Banca Centrala a Elvetiei a redus dobanda cheie pentru a stopa aprecierea francului
Banca Centrala a Elvetiei a luat miercuri decizia de a reduce dobanda Libor pe 3 luni intre 0 si 0.25%, practic trecand la o politica monetara 0, la fel ca Japonia. Imediat dupa decizie cursul Eur/Chf a sarit de la 1.08 la 1.11 iar Chf/Ron va reveni probabil in zona 3.7. Decizia a fost una surprinzatoare, menita sa stopeze elanul cumparatorilor, aprecierea cursului amenintand dezvoltarea economiei si stabilitatea pretului. Sentimentul pozitiv fata de franc este rezultatul dezechilibrelor la nivel global, cauzate de manipularile economice si financiare din SUA si Europa in ultimii ani.
Banca Centrala a Elvetiei a luat aceasta decizie urmare a ingrijorarii cauzate de deficite si politici monetare distructive, dorind sa stopeze aprecierea parabolica a francului in urmatoarele luni. Ramane de vazut daca efectul va fi unul de durata si speculatorii in piata valutara ce au mizat pe franc si au obtinut profituri fabuloase se vor speria si vor marca profitul, sau vor profita de pretul mai bun si vor continua sa mizeze pe franc.
Analistii Admiral Markets avertizeaza ca iminenta cadere a burselor internationale (stock market) va aduce un flux de capital panicat din SUA, Europa si Asia, in cautare de protectie si stabilitate. Activele de risc detinute de investitori nu au fost vandute in masa inca, doar panica de la inceputul acestei saptamani ducand la o noua explozie a aurului si francului. Ce se va intampla insa daca evolutia din 2008 se va repeta? In ce va fi convertit cash-ul obtinut din vanzarea activelor denominate in diverse valute?
Francul s-a apreciat cu 60% fata de dolar in ultimii 10 ani, cu 30% fata de Euro de la declansarea crizei financiare in 2007 si cu 100% fata de Ron in aceesi perioada, indreptandu-se amenintator catre paritate, respectiv nivelul psihologic de 4.00. Treptat, a devenit principala valuta de rezerva a lumii, inlocuind dolarul american, ce ramane insa principala valuta internationala, statut ce va fi afectat de posibila scadere a raiting-ului AAA. Valuta de rezerva globala nu necesita o recunoaștere sau reglementare, ci depinde doar de optiunea de a mentine capitalul intr-o anumita moneda, in special de catre bancile centrale.
Printarea masiva a banilor de hartie in ultimii ani a dus la o trecere catre aur si franc, cele mai atractive instrumente de refugiu in acest moment. Evident, francul este supra-evaluat fata de aceste valute, insa supra-evaluarea este o constanta a comportamentului pietelor financiare, dominate de speculatori mari si mici, guverne si banci centrale. Lacomia si interesul de a cumpara sub-evaluat si a vinde supra-evaluat duce la evolutii parabolice, dar si la caderi verticale ale instrumentelor financiare.
Ce poate stopa aprecierea francului? Interventiile directe in piata sau prin politica monetara, riscul tot mai mare si potentialul tot mai redus al investitiilor pe masura ce noi maxime sunt atinse pot orienta capitalul panicat si catre dolarul american, incetinind aprecierea francului. Pe termen lung, lupta curenta impotriva deficitelor nu poate continua la infinit. Anumite evenimente politice si economice vor aduce ajustari masive in SUA si zona Euro, iar populatia va fi fortata sa-si diminueze consumul, in special de bunuri si servicii externe iar atunci valuta interna se va stabiliza.