii discriminarii, pe cand liderul UDMR era vice prim-ministru. In aprilie 2010, Csaba Asztalos a fost ales pentru al doilea mandat in functia de presedinte al CNCD.
Potrivit CV-ului publicat de Camera Deputatilor, Csaba Asztalos a fost consilier al presedintelui-director general Rompetrol Group Romania in 2001-2005, in 2000-2001 a fost membru al Consiliului de Administratie al S.C. Bucuresti Turism, iar in 1999-2002 a fost consilier juridic pe drepturile omului si pe politica internat al presedintelui de atunci al UDMR, Marko Bela.
Este licentiat in stiinte juridice – in 1997 a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Oradea, in 2004 a urmat un program post-universitar in Advanced Security Studies in Germania la Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall”, in 2003 a urmat cursul „Young Leaders Project on Current Social, Political, and Economic Issues” la Departamentul de Stat al SUA, in acelasi an a urmat „Studii despre Holocaust pentru politicienii romani” la Scoala Internationala pentru studierea Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim, in 2006 a absolvit Colegiul National de Aparare, precum si Academia Nationala de Informatii – Colegiul Superior de Siguranta Nationala.
Este doctor in drept al Universitatii din Bucuresti si are un master in analiza informatiilor la Facultatea de Sociologie a universitatii.
Descarca de aici CV-ul integral al lui Csaba Asztalos
Claudia-Sorina Popa (42 ani) – in prezent membra a Colegiului director, propusa de PNL
Claudia-Sorina Popa este din martie 2010 membru in Colegiul director al CNCD. In perioada 2010-2012 a fost cercetator in cadrul Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad, anterior a ocupat functia de director de programe si strategii de accesare fonduri europene la aceeasi institutie de invatamant superior, in 2007-2009 a fost presedinte cu rang de secretar de stat al Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse (ANES) din Ministerul Muncii, iar in 2000-2007 a fost consultant financiar al ING.
Este licentiata in stiinte juridice – in 1996 a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Dimitrie Cantemir Cluj-Napoca, a obtinut apoi specializare in pedagogie la Universitatea Oradea si a urmat un curs in Managementul Strategic al Afacerilor Interne la Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza”.
Descarca de aici CV-ul integral al Claudiei-Sorina Popa
Vichi-Stefania Stoican (34 de ani) – propusa de PNL
Din 2012 este manager marketing al unei firme, iar in perioada februarie-iulie 2012 a fost director de informare si informatizare in cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier ISCTR, potrivit CV-ului sau. In perioada martie 2010 – februarie 2012, a fost director marketing la Compania Nationala a Imprimeriilor CORESI.
In septembrie 2009 – martie 2010 a fost Sef Birou la Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR). La aceeasi institutie, Vichi-Stefania Stoican ocupase anterior pozitia de referent de specialitate.
Aceasta a fost si Consilier Superior in Directia Relatii Publice a Primariei Sectorului 2, precum si Consilier personal al Viceprimarului, in 2006-2008.
Vichi-Stefania Stoican este licentiata in stiintele comunicarii la SNSPA si, printre altele, are si o specializare in Managementul Afacerilor Interne, obtinuta la Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” – Colegiul National de Afaceri Interne.
Descarca de aici CV-ul lui Vichi-Stefania Stoican
Ioan Vasile Tene (43 de ani) – propus de Asociatia Culturala „Inima Ardealului”
Ioan Vasile Tene a fost inspector superior responsabil cu activitatile de protocol si secretariat la Primaria Cluj-Napoca, din 1996 pana in 2014. Este doctor in istorie la UBB si a urmat cursuri de administratie la Ministerul de Externe, Danemarca, in 2001, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputatilor.
Petre Manole, Luminita Gheorghiu si Cristian Jura au fost propusi de PSD. Petre Manole (31 de ani), este consilier al ministrului delegat pentru Dialog social, consilier local in sectorul 5 si blogger, potrivit Mediafax. A lucrat in relatii publice si implementare de proiecte pentru mai multe ONG-uri, precum Centrul Romilor pentru Politici Publice, Partida Romilor Pro Europa si Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna”. Este absolvent al Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti.
Luminita Gheorghiu(62 de ani) este membru in Colegiul director al CNCD din 2010. A ocupat functiile de consilier la Camera Deputatilor (2013 – 2014, 2008 – 2012), senator (2008), vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap (2003 – 2005), secretar de stat in Ministerul Sanatatii (2001 – 2003) si consilier local in sectorul 5 (1996 – 2001), potrivit agentiei de presa. Este jurist – a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti si este doctor in stiinte juridice. A fost decorata cu Steaua Romanei in grad de Cavaler, in 2002.
Cristian Jura (42 de ani) a fost presedinte al CNCD in perioada august 2002 – noiembrie 2003 si este membru in Colegiul director din aprilie 2010. Este profesor la Facultatea de Drept a Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”, din 2014, si formator la Institutul National al Magistraturii, din 2004. A mai lucrat la Guvern, ca fost secretar de stat la Departamentul pentru Relatii Interetnice (2003 – 2005) si director al Directiei pentru Armonizare Legislativa a (2001 – 2002), si in Parlament, ca expert parlamentar (1997 – 2001 si 2005 – 2010). Este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti si doctor in drept.
Ilie Dinca (56 de ani) a fost propus de grupul minoritatilor nationale. Din 2013, el director al Centrului de formare si perfectionare profesionala al Asociatiei Partida Romilor „Pro Europa”, unde si-a inceput acitivitatea in 2005. A fost presedinte al Agentiei Nationale pentru Romi, intre 2009 si 2013 si respectiv 2004 si 2005. Anterior a fost subsecretar de stat in Oficiul national pentru romi din Departamentul pentru Relatii Interetnice al Guvernului, coordonator programe si asistent pentru relatia cu organizatiile romilor tot in Guvern si consilier judetean de Ilfov, relateaza agentia de presa.
Cei patru candidati sprijiniti de Coalitia anti-discriminare, formata din noua organizatii non-guvernamentale care apara si promoveaza drepturile omului, sunt: Oana Baluta, conferentiar universitar la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea Bucuresti, experta in egalitate de gen, Cerasela Banica, expert in domeniul combaterii discriminarii romilor, Cristinel Buzatu, expert jurist, colaborator al Agentiei pentru Drepturile Omului a Uniunii Europene si Crina Morteanu, expert in egalitate de gen si promovarea drepturilor minoritatilor.
Dintre acestia, Cerasela Banica si Cristinel Buzatu sunt licentiati in drept.
Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) l-a propus pe Daniel Vasile, arestat in urma cu o saptamana pentru luare de mita.
Florin Bogdanel Priboi, in varsta de 29 de ani, candideaza independent. El sustine ca este „primul rrom din istorie in Programul profesional si universitar al SUA Hubert H. Humphrey in domeniul drepturilor omului, detinator al titlului de Master in Dreptul International Public, licentiat in Drept si in Stiinte Politice, autor al cartii ‘The Human Right: Roma Political Representation'”, scrie Mediafax.
Mihai Tociu (51 de ani), blogger si presedinte al fundatiei Romanian Children’s Appeal, pe care a fondat-o in 1993, candideaza independent. Este absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti – Facultatea Transporturi Rutiere.
Asociatia Generala a Inginerilor din Romania o propune pe Diana Cornelia Pana (44 de ani). Ea este consilier pentru afaceri europene in CNCD din 2007 si a mai fost consilier de imagine si comunicare si consilier principal in institutie in 2002 – 2003 si respectiv in 2004. A mai lucrat in Ministerul Integrarii Europene, in calitate de consilier (2004 – 2006), ca redactor si sef al biroului de presa al PSD. Este licentiata in jurnalism, conform agentiei de presa citate.
Mariana Dinca (35 de ani) este candidat independent. In perioada 2010 – 2015, a fost manager al mai multor proiecte in domeniul combaterii discriminarii si educatiei, intre 2005 si 2010, expert guvernamental, iar intre 2002 si 2005, coordonator de proiecte educationale la Romani Criss. Este licentiata in asistenta sociala la Facultatea de Sociologie a Universitatii Bucuresti si doctor in sociologie.
Dragos Tiberiu Nita (39 de ani) este candidat independent. El este coordonator de proiecte culturale in Institutul Cultural Roman, din 2013, si coordonator de program in subcomisia de stiinta a Comisiei Nationale pentru UNESCO, din august 2014. A mai fost membru in Colegiul director al CNCD in perioada 2007 – 2012, din 2010 fiind si vicepresedinte al consiliului. A mai fost consilier in Ministerul Educatiei, in 2012 si 2013, in Autoritatea Nationala pentru Tineret a Guvernului (2003 – 2007) si director general in Ministerul Tineretului si Sportului (2001 – 2003). Este licentiat in drept la Universitatea Romano-Americana si in teologie ortodoxa la Universitatea Bucuresti, potrivit Mediafax.