UE va prelungi saptamana viitoare sanctiunile economice impuse Rusiei – surse diplomatice
Cele 28 de tari membre ale Uniunii Europene se pregatesc sa prelungeasca, saptamana viitoare, sanctiunile economice dure impuse impotriva Rusiei dupa anexarea peninsulei Crimeea si sustinerea separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei, au declarat mai multi diplomati contactati de AFP.
Prelungirea acestor sanctiuni urmeaza sa fie decisa marti la nivel de ambasadori si apoi sa fie avizata formal in cadrul unei reuniuni ministeriale la Luxemburg, in 24 iunie, au declarat patru diplomati, care au preferat sa isi pastreze anonimatul.
„Acest scenariu este cel mai probabil deoarece toata lumea este de acord sa inchida acest subiect” inaintea summitului sefilor de stat si de guvern din 28 – 29 iunie, la Bruxelles, care va fi dominat de urmarile referendumului din Marea Britanie, a explicat una dintre aceste surse.
Prelungirea sanctiunilor pentru sase luni, asa cum s-a procedat pana acum, nu ridica mari semne de intrebare, desi o serie de state, precum Italia, Ungaria, Grecia sau Cipru si-au exprimat recent reticente din ce in ce mai puternice, iar Germania a evocat o ridicare graduala a anumitor sanctiuni.
Europenii conditioneaza ridicarea partiala sau totala a sanctiunilor impotriva Rusiei de progrese in aplicarea acordurilor de pace de la Minsk.
„Urmatoarea etapa este limpede: aplicarea completa a acordului, nici mai mult nici mai putin. Este singurul mod de a incepe conversatia noastra si singurul mod de a ridica sanctiunile economice impuse”, afirma joi presedintele Comisiei Europene, invitat la Forumul Economic de la Sankt Petersburg. Seful executivului european urmeaza sa se intalneasca ulterior cu presedintele rus Vladimir Putin.
Aceste sanctiuni, care ajung la scadenta la finele lui iulie, au fost impuse prima oara in iulie 2014. Ele afecteaza mai multe companii din aparare si banci rusesti, credite si investitii in sectorul petrolier.
De altfel, UE trebuie sa prelungeasca vineri, pentru un an, o alta serie de sanctiuni decise dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, in martie 2014, care interzic in special investitiile si importurile spre UE de produse din peninsula.